search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 12:18
MENU CLOSE

Οι εθνικές εκλογές είναι ευκαιρία για αλλαγή σελίδας

01.02.2023 06:00
poulas andreas

Είναι γεγονός ότι η χώρα μας έχει ήδη εισέλθει σε «άτυπη» προεκλογική περίοδο.

Σταδιακά θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται η πολιτική στόχευση κάθε πολιτικής παράταξης και να διαμορφώνεται το νέο προεκλογικό διακύβευμα: Ποια πολιτική δύναμη μπορεί να οδηγήσει την χώρα με ασφάλεια και σταθερότητα, ποια μπορεί να εγγυηθεί οικονομική ανάπτυξη με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, ποια μπορεί να διασφαλίσει τα κοινωνικά δικαιώματα και κεκτημένα όπως η ισχυρή δημόσια υγεία, η ανεξάρτητη δικαιοσύνη και η ποιοτική δημόσια παιδεία, ποια μπορεί να στηρίξει τη δημοκρατία και τους θεσμούς όπως οι ανεξάρτητες αρχές, η τοπική αυτοδιοίκηση, η ανεξαρτησία του τύπου, η ελευθερία του λόγου.

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα για τους πολίτες που πέρασαν τα τελευταία χρόνια από πολιτικές Συμπληγάδες: από τον άκρατο λαϊκισμό και την υποτίμηση της λογικής, στον επικίνδυνο ελιτισμό, στα προνόμια για τους λίγους και έχοντες, στην επιχείρηση χειραγώγησης των θεσμών, στην πολιτική αλαζονεία. Το ένα χειρότερο από το άλλο…..

Φαίνεται όμως πως το βαρέλι δεν έχει πάτο για ορισμένους, που χάνουν τον ύπνο τους βλέποντας το ΠΑΣΟΚ να διεκδικεί δυναμικά τον παραδοσιακό του χώρο: την κεντροαριστερά. Ξεκίνησαν λοιπόν, από τώρα έναν ανελέητο πόλεμο λασπολογίας, χαρακωμάτων και ψεύδους με πιο πρόσφατη «επινόηση» την εκλογική αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ ως δήθεν «εκβιαζόμενο» σε δήθεν «προκαταβολική συμφωνία» για μετεκλογική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία. Στόχος είναι να ξεθωριάσει η κοινοβουλευτική παρουσία του ΠΑΣΟΚ, ο αντιπολιτευτικός του λόγος, οι προτάσεις του, η πολιτική παρακαταθήκη του και το γεγονός ότι στάθηκε απέναντι σε αντικοινωνικές κυβερνητικές πρακτικές με σοβαρά επιχειρήματα και όχι πυροτεχνήματα και φληναφήματα.

Για να το ξεκαθαρίσουμε μία και καλή: Το ΠΑΣΟΚ δεν εκβιάζεται. Το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου, που στη μεταπολίτευση ηγήθηκε του μετασχηματισμού της χώρας σε μία σύγχρονη δημοκρατία, δεν απειλείται και δεν χειραγωγείται. Ο δρόμος του ΠΑΣΟΚ είναι αυτόνομος, ανεξάρτητος, θεμελιωμένος στην πολιτική του παράδοση και στις αρχές της 3ης του Σεπτέμβρη για κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, πολιτική σταθερότητα, εθνική υπερηφάνεια. Πυρήνας της ιδεολογίας μας είναι η ενεργός λαϊκή συμμετοχή για τη διαμόρφωση του μέλλοντος μας, ο προοδευτισμός στην πράξη, οι μεταρρυθμίσεις που εδραιώνουν την διαφάνεια, την αξιοκρατία και την ίση πρόσβαση στις ευκαιρίες, ο πραγματικός ανθρωπισμός που εκφράζεται μέσα από ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος.

Σήμερα οι προοδευτικοί πολίτες ζητούν λύσεις μακριά από λασπομαχίες και φτηνή κομματική αντιπαράθεση που υπονομεύει τη δημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ να αντιπροσωπεύσει τη μεσαία τάξη, τους αγρότες, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τους ανθρώπους του μόχθου, τις γυναίκες και τους νέους που αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον.

Όσο και εάν κάποιοι προσπαθούν να σβήσουν το παρελθόν (το δικό τους και των άλλων), η συλλογική μνήμη μας έχει όλους καταγράψει και η σύγκριση είναι καταλυτική. Η προοδευτική παράταξη για να αλλάξει σελίδα χρειάζεται ένα ΠΑΣΟΚ δυνατό, αυτόνομο, ανεξάρτητο, αδέσμευτο και ξεκάθαρο και κυρίως έτοιμο να ηγηθεί ξανά του φυσικού πολιτικού του χώρου και να αντιπαρατεθεί στα ίσα με την συντήρηση και τον φιλελευθερισμό.

*Ο Ανδρέας Πουλάς Είναι Βουλευτής Αργολίδας ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής 

Διαβάστε επίσης:

Έκανε πάλι το θαύμα του ο Άγιος Εφραίμ!

«Ξεζούμισμα» της πρώτης τετραετίας ΣΥΡΙΖΑ και «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε»

Δημοκρατία «α λά καρτ»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 12:14