search
ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 05:23
MENU CLOSE

Στροφή στο πρόγραμμα από το ΠΑΣΟΚ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2269
16/2/2023
17.02.2023 06:00
androulakis_pasok

Την επιστροφή του στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και τις θέσεις του κόμματος σε μία σειρά από ζητήματα θα επιδιώξει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει από την ομάδα του προγράμματος να κωδικοποιήσει τις θέσεις του κόμματος για να τις παρουσιάσει στους πολίτες.

«Αποτυχημένα μοντέλα διακυβέρνησης»

Η ομιλία του Ανδρουλάκη στο Μενίδι είναι πρότυπο για το τι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θέλει να βρίσκεται συνεχώς με τον κόσμο της παράταξης, γι’ αυτό όλο το επόμενο διάστημα θα οργανώνει ομιλίες – συγκεντρώσεις οι οποίες θα είναι θεματικές, προγραμματικές και εξειδικευμένες. Στη Χαριλάου Τρικούπη θέλουν να πατήσουν πάλι στο πρόγραμμά τους για να δείξουν την πολιτική τους διαφοροποίηση από Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια, η διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα είναι ότι η επικαιρότητα θα τρέχει το πρόγραμμα και όχι το πρόγραμμα την επικαιρότητα. Δηλαδή οι θέσεις του προγράμματος θα συμβαδίζουν με τις πολιτικές – οικονομικές εξελίξεις. Γι’ αυτόν τον λόγο η επόμενη εκδήλωση θα αφορά τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς. Αυτό που θέλουν να αναδείξουν στη Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, εκτός από ψήφος σταθερότητας, είναι και ψήφος σε μία κυβερνητική πρόταση.

«Υπάρχουν δύο όχθες. Στη μία όχθη είναι η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, στη λογική της προσβολής των θεσμών, της απαξίωσης της δημοκρατικής συνύπαρξης, της θεσμικής κουλτούρας, του κοινοβουλευτισμού και των ανεξάρτητων αρχών. Στην άλλη όχθη είμαστε εμείς. Όχι μόνο θεμελιώσαμε τις ανεξάρτητες αρχές και εμπεδώσαμε τη δημοκρατική κουλτούρα στην Ελλάδα, αλλά εξακολουθούμε να το κάνουμε, και μάλιστα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Και ο Μητσοτάκης και ο Τσίπρας εκφράζουν ένα μοντέλο διακυβέρνησης το οποίο είναι αποτυχημένο και έχει ενοχλήσει τον ελληνικό λαό».

«Ισχυρό διψήφιο ποσοστό»

Πέρα από την προγραμματική σύγκρουση και τον διμέτωπο, ο οποίος θα συνεχιστεί, ο Ανδρουλάκης με συνεχείς παρεμβάσεις του θέλει να παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ ως το μοναδικό κόμμα το οποίο έχει κουλτούρα συνεργασιών. Ο πολιτικός του λόγος είναι πολύ μακριά απ’ αυτά που έλεγε στην αρχή της εκλογής του: «ΜητσοτάκηςΤσίπρας δεν θα γίνουν πρωθυπουργοί με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ».

Πλέον ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ζητά «ισχυρή τρίτη εντολή και ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, για να μπορούμε να επιβάλλουμε το πρόγραμμά μας». Η επόμενη επίθεση που ετοιμάζουν στη Χαριλάου Τρικούπη θα αφορά την «αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία» που επιδιώκει ο Μητσοτάκης, καθώς, όπως σημειώνουν, «δεν υπάρχουν πια αυτοδύναμες και παντοδύναμες κυβερνήσεις».

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν λίγοι αυτοί που είδαν με καλό μάτι το άδειασμα του Αλέξη Τσίπρα στην Πόπη Τσαπανίδου για τα περί «εκβιαζόμενου Ανδρουλάκη».

Παράλληλα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης – όπως εκτιμούν στη Χαριλάου Τρικούπη – έκανε ένα ακόμα άνοιγμα συνεργασίας στο ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, κορυφαία στελέχη του τρίτου σε ισχύ κόμματος που μιλούν στο «Ποντίκι» θεωρούν ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί πρώτο κόμμα, όπως λέει η Κουμουνδούρου. «Το θέμα δεν είναι με ποιον θα πάμε, είναι τι θα κάνουμε. Γι’ αυτό θα μας ψηφίσουν οι Έλληνες πολίτες, δεν θα μας ψηφίσουν για να πάμε με τη Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος η εσωστρέφεια;

Παρά την εικόνα που παρουσιάζεται από πολλά ΜΜΕ και τη Ν.Δ., στο ΠΑΣΟΚ νιώθουν ανακουφισμένοι για τις πρόσφατες αποχωρήσεις από το κόμμα. Σπύρος Καρανικόλας και Απόστολος Σπυρόπουλος ήταν δύο πρόσωπα τα οποία δεν υπολογίζονταν από τη νέα ηγεσία, κάτι που είχε φανεί από τις πρώτες μέρες του Ανδρουλάκη στην προεδρία του κόμματος.

Συνεργάτες του σημειώνουν ότι πλέον η εσωστρέφεια των υποψηφίων μπορεί να σταματήσει, χωρίς όμως να αποκλείουν «και άλλοι πρώην ΠΑΣΟΚοι να πάνε στη Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ». Βλέπουν μάλιστα τον Μητσοτάκη στο θέμα των μετεγγραφών να αντιγράφει τον Τσίπρα. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να νιώθουν «ανακουφισμένοι», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κατανοούν ότι τουλάχιστον επικοινωνιακά τους κάνει ζημιά, ενώ παρατηρούν και την κίνηση του Μητσοτάκη να παίξει το πολιτικό του χαρτί στον «κεντρώο» χώρο.

Αυτό που ξάφνιασε πολλούς «πράσινους» ήταν ότι όσοι αποχώρησαν πρόσφατα στις δηλώσεις τους επικαλέστηκαν τη Φώφη Γεννήματα για να δικαιολογήσουν τη μεταπήδησή τους στη Νέα Δημοκρατία. Από την άλλη υπήρξαν φωνές οι οποίες αναρωτιούνταν για τις επιλογές που είχε κάνει η πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για το κόμμα. Ειδικά για την περίπτωση του Καρανικόλα, ο οποίος στο παρελθόν κατηγορούσε το ΠΑΣΟΚ για… «ουρά της Νέας Δημοκρατίας»!

Σε δύσκολη θέση θα πρέπει να βρίσκεται ο Ανδρέας Λοβέρδος, καθώς ο Καρανικόλας ήταν εκπρόσωπός του στη διάρκεια των εσωκομματικών εκλογών. «Δεν είναι ό,τι καλύτερο ένας βασικός συνεργάτης σου να μεταπηδά σε άλλο κόμμα τόσο σύντομα» λένε πηγές της Χαριλάου Τρικούπη. Βέβαια, από την άλλη, ο Λοβέρδος δείχνει να… μην πτοείται από τα υπονοούμενα.

Παραδίδει την ευρωπαϊκή έδρα ο Ανδρουλάκης

Την ίδια ώρα, για από τις τελευταίες ολομέλειές του στην Ευρωβουλή, αν όχι η τελευταία, είναι αυτή που διανύει ο Ανδρουλάκης. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να παραδώσει την έδρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών. Αν οι εκλογές προκηρυχθούν μέσα στον Μάρτιο, τότε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα φύγει ύστερα από 8,5 χρόνια από τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Αυτό ξεκαθαρίζουν συνεργάτες του, καθώς υπήρξαν δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε παραίτησή του όταν εκλεγεί στην ελληνική Βουλή. Ο Ανδρουλάκης έχει ετοιμάσει και την επιστροφή του στην Ελλάδα. Τη θέση του θα πάρει ο Νίκος Παπανδρέου.

Διαβάστε επίσης:

Επίδομα και… άντε γεια: Παραμένουν χαμένοι οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά

Χρυσάφι στα χέρια των funds: Στην ευχέρειά τους οι πλειστηριασμοί για προβληματικά δάνεια άνω των 40 δισ. ευρώ

ΣΥΡΙΖΑ: Κατηγορεί τον Μητσοτάκη για προεκλογική παροχολογία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 02:30