search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 03:40
MENU CLOSE

Σεισμός στην Τουρκία: «Είμαστε ακόμα στην αρχή – Θα έχουμε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς» – Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων (videos)

06.02.2023 17:03
tourkia2_seismos2-new

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων για την Τουρκία, μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε σήμερα τη χώρα και έγινε αισθητός ως την Αίγυπτο και το Ιράκ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, έκανε εκτίμηση για μεγάλους σεισμούς στην Τουρκία που θα διαρκέσουν για μήνες. Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι νεκροί στις δύο χώρες θα αγγίξουν τις 20.000, ξεπερνώντας τον απολογισμό του 1999, ενώ σημείωσε ότι αυτό το ρήγμα δεν φαίνεται να επηρεάζει τον ελλαδικό χώρο.

Για ένα ρήγμα της τάξεως των 2.000 χιλιομέτρων που αρχίζει από τον Λίβανο και τελειώνει στη βόρεια Τουρκία έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. «Είναι ένα ρήγμα το οποίο έχει δώσει πολλούς σεισμούς. Είμαστε ακόμα στην αρχή των γεγονότων», πρόσθεσε.

Για τη βιβλική καταστροφή, το μέγεθος της οποίας ακόμη είναι άγνωστο, μίλησε στην ΕΡΤ ο Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου αποκαλύπτοντας ότι η ισχύς του κύριου σεισμού εξέπληξε τους ειδικούς. Σχολιάζοντας το γεωλογικό γεγονός το χαρακτήρισε ως έναν από τους μεγαλύτερους σεισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς», είπε ο κ. Κώστας Συνολάκης, Ακαδημαϊκός, Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή προειδοποιώντας για τεράστια ανθρωπιστική κρίση.

Την ίδια ώρα, συγκλονίζουν οι μαρτυρίες Ελλήνων για τις δραματικές ώρες που έζησαν στην Τουρκία. Μιλώντας στην ΕΡΤ περιέγραψαν τα όσα βίωσαν.

Η ελληνική βοήθεια

Τα συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή τους στον τουρκικό λαό εξέφρασαν η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, ενώ με εντολή του Πρωθυπουργού, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της Τουρκίας για αποστολή βοήθειας για αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών.

Συγκεκριμένα, αναχώρησε ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα. Η αποστολή αναχώρησε με C-130 από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και όπως ανακοίνωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μέσω Twitter, εξέφρασε στον Τούρκο ομόλογό του τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Στους 2.300 οι νεκροί

Ξεπέρασαν τους 2.300 πλέον οι νεκροί στην Τουρκία και τη Συρία, από τον από τους δύο ισχυρούς σεισμούς των 7,8 και 7,7 βαθμών.

Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 1.498 στην Τουρκία και 802 στη Συρία, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση. Μέχρι αυτή την ώρα υπάρχουν τουλάχιστον 7.634 τραυματίες.

Ο οργανισμός διάσωσης ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί 120 μετασεισμοί.

Παράλληλα, 2.834 κτίρια έχουν καταρρεύσει, γεγονός που εγείρει φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα είναι κατά πολύ βαρύτερος.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο στην επαρχία Καχραμανμαράς και συγκλόνισε στη διάρκεια της νύκτας τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Νεότερη ενημέρωση του ΟΑΣΑ – Ποια δρομολόγια λεωφορείων δεν πραγματοποιούνται

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ – Χιόνια και σε χαμηλό υψόμετρο στην Αττική το βράδυ

Άλκης Καμπανός: «Δεν είναι αυτοί, πάμε να φύγουμε» – Ο άγνωστος διάλογος μεταξύ των δραστών (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:48