search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 05:37
MENU CLOSE

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Χιόνια ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας – Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός

04.02.2023 07:42
xioni

Πολικός ψύχος φέρνει από σήμερα η κακοκαιρία Μπάρμπαρα που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι και την Τετάρτη.

Χιόνια, ολικός παγετός και χαμηλές θερμοκρασίες που θα αναμένεται να φτάσουν έως και τους -15 βαθμούς Κελσίου θα είναι τα κύρια φαινόμενα του φαινομένου που θα «χτυπήσει» και το κέντρο της Αθήνας.  

Η πρόβλεψη Μαρουσάκη

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη, ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει μεταβολή σήμερα σε αρκετές περιοχές της χώρας. Ενώ η μέρα θα αρχίσει με ήπιες καιρικές συνθήκες, σιγά σιγά από βορρά προς νότο θα εκδηλωθούν βροχές και χιόνια. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νότια θαλάσσια τμήματα.

Προς το βράδυ, τα φαινόμενα θα περιοριστούν προς τα ανατολικά και νότια, θα ενταθούν και τα χιόνια θα κατέβουν σε υψόμετρο. Οι άνεμοι σε Ιόνιο και Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις και βαθμιαία θα ενισχυθούν προσεγγίζοντας τα 7 ακόμη και τα 8 μποφόρ, με τον υδράργυρο να φτάνει σε αρκετές περιοχές τους 12 με 14 βαθμούς Κελσίου.

Από το βράδυ η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση.

Πότε θα αρχίσουν τα χιόνια στην Αττική

Στην Αττική, η μέρα ξεκινά με λίγες συννεφιές. Προς το απόγευμα θα αυξηθούν, θα σημειωθούν βροχές και χιόνια στη γύρω ορεινή ζώνη. Μέσα στο βράδυ τα φαινόμενα θα ενταθούν και μάλιστα προς τα βόρεια τμήματα θα χιονίσει και σε περιοχές με πιο χαμηλό υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις και βαθμιαία θα ενισχυθούν με τον υδράργυρο να μην ξεπερνά αργά το μεσημέρι τους 12-13 βαθμούς Κελσίου στο κέντρο της πόλης.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης και η Πολιτική Προστασία έχει καταρτίσει ειδικό σχέδιο ύστερα από έκτακτη σύσκεψη, καλώντας παράλληλα – με ειδικές οδηγίες – τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. 

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από τη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας, ισχυρή είναι η σύσταση για περιορισμό μη αναγκαίων μετακινήσεων σε Αττική, Εύβοια και Σποράδες την Κυριακή. Εξετάζεται, ταυτόχρονα, το ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων σε κομβικές οδικές αρτηρίες, ενώ οι αλυσίδες θα είναι υποχρεωτικές, με ελέγχους από το πρωί του Σαββάτου.

Το 112 θα ειδοποιεί για επικίνδυνα φαινόμενα

Στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές, ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων. Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, Χρήστος Στυλιανίδης, όλος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας τίθεται σε ύψιστη ετοιμότητα και επαγρύπνηση, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα όποια προβλήματα προκύψουν, εξαιτίας των επερχόμενων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Στο μεταξύ, στις 12:00 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί νέα σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία, όπου και θα ληφθούν αποφάσεις για σχολεία και τηλεργασία στις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο. Θα συμμετάσχουν οι περιφερειάρχες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Πώς σώθηκε και υιοθετήθηκε σκυλάκι που εγκατέλειψαν και έδεσαν σε οικόπεδο (Video)

Ανατριχιαστικό βίντεο από κρυφή κάμερα δείχνει την κακομεταχείριση ηλικιωμένης από τη φροντιστή της – Η καταγγελία του γιου της

Τέμπη: Έκλεισαν προληπτικά οι σήραγγες – Καπνοί έβγαιναν από στρατιωτικό όχημα (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50