search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 19:26
MENU CLOSE

Ολάντ: Ο Πούτιν δεν είναι τρελός, απλώς είναι «ριζοσπαστικά ορθολογικός»

02.02.2023 19:34
hollande

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ένας «ριζοσπαστικά ορθολογικός» ηγέτης που στοιχηματίζει ότι οι δυτικές χώρες θα κουραστούν να στηρίζουν την Ουκρανία και θα συμφωνήσουν στο τέλος της σύγκρουσης σε μια διαπραγμάτευση που θα είναι ευνοϊκή για τη Ρωσία, δήλωσε στο POLITICO ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Ο Ολάντ, ο οποίος υπηρέτησε από το 2012 έως το 2017, έχει αρκετή εμπειρία από πρώτο χέρι με τον Πούτιν. Ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων με τον Ρώσο ηγέτη, μαζί με την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στο λεγόμενο σχήμα της Νορμανδίας το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα και την υποστήριξη των φιλορώσων αυτονομιστών στην περιοχή του Ντονμπάς.

Αλλά αυτές οι προσπάθειες για διάλογο αποδείχθηκαν άκαρπες, εκθέτοντας τον Πούτιν ως έναν ηγέτη που καταλαβαίνει μόνο τη δύναμη ισχύος και αμφισβητεί όλες τις μεταγενέστερες απόπειρες συνομιλιών – συμπεριλαμβανομένης μιας αμφιλεγόμενης ατομικής προσπάθειας με επικεφαλής τον σημερινό Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, είπε ο Ολάντ σε συνέντευξή του στο γραφείο του στο Παρίσι.

«Είναι ένα ριζοσπαστικά ορθολογικό άτομο ή ένα ορθολογικά ριζοσπαστικό άτομο, όπως θέλετε», είπε ο πρώην πρόεδρος, όταν ρωτήθηκε εάν ο Πούτιν θα μπορούσε να επιδιώξει να διευρύνει τη σύγκρουση πέρα ​​από την Ουκρανία. «Έχει το δικό του σκεπτικό και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει βία. Είναι σε θέση να καταλάβει μόνο τη δύναμη που μπορούμε να ασκήσουμε εναντίον του».

Ενόψει της επετείου ενός έτους από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ο Ολάντ πρόσθεσε ότι ο Πούτιν θα επιδιώξει «να εδραιώσει τα κέρδη του για να σταθεροποιήσει τη σύγκρουση, ελπίζοντας ότι η κοινή γνώμη θα κουραστεί και ότι οι Ευρωπαίοι θα φοβηθούν την κλιμάκωση προκειμένου προκριθεί η προοπτική μιας διαπραγμάτευσης».

Αλλά σε αντίθεση με τις εποχές που ο ίδιος ήταν στην εξουσία, τότε που το Παρίσι και το Βερολίνο ηγούνταν των συνομιλιών με τον Πούτιν, αυτή τη φορά η διαμεσολάβηση είναι πιθανό να γίνει από την Τουρκία ή την Κίνα — «κάτι που δεν θα είναι καθησυχαστικό για κανέναν», είπε ο Ολάντ.

Ο Μακρόν, ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομίας του Ολάντ πριν εγκαταλείψει την κυβέρνησή του και συνεχίσει διεκδικώντας την προεδρία το 2017, έχει δοκιμάσει τις δυνάμεις του στη διπλωματία με τη Ρωσία, πραγματοποιώντας πολλές κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Πούτιν τόσο πριν όσο και μετά την εισβολή του στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η προσέγγιση δεν έφερε σαφή αποτελέσματα, προκαλώντας κριτική από την Ουκρανία και τους Ανατολικοευρωπαίους, οι οποίοι επίσης αντιτάχθηκαν στον Μακρόν λέγοντας ότι η Ρωσία θα απαιτούσε «εγγυήσεις ασφαλείας» μετά το τέλος του πολέμου. 

Ο Ολάντ δεν επέκρινε τον διάδοχό του σχετικά με την προσέγγιση στον Πούτιν. Ήταν λογικό να μιλήσουμε με τον Πούτιν πριν από την εισβολή για να «του στερήσουμε οποιαδήποτε επιχειρήματα ή προφάσεις», είπε. 

Η απογοήτευση από την ηγεσία της Γαλλίας και της Γερμανίας, ή η έλλειψή της, κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία ενίσχυσε τα επιχειρήματα ότι η ισχύς στην Ευρώπη κινείται προς τα ανατολικά στα χέρια χωρών όπως η Πολωνία, οι οποίες ήταν πιο ειλικρινείς στην υποστήριξη της Ουκρανίας. 

Μια αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ του ίδιου και του Μακρόν είναι η ποιότητα του γαλλογερμανικού άξονα. Ενώ ο Ολάντ και η Μέρκελ προσπάθησαν να επιδείξουν μια μορφή πολιτικής φιλίας, οι δύο πλευρές είναι ξεκάθαρα σε κόντρα υπό τον Μακρόν – προκαλώντας μια προσεκτικά διατυπωμένη προειδοποίηση από τον πρώην πρόεδρο.

«Σε αυτές τις στιγμές που όλα επαναπροσδιορίζονται, ο γαλλογερμανικός άξονας είναι ο απαραίτητος πυρήνας που διασφαλίζει τη συνοχή της ΕΕ. Αλλά πρέπει να επαναπροσδιορίσει τις συνεισφορές και των δύο μερών και να θέσει νέους στόχους — συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής άμυνας», είπε ο Ολάντ.

Διαβάστε επίσης:

Σε σπίτι μετέτρεψε Αμερικανός το αεροπλάνο της Ολυμπιακής που μετέφερε τη σορό του Αριστοτέλη Ωνάση (Photos/Video)

Οργή της Άγκυρας για τα κλειστά προξενεία στην Κωνσταντινούπολη για λόγους ασφαλείας

Ακάρ: Η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά και προκαλεί με τις επισκέψεις αξιωματούχων σε αυτά – Εμείς θέλουμε διάλογο (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 19:26