search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 17:57
MENU CLOSE

F-35 SSI: Παραπληροφόρηση για το κόστος τους και ένα ανύπαρκτο δίλημμα

27.02.2023 15:16
F35-NEW

Ένα πραγματικά ανύπαρκτο δίλημμα έχει προκύψει πρόσφατα αναφορικά με τη Συμφωνία Ασφάλειας Εφοδιασμού και Πληροφοριών (SSI) που συνδέεται με τη σχεδιαζόμενη αγορά των 20 F-35A από την Πολεμική Αεροπορία (Π.Α).

Πιο συγκεκριμένα, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη καταλήξει σε απόφαση για την υπογραφή της Συμφωνίας SSI, η οποία περιλαμβάνει επένδυση περίπου 500 εκατ. Δολαρίων, με βάση την οποία διασφαλίζεται η κατασκευή των υποδομών που απαιτούνται για την υποστήριξη του αεροσκάφους, καθώς και η συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ) στη συμπαραγωγή του μαχητικού 5ης γενιάς.

Μάλιστα υπήρχαν και κάποια δημοσιεύματα που μάλλον εσκεμμένα παραπληροφορούν και έκαναν λόγο για επένδυση της τάξεως των 600 – 800 εκατ. δολαρίων.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή

Το F-35 είναι ένα μαχητικό 5ης γενιάς, το οποίο εκτός από τα χαρακτηριστικά stealth, ενσωματώνει νέες τεχνολογίες που το καθιστούν ένα ολοκληρωμένο οπλικό σύστημα, με δικτυοκεντρικές δυνατότητες.

Για τη βέλτιστη αξιοποίηση του εν λόγω μαχητικού, η κατασκευάστρια εταιρία LM, έχει προτείνει στην ΠΑ την κατασκευή συγκεκριμένων υποδομών και τον εξοπλισμό αυτών με ειδικά συστήματα. Οι υποδομές αυτές είναι αναγκαίες για τη μακροχρόνια υποστήριξη ενός τόσο τεχνολογικά εξελιγμένου μαχητικού, το οποίο δεν μοιάζει επιχειρησιακά σχεδόν σε τίποτα με τα υπόλοιπα γνωστά μαχητικά, με αποτέλεσμα η όποια αναβλητικότητα αναφορικά με την υλοποίησή τους να προκαλεί προβληματισμό.

Η πολυπλοκότητα της κατασκευής και του εξοπλισμού αυτών των υποδομών είναι τέτοια, ώστε να απαιτείται ειδική τεχνογνωσία. Εάν η ΠΑ δεν προχωρήσει στην υπογραφή της Συμφωνίας SSI, θα πρέπει να κατασκευάσει αυτές τις υποδομές και να τις εξοπλίσει από μόνη της, με δική της τεχνογνωσία, αναλαμβάνοντας παράλληλα την ευθύνη παραλαβής και αξιοποίησης αυτών.       

Από την άλλη πλευρά, η Συμφωνία SSI περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη πρόταση της κατασκευάστριας εταιρίας για τη συμμετοχή ελληνικών εταιριών αμυντικής βιομηχανίας στο διεθνές πρόγραμμα παραγωγής του F-35, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είχε ενταχτεί σε αυτό εξαρχής.

Η πρόταση της LM προβλέπει μεταξύ άλλων, τη μεταφορά τεχνογνωσίας για την κατασκευή και υποστήριξη τμημάτων του F-35 από την ελληνική βιομηχανία, τη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας και την εκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες των υπαρχόντων αλλά και νέων μηχανικών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, χάρις σε αυτή την επένδυση, η ΕΑΒΙ θα ενταχτεί για πολλά χρόνια ίσως και για δεκαετίες στην εφοδιαστική αλυσίδα της LM για το πρόγραμμα κατασκευής του F-35, όπως συνέβη και στην περίπτωση του F-16, του οποίου η ΕΑΒ για περισσότερα από 20 χρόνια κατασκευάζει τμήματα της ατράκτου του.

Συνολικά, τα επόμενα χρόνια πρόκειται να κατασκευαστούν περισσότερα από 2.500 F-35, καθιστώντας την παραγωγή του stealth μαχητικού στο μεγαλύτερο αεροναυπηγικό πρόγραμμα στον κόσμο!

Η Συμφωνίας SSI, μία επένδυση μικρότερη των 500 εκατ. Δολαρίων

Σύμφωνα με πηγές το ποσό της Συμφωνίας SSI είναι χαμηλότερο των 500 εκατ. Δολαρίων και δεν έχει καμία σχέση με το ποσό των 600 – 800 εκατ. Δολάρια που ανέφεραν πρόσφατα δημοσιεύματα.

Μάλιστα στο κόστος των  500 εκατ. Δολαρίων  συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ, αλλά και ένα πρόσθετο κόστος της τάξεως του 30% που πάντα υπολογίζεται σε όλες τις διακρατικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, προκειμένου να συνυπολογιστούν πρόσθετες ανάγκες που δεν έχουν ενδεχομένως καταγραφεί αρχικά γιατί προκύπτουν στη συνέχεια.  Ένα ποσό δηλαδή που χρησιμοποιείται από την ΠΑ για ανάγκες που της βρίσκει μπροστά της και άρα στην πορεία  επιστρέφεται. Άρα το συνολικό ποσό, είναι αρκετά χαμηλότερο των 500 εκατ. Δολαρίων, και είναι πολύ κρίμα να δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις.

Η ένταξη της ΕΑΒΙ στο κατασκευαστικό πρόγραμμα του F-35, εξασφαλίζει στην ελληνική αεροναυπηγική βιομηχανία σημαντικό όγκο εξαγωγών, ο οποίος υπολογίζεται να κυμανθεί στα 500 εκατ. με 1 δις  Ευρώ εντός μιας δεκαετίας, σταθερά έσοδα για τα Κρατικά Ταμεία και την απόκτηση από τις ελληνικές εταιρίες κρίσιμης για το μέλλον τεχνογνωσίας.

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Προς οριστική ρήξη με Πολάκη – Παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής

Ο Τσίπρας καθαιρεί από τομεάρχη τον Πολάκη και τον παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας

ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκει να πει ούτε μία κουβέντα για τις προγραφές Πολάκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 17:56