search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 09:43
MENU CLOSE

Δυστύχημα στα Τέμπη: «Βροχή» καταγγελιών για απουσία συστημάτων ασφαλείας και ελλείψεις προσωπικού (Video)

01.03.2023 11:37
treno_tempi_new

Από την πρώτη στιγμή το ανθρώπινο λάθος αποτελεί την πιο πιθανή αιτία για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη, παράλληλα όμως πληθαίνουν συνεχώς οι καταγγελίες για σοβαρότατες ελλείψεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Ενώ οι αρχές αναζητούν απαντήσεις για το πώς τα δύο τρένα βρέθηκαν πάνω στην ίδια γραμμή, εργαζόμενοι κάνουν λόγο για ελλείψεις, άπειρο προσωπικό και απουσία συστημάτων ασφαλείας.

Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ Κώστας Γενηδούνιας κατήγγειλε ότι τα συστήματα ασφαλείας στη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη δεν λειτουργούν εδώ και καιρό, επισημαίνοντας τις σοβαρές δυσλειτουργίες που υπάρχουν όσον αφορά το σιδηροδρομικό δίκτυο και την ασφάλεια των δρομολογίων.

«Δεν λειτουργούν καιρό τα συστήματα ασφαλείας, όχι σήμερα μόνο. Δεν υπάρχουν ούτε φανάρια, δεν βλέπουμε τίποτα. Μας λέει η Λάρισα “πηγαίνετε μέχρι τον Ευαγγελισμό, 50 χλμ. παραπάνω”, να σας δώσω ένα παράδειγμα της καθημερινότητας», τόνισε μεταξύ άλλων.

«Εμείς ακολουθούμε εντολές. Όπου μας πουν πηγαίνουμε. Σε όλο το μήκος της διαδρομής είναι διπλή η γραμμή. Αν σε κάποιο σημείο γίνονται έργα υπάρχουν διακλαδώσεις. Όλα γίνονται χειροκίνητα και εμπειρικά. Είναι χρόνια που δεν λειτουργούν τα συστήματα», κατέληξε ο πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ, πρόσθεσε.

Σοβαρές ελλείψεις, οι οποίες πιθανότατα υπήρξαν καθοριστικές και οδήγησαν στην πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, είχε αποκαλύψει τον Απρίλιο του 2022 ο τότε υπεύθυνος του έργου τηλεδιοίκησης Χρήστος Κατσιούλης, στην επιστολή παραίτησής του.

Τότε, στην δισέλιδη επιστολή παραίτησής του, είχε εκφράσει τη διαφωνία του για ενέργειες του Οργανισμού επί θεμάτων ανάταξης των γραμμών και των συστημάτων ασφαλείας.

Πιο συγκεκριμένα, κατέγραφε την ημιτελή συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου και έκρουε κώδωνα κινδύνου για την ασφάλεια, αναφέροντας ότι συγκεκριμένο τμήμα του δικτύου, στο οποίο θα γίνεται «κυκλοφορία τρένων με 200 km/h, χωρίς σε αυτό να υπάρχει καμία ένδειξη της κατάστασης της γραμμής, ακόμα και θραύση αυτής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ασφάλεια κυκλοφορίας των τρένων».

Τα μεγάλα προβλήματα ασφάλειας είχε τονίσει με επιστολή της, μόλις στις 7 Φεβρουαρίου, η Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Σιδηροδρομικών.

«Το Υπουργείο βρίσκει λεφτά για τις διάφορες εργολαβίες, αλλά για να ολοκληρωθούν επιτέλους οι σιδηροδρομικές υποδομές και τα συστήματα ασφαλούς κυκλοφορίας Ο Χ Ι ! “έχουν καιρό….κάποια στιγμή θα τελειώσουν”», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Όσο δεν παίρνονται μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους και την ασφαλή λειτουργία και κυκλοφορία των τρένων, τα ατυχήματα δεν έχουν τελειωμό», τόνιζε.

Την ίδια ώρα, η Hellenic Train δεν έχει δώσει καμία απάντηση σχετικά με τα αίτια της τραγωδίας.

Η εταιρεία περιορίστηκε να ενημερώσει ότι «εργάζεται από την πρώτη στιγμή επί τόπου σε πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, προσφέρει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη στις οικογένειες των θυμάτων, των τραυματιών και όλων των επιβατών», χωρίς καν να ειπωθεί κάποια συγνώμη για το πολύνεκρο συμβάν.

Διαβάστε επίσης:

Συγκλονιστικές στιγμές στο νοσοκομείο Λάρισας: Συγγενείς των θυμάτων περιμένουν στα σκαλιά (Photos/Video)

Τέμπη: «Πρόκειται για μια μαζική τραγωδία» λέει η ιατροδικαστής

Τέμπη: «Οι εικόνες που αντίκρισα μόλις βγήκα από το βαγόνι ήταν απίστευτες, τραγικές» – Συγκλονιστικές μαρτυρίες διασωθέντων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 09:42