search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 14:30
MENU CLOSE

Μενουδάκος – Ράμμος στην PEGA για τις υποκοπές: Τουλάχιστον 300 SMS με Predator σε 100 «στόχους» – Συνεχίζει τους ελέγχους η ΑΔΑΕ

28.02.2023 13:55
rammos_pega_menoudakos

Ενώπιον της PEGA, της αρμόδιας Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διερευνά την υπόθεση των υποκλοπών τοποθετήθηκαν σήμερα οι επικεφαλής των δύο Αρχών – Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού χαρακτήρα, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, ανέφερε στην τοποθέτησή του ότι έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 300 SMS με «παγιδευμένα» λινκ με Predator που στόχευσαν τουλάχιστον 100 άτομα, καθώς πολλά έχουν αποσταλεί στον ίδιο παραλήπτη.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Συνεχίζεται η διαδικασία ελέγχου και ταυτοποίησης των παραληπτών των μηνυμάτων. Για τη διαδικασία είναι ενήμερες και οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Παράλληλα, η Αρχή εξέδωσε εντολές μη καταστροφής δεδομένων σε συγκεκριμένες εταιρείες αφού εντόπισε τα κέντρα SMS μέσω των οποίων είχαν διέλθει τα μηνύματα. Αφού τα εντόπισε, λοιπόν, διεύρυνε την έρευνά της αναζητώντας όλα τα μηνύματα SMS τα οποία φαίνεται να σχετίζονται με το λογισμικό Predator. Αναζήτησε επίσης τους λογαριασμούς χρηστών μέσω των οποίων είχε γίνει η αποστολή αυτών των μηνυμάτων. Με τη μέθοδο αυτή, μέχρι στιγμής, κατά την οποία δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα, έχει επιβεβαιωθεί ότι έχουν αποσταλεί, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περί τα 300 μηνύματα SMS που απευθύνονται, όχι σε 300 παραλήπτες, αλλά σε περίπου 100 γιατί πολλά έχουν αποσταλεί στον ίδιο παραλήπτη».

Πρόσθεσε, επίσης: «Στο στάδιο που βρισκόμαστε η Αρχή προσπαθεί να βεβαιωθεί ποιοι είναι οι παραλήπτες και να εντοπιστούν όλοι και αφού το κάνει αυτό να κρίνει αν και με ποιον τρόπο πρέπει να ενημερωθούν και τελικώς να ανεβρεθούν οι αποστολείς των μηνυμάτων».

«Ήδη έχει επιβληθεί στην εταιρεία Intellexa πρόστιμο 50.000 ευρώ λόγω μη συνεργασίας η οποία εκδηλώθηκε αφενός με την αρκετή καθυστερημένη υποβολή στοιχείων αλλά αφετέρου με μη υποβολή ορισμένων από αυτά τα στοιχεία», είπε.

Ράμμος: Τεράστιος κίνδυνος για τη Δημοκρατία

Με τη σειρά του και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ μίλησε για τους κινδύνους για το απόρρητο των επικοινωνιών και τη δημοκρατία από το λογισμικό.

«Το κατασκοπευτικό αυτό λογισμικό είναι τεράστιος κίνδυνος και για το απόρρητο των επικοινωνιών και για τη Δημοκρατία, δεν νομίζω ότι μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Είναι σαφές ότι είτε στα χέρια κρατικής υπηρεσίας είτε στα χέρια ιδιώτη μπορεί να δημιουργήσει μια κοινωνία στην οποία θα λειτουργεί η τακτική του εκβιασμού. Θα μαζεύονται αθέμιτα πληροφορίες για πρόσωπα, ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις να τεθεί θέμα νόθευσης του πολιτικού παιχνιδιού. Είναι απολύτως σαφές ότι είναι πρόβλημα», τόνισε ο κ. Ράμμος.

Τόνισε παράλληλα ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα αναρμοδιότητας και η ΑΔΑΕ ομόφωνα έχει αποφασίσει πως παραμένουν οι αρμοδιότητές της για να κάνει ελέγχους, είτε μετά από καταγγελία πολίτη είτε και αυτεπάγγελτα, παρά την ψήφιση του νέου νόμου 5002/2022 από την κυβέρνηση.

Μετά από ερώτηση της Σόφι Ιν’τ Βελντ, υπογράμμισε πως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, στις 7 Ιανουαρίου 2023 εξέδωσε γνωμοδότηση ύστερα από αίτημα εταιρείας κινητής διατυπώνοντας την άποψη ότι μετά την ψήφιση του νέου νόμου, «η ΑΔΑΕ πλέον δεν έχει αρμοδιότητα να κάνει ελέγχους επί των αιτήσεων και καταγγελιών, και αφορούν αιτήματα πολιτών να ενημερωθούν αν έχουν παρακολουθηθεί με νομότυπο τρόπο στα τηλέφωνά τους».

«Όταν βγήκε αυτή η γνωμοδότηση εγώ αντέδρασα» είπε ο Χρήστος Ράμμος και συνέχισε λέγοντας πως η προληπτική επέμβαση ενός ανώτατου δικαστικού στη λειτουργία και δραστηριότητα ανεξάρτητης Αρχής δεν είναι επιτρεπτή κατά το ελληνικό Σύνταγμα.

«Δεν είναι υπεράνω του νόμου η ΑΔΑΕ» είπε και συνέχισε σημειώνοντας όποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια, αλλά όχι εκ των προτέρων ένας εισαγγελέας. «Η ΑΔΑΕ εφαρμόζει σχολαστικά τον νόμο», τόνισε.

Για την ολοκλήρωση των ελέγχων σημείωσε: «Εχουμε δεκάδες καταγγελίες. Έχουμε πάρα πολλές καταγγελίες που έχουν συσσωρευτεί. Οι δυνατότητες της ΑΔΑΕ είναι περιορισμένες. Η αλλαγή νομοθετικού πλαισίου δημιούργησε ασάφειες για το πώς θα συνεχιστούν οι έλεγχοι και τι συσχετισμό θα έχει η διαδικασία των ελέγχων με τη διαδικασία ενημέρωσης των πολιτών. Και αυτό δημιούργησε την ανάγκη αλληλογραφίας της ΑΔΑΕ».

«Η αρμοδιότητα αυτή πρέπει να δοθεί στην ΑΔΑΕ ως ανεξάρτητη Αρχή» είπε για τη συγκρότηση της τριμελούς επιτροπής που θα κρίνει ποιος πολίτης θα μπορεί να ενημερωθεί.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση Οικονόμου σε Τσίπρα: Ο «πολακισμός» είναι το ανώτατο στάδιο του «ΣΥΡΙΖΑϊσμου» που ο ίδιος εξέθρευσε από το 2011

ΣΥΡΙΖΑ: «Η κα Νικολάου αντιπροσωπεύει και προσωποποιεί το μοντέλο διακυβέρνησης της ΝΔ» (video)

Μητσοτάκης για υπόθεση Πολάκη: «Όπως στρώνεις, κοιμάσαι…» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 14:30