search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 05:47
MENU CLOSE

ΕΦΕΤ – Οι εργαζόμενοι εκπέμπουν SOS: Χωρίς προσωπικό και κρατική χρηματοδότηση – Στους ιδιώτες ο έλεγχος των τροφίμων;

16.02.2023 15:00
trofima_new

Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τον έλεγχο των τροφίμων στην χώρα μας, κρούουν εδώ και πολλούς μήνες οι εργαζόμενοι στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Όπως καταγγέλλουν, ειδικά την τελευταία δεκαετία και την μνημονιακή περίοδο, οι υπηρεσίες του Φορέα έχουν αντιμετωπιστεί από όλες τις κυβερνήσεις με πλήρη απαξίωση, σε βαθμό που πλέον ο ΕΦΕΤ δυσκολεύεται πολύ σοβαρά να επιτελέσει το έργο του.

Παράλληλα, πέρα από τους κινδύνους για την δημόσια υγεία, τονίζουν ότι πίσω από την χρόνια υποβάθμιση του Φορέα, υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο ώστε ο έλεγχος των τροφίμων να περάσει στους ιδιώτες.

«Η όποια λειτουργία του φορέα στηρίζεται αποκλειστικά στο φιλότιμο των εργαζόμενων του, οι οποίοι/ες βιώνουν από πλευράς μισθολογικών (μείωση μισθολογικών απολαβών 40% τα τελευταία χρόνια) και άλλων εργασιακών δικαιωμάτων μια ζοφερή πραγματικότητα που διαμορφώθηκε κυρίως την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων και χειροτερεύει σήμερα με την ακρίβεια και τον πόλεμο», τονίζει ο Σύλλογο Μονίμων Υπαλλήλων του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων.

Ο ΕΦΕΤ συστάθηκε το 1999, επί κυβερνήσεως Σημίτη, ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) με τον Νόμο 2741/ΦΕΚ 199/28-09-1999. Τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μερικές από τις βασικές αρμοδιότητές του είναι να:

  • Καθορίζει τις προδιαγραφές ποιότητας τις οποίες πρέπει να πληρούν τα προσφερόμενα στην κατανάλωση τρόφιμα
  • Καθορίζει τα πρότυπα και τις αρχές στις οποίες θα πρέπει να στηρίζεται η μελέτη και εφαρμογή των συστημάτων παραγωγής υγιεινών προϊόντων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, από τις επιχειρήσεις τροφίμων
  • Καθορίζει ή επικυρώνει τους κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής σύμφωνα με τον Κανονισμό 852/2004 και κάθε άλλο συναφή κανόνα διεθνούς και κοινοτικού δικαίου και ελέγχει την τήρηση των κανόνων αυτών. Η τήρηση των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής αποτελεί προϋπόθεση για την ίδρυση και λειτουργία κάθε επιχείρησης τροφίμων, Στο πλαίσιο αυτό καθορίζει τους υγειονομικούς όρους ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων τροφίμων και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για να είναι τα τρόφιμα ασφαλή και υγιεινά.
  • Τηρεί μητρώο επιχειρήσεων τροφίμων και καθορίζει τα προγράμματα ελέγχων που διενεργούνται από τις υπηρεσίες του ή από άλλες αρχές και υπηρεσίες.

Κρατική χρηματοδότηση μόνο για… μισθούς

Σύμφωνα λοιπόν με τον Σύλλογο Μονίμων Υπαλλήλων του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, ο ΕΦΕΤ είναι πλέον τραγικά υποστελεχωμένος.

Τα στοιχεία που δίνουν οι εργαζόμενοι είναι αποκαλυπτικά και παράλληλα αποκαρδιωτικά. Παρά τους συνεχείς κύκλους κινητικότητας, μόνο λίγο πάνω από το 50% του προβλεπόμενου προσωπικού είναι καλυμμένο.

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 488 οργανικών θέσεων υπηρετούν μόλις 254 εργαζόμενοι. Οι αποχωρήσεις τα τελευταία χρόνια ξεπερνούν τις 80, την ίδια στιγμή που οι προσλήψεις την τελευταία δωδεκαετία είναι μηδενικές!

Μάλιστα, ο προγραμματισμός για το 2023 προβλέπει μόλις τέσσερις (4) προσλήψεις.

Παράλληλα, σε σημαντικές Περιφερειακές Διευθύνσεις ο αριθμός των επιθεωρητών που βρίσκονται στην υπηρεσία είναι μικρότερος και από τα δάχτυλα του ενός χεριού.

Για παράδειγμα, στην τουριστική Κρήτη υπάρχουν έξι (6) επιθεωρητές, στην Πελοπόννησο δύο (2) και στο Βόρειο Αιγαίο τρεις (3). Αυτοί λοιπόν οι ελάχιστοι επιθεωρητές είναι αρμόδιοι για την διενέργεια ελέγχων σε… δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις τροφίμων.

Όπως τονίζει ο Σύλλογος Μόνιμων Υπαλλήλων, τεράστια «πληγή» για τον ΕΦΕΤ είναι και η χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι εργαζόμενοι σημειώνουν ότι δεν επαρκεί για την κάλυψη ούτε των πάγιων εξόδων λειτουργίας αλλά ούτε και των πιο στοιχειωδών αναγκών του ελεγκτικού έργου. Επίσης, μέρος των λειτουργικών εξόδων του ΕΦΕΤ καλύπτεται από την… επιβολή και είσπραξη προστίμων.

Πάλι καλά που οριακά καλύπτεται η μισθοδοσία τους, όπως αναφέρουν, θέλοντας να περιγράψουν την κατάσταση.

Περιφέρειες χωρίς ΕΦΕΤ

Παρότι το επίσημο οργανόγραμμα το προβλέπει, υπάρχουν τέσσερις (4) Περιφέρειες όπου δεν έχουν συσταθεί ακόμα Διευθύνεις του ΕΦΕΤ.

Πρόκειται για τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων και Νοτίου Αιγαίου.

Ακόμη οι Διοικητικές Υπηρεσίες, τόσο στην Κεντρική Υπηρεσία όσο και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις, είναι αποψιλωμένες, γεγονός που υπονομεύει ακόμα περισσότερο το συνολικό έργο αλλά και οδηγεί σε περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας. Επίσης, υπάρχει παντελής έλλειψη Τεχνικών Υπηρεσιών.

Παράλληλα η τραγική έλλειψη προσωπικού έχει ήδη χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι ώστε σημαντικά αντικείμενα ή κομμάτια των υπηρεσιών του ΕΦΕΤ, όπως της Πληροφορικής και της Τεχνικής υποστήριξης, της καθαριότητας και του τηλεφωνικού κέντρου, να δοθούν σε ιδιώτες.

Στη Βουλή το θέμα από την αντιπολίτευση

Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, ορίζοντας το νέο επταμελές διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΕΤ, είχε τονίσει την αναγκαιότητα αυστηροποίησης των ελέγχων του Φορέα για την πάταξη των φαινομένων του αθέμιτου ανταγωνισμού και νοθείας. Παράλληλα, είχε τονίσει τη συμβολή του ΕΦΕΤ στην καταπολέμηση των παράνομων ελληνοποιήσεων και της απάτης στον τομέα των τροφίμων.

Τρία χρόνια μετά, με βάση τα όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική.

Μάλιστα η τωρινή ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς δέχτηκαν τον Ιανουάριο ερωτήσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΚΚΕ σχετικά με την λειτουργία του ΕΦΕΤ.

Χαρακτηριστικά το ΚΚΕ ερωτά το υπουργείο τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να καλυφθεί το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων του ΕΦΕΤ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να αναπτυχθούν στο σύνολό τους οι Περιφερειακές Διευθύνσεις που προβλέπονται στο οργανόγραμμα, να αναπληρωθούν οι μισθολογικές και άλλες απώλειες των εργαζομένων και να εξασφαλιστεί η επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Παράλληλα και το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να φέρει το θέμα στην Βουλή. Μέσα στην εβδομάδα εκπρόσωποι του Συλλόγου Μονίμων Υπαλλήλων του ΕΦΕΤ βρέθηκαν στην Χαριλάου Τρικούπη προκειμένου να ενημερώσουν στελέχη του κόμματος για την υφιστάμενη κατάσταση.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ υπήρξε η δέσμευση ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της ανάδειξης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

«Πάσα… ακριβείας» στους ιδιώτες;

Οι εργαζόμενοι σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι ο ΕΦΕΤ, σε αυτά τα 23 χρόνια λειτουργίας του, έχει συμβάλει τα μέγιστα στην αποτροπή διαφόρων διατροφικών σκανδάλων στην Ελλάδα, τα οποία κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί σε άλλα κράτη της ΕΕ.

«Είναι θέμα χρόνου τέτοιου είδους σκάνδαλα να αρχίσουν να χτυπούν και την πόρτα της δικής μας χώρας εξαιτίας της παραλυσίας που επιχειρείται να επιβληθεί στον ελεγκτικό μηχανισμό, στο όνομα της διαμόρφωσης ενός “φιλικού περιβάλλοντος” για τις επιχειρήσεις», τονίζει ο Σύλλογος Μόνιμων Υπαλλήλων και καταγγέλλει ότι ο υπό κατάρρευση ΕΦΕΤ «δρομολογήθηκε» ώστε ο έλεγχος των τροφίμων, αργά η γρήγορα να δοθεί στους ιδιώτες.

«Το ίδιο μοντέλο ελέγχου από ιδιώτες εφαρμόστηκε στην Αγγλία µε αποτέλεσμα την υγειονομική κρίση της νόσου των τρελών αγελάδων“. Στη χώρα µας πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η εκχώρηση εμβολιαστικών προγραμμάτων ζωοανθρωπωνόσων (πχ βρουκέλλωσης) σε ιδιώτες µε ανεπιτυχή αποτελέσματα», τονίζουν.

«Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η προώθηση από την ισχύουσα ευρωενωσιακή νομοθεσία (Καν (ΕΕ) 2017 /625, Κεφ ΠΠ) της παραχώρησης ελεγκτικού έργου σε ιδιώτες, η οποία εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και μετατρέπει έναν ελεγκτικό μηχανισμό σε απλό παρατηρητή και σύμβουλο επιχειρήσεων», προσθέτει.

Διαβάστε επίσης:

Γιάννης Ρήγας (ΚΘΒΕ) στο topontiki.gr: «Δεν ζητάμε πτυχίο ισότιμο με πυρηνικού φυσικού»

Η μουσική και η ποίηση εμπνέουν τη σύγχρονη μόδα στο Παρίσι (Photos/Videos)

Άγιος Βαλεντίνος: Εμπορευματοποίηση της αγάπης και… πληγωμένες καρδιές από διαδικτυακές απάτες!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:06