search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 23:40
MENU CLOSE

Πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση οδηγεί τους σκακιστές σε περισσότερα… λάθη – Τι λέει νέα μελέτη (video)

02.02.2023 15:45
skaki_ripansi_1200-700_new
credit: pixabay

Η ατμοσφαιρική ρύπανση κάνει τους σκακιστές, αλλά και όσους κάνουν εργασίες που απαιτούν σκέψη, να υποπίπτουν σε περισσότερα λάθη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Management Science.

Οι ειδικοί που πραγματοποίησαν την μελέτη χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα για να αναλύσουν την ποιότητα σκακιστικών παιχνιδιών και διαπίστωσαν ότι με μέτρια αύξηση της ρύπανσης η πιθανότητα να κάνει λάθος ένας σκακιστής αυξάνεται κατά 2,1% και η βαρύτητα των λαθών κατά 10,8%.

Η μελέτη βασίστηκε στην ανάλυση των επιδόσεων που είχαν 121 σκακιστές σε τρία τουρνουά των επτά γύρω το καθένα, που έγιναν στην Γερμανία το 2017, το 2018 και το 2019. Στο πλαίσιο αυτών των αγώνων έγιναν περισσότερες από 30.000 κινήσεις στη σκακιέρα. Οι ερευνητές σύγκριναν τις κινήσεις που έκαναν οι παίκτες με τις καλύτερες επιλογές που θα μπορούσαν να έχουν κάνει, τις οποίες υπέδειξε η πανίσχυρη σκακιστική μηχανή Stockfish.

Στη διάρκεια των τουρνουά οι ερευνητές είχαν τοποθετήσει αισθητήρες που μετρούσαν το διοξείδιο του άνθρακα, τις συγκεντρώσεις PM2.5 (μικροσωματιδίων σε στερεή ή υγρή μορφή που υπάρχουν στον αέρα και συνήθως προέρχονται από τα αέρια που εκλύονται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, τα εργοστάσια και τις φωτιές στα δάση) και τη θερμοκρασία χώρου. Κάθε τουρνουά διήρκεσε οκτώ εβδομάδες, άρα οι σκακιστές έπαιξαν κάτω από διαφορετικές ατμοσφαιρικές συνθήκες.

«Βλέπουμε ότι όταν τα άτομα είναι εκτεθειμένα σε υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης κάνουν περισσότερα και πιο σοβαρά λάθη», δήλωσε ο Χουάν Παλάσιος, οικονομολόγος στο εργαστήριο Βιώσιμης Αστικοποίησης του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, ο οποίος είναι ένας από τους συντάκτες της μελέτης.

«Είναι ξεκάθαρα η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση που καθορίζει τις επιδόσεις αυτών των ανθρώπων», πρόσθεσε ο Χουάν Παλάσιος, «όταν βρίσκονται απέναντι σε συγκρίσιμους αντιπάλους στο ίδιο τουρνουά, με την έκθεση σε διαφορετικά επίπεδα ποιότητας αέρα, υπάρχει διαφορά και στην ποιότητα των κινήσεων που κάνουν και των αποφάσεων που παίρνουν».

Ο Λίον Γουάτσον, από το chess.com επισήμανε ότι πλέον οι επαγγελματίες σκακιστές παρακολουθούν το θέμα της ποιότητας της ατμόσφαιρας όταν συμμετέχουν σε ένα τουρνουά.

Η μελέτη διενεργήθηκε «με την ιδέα να δοθούν ακριβείς εκτιμήσεις σε αυτούς που παίρνουν δύσκολες πολιτικές αποφάσεις για την ανάγκη για ένα καθαρό περιβάλλον», δήλωσε ο Παλάσιος.

Διαβάστε επίσης:

Qatargate: Την άρση ασυλίας για Ταραμπέλα και Κοτσολίνο αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Κομμώσεις ανά τους αιώνες σε μια εκκεντρική έκθεση στο Παρίσι – Από την «καλύπτρα» του Μεσαίωνα στα χτενίσματα του σήμερα (Photos)

Υπεύθυνος ζωολογικού κήπου έσφαξε τα ζώα και τα έψησε σε πάρτι για τους καλεσμένους του (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 23:39