search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 16:48
MENU CLOSE

Οι καθοριστικές ημερομηνίες μέχρι τις πρώτες κάλπες – Τι θα κάνει το Μαξίμου με την υπόθεση Νικολάου

23.02.2023 06:00
nikolaou new

Η δήλωση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές είναι κοντά επιβεβαίωσε στην πραγματικότητα τις πληροφορίες που λένε ότι η πρώτη κάλπη έχει κλειδώσει για τις 9 Απριλίου, την Κυριακή των Βαΐων.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν, άλλωστε, ότι η εντολή που έχει δοθεί στα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος – που θα είναι υποψήφιοι στις εκλογές – είναι να τελειώνουν με όλα τα διαδικαστικά θέματα μέχρι την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου.

Στις 28 του μηνός ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται εκεί να εξαγγείλει τις εκλογές, αν και οι περισσότεροι θεωρούν ότι θα επιλέξει να ανοίξει την προεκλογική περίοδο σε κομματική εκδήλωση που θα γίνει στις αρχές Μαρτίου.

Στην περίπτωση αυτή, η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναμένεται να διαλύσει την Βουλή με πρόταση της κυβέρνησης στις 10 Μαρτίου. Δύο μέρες αργότερα, δηλαδή στις 12 Μαρτίου, αναμένεται να ορκιστεί ο νέος υπουργός Εσωτερικών στην θέση του Μάκη Βορίδη.

Ιδιαίτερα σημαντική ημερομηνία θεωρείται από τα κυβερνητικά στελέχη η 20η Μαρτίου όπου το Α΄ τμήμα του Αρείου Πάγου θα αποφασίσει την ανακήρυξη των συνδυασμών. Εκείνη την ημέρα θα αποφασιστεί αν ο Ηλίας Κασιδιάρης είναι ο πραγματικός ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος «Έλληνες», ώστε έτσι να δρομολογηθεί ο αποκλεισμός του ναζιστικού μορφώματος από τις εκλογές.

Με βάση λοιπόν αυτό το χρονοδιάγραμμα, όλα δείχνουν ότι στην πραγματικότητα έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει, ωστόσο, μπροστά του να αντιμετωπίσει κάποιες υποθέσεις «αγκάθια», όπως αυτή της Μαρίας Σπυράκη και της Σοφίας Νικολάου.

Και προφανώς η υπόθεση της Σοφίας Νικολάου κρίνεται ως πολύ σοβαρότερη, με το Μέγαρο Μαξίμου να αναζητά τρόπους για να κλείσει το θέμα το συντομότερο δυνατόν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού δέχονται ισχυρές πιέσεις από πολλά κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της ΝΔ να τελειώνουν με την υπόθεση, αφήνοντας την πρώην Γενική Γραμματέα Αντιεγκληματικής πολιτικής εκτός ψηφοδελτίων.

Άλλοι πάλι θεωρούν ότι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση του θέματος είναι να κρατηθούν αποστάσεις ασφαλείας που να μην μπλέκουν την ΝΔ με την υπόθεση αυτή, αλλά ούτε και να καλύπτουν την Σοφία Νικολάου. Στο πλαίσιο αυτό, οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου δείχνουν πως αν οι απαντήσεις που θα δώσει η κ. Νικολάου δεν είναι πειστικές, τότε ο πρωθυπουργός θα κινηθεί με βάση το μοντέλο που εφάρμοσε στην περίπτωση της Μαρίας Σπυράκη.

Δηλαδή, θα την θέσει ατύπως σε «πολιτική διαθεσιμότητα» με την δέσμευση ότι θα μπει στο ψηφοδέλτιο της Εύβοιας όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία έρευνας.

Αλλιώς, λένε κυβερνητικοί βουλευτές, μέχρι και την τελευταία ημέρα της κάλπης ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινείται με βάση το πόρισμα του ΣΔΟΕ και την «τρύπα» των δύο εκατομμυρίων ευρώ.

Σε όλη αυτή την ιστορία υπάρχει όμως μια διαφορά από την υπόθεση της Μαρίας Σπυράκη. Ότι η Σοφία Νικολάου έχει μια πιο επιθετική στρατηγική και εμφανίζεται αποφασισμένη να «πάρει» και άλλους μαζί της στην περίπτωση που μείνει εκτός ψηφοδελτίων…

Διαβάστε επίσης:

Ευάγγελος Αποστολάκης: Tο μέλλον είναι στις κυβερνήσεις συνεργασίας – Δεν θα απέκλεια κυβέρνηση NΔ-ΣYPIZΑ

Σταϊκούρας: Ξεκάθαρο το δίλημμα στις εκλογές, σοβαρότητα ή αυταπάτες

Γιώργος Παπανδρέου: Τα κατεστημένα πολεμούν το ΠΑΣΟΚ- Δώσαμε μάχες για τη δημοκρατία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 16:46