search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 07:00
MENU CLOSE

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Πότε ξεκινάει η υποβολή τους

13.02.2023 07:16
forologikes_diloseis_new

Ανήμερα της εθνικής μας εορτής θα είναι η πρεμιέρα των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Η υποβολή των δηλώσεων αναμένεται να ξεκινήσει φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά – στις 25 Μαρτίου – και η ΑΑΔΕ περιμένει από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων, τους φορείς του Δημοσίου και τις τράπεζες να στείλουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου τα στοιχεία των φορολογούμενων που αφορούν εισοδήματα, φόρους που παρακρατήθηκαν, τόκους καταθέσεων και δάνεια.

Με βάση τα στοιχεία αυτά θα προσυμπληρωθούν οι κωδικοί της φετινής φορολογικής δήλωσης. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται τα αποκαλυπτήρια των νέων φορολογικών εντύπων αλλά και της απόφασης με τις οδηγίες συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων.

Φορολογικό «διαζύγιο»

Παράλληλα «τρέχει» ο χρόνος για τα ζευγάρια που θέλουν να πάρουν «φορολογικό διαζύγιο» και να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις. Θα πρέπει να το δηλώσουν στην ΑΑΔΕ μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2023 καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να υποβάλλουν κοινή δήλωση.

Πάντως, υπάρχουν κάποια ζευγάρια που θα πρέπει υποχρεωτικά για φορολογικούς λόγους να χωρίσουν οι δρόμοι τους. Πιο συγκεκριμένα οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν υποχρεωτικά χωριστή φορολογική δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματά του στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση ή έχει λυθεί το σύμφωνο συμβίωσης κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης. Για τη διακοπή της έγγαμης συμβίωσης ή τη λύση του συμφώνου συμβίωσης το βάρος της απόδειξης φέρει ο φορολογούμενος.

Όταν ο ένας από τους δύο συζύγους ή ένα από τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

Διαβάστε επίσης

Λούκα Κατσέλη για funds: Η απόφαση βγήκε σε χρόνο dt – Γίνεται ένας τζόγος, μία κερδοσκοπία πάνω στα ακίνητα

Η παγωνιά και η ψαλίδα διαφοράς τιμών από το χωράφι στο ράφι εκτόξευσαν τις τιμές οπωροκηπευτικών

Υπουργείο Οικονομικών για πλειστηριασμούς: Δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58