search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 02:47
MENU CLOSE

Δυστύχημα στα Τέμπη: Συνελήφθη ο σταθμάρχης – Στους 36 οι νεκροί, 66 τραυματίες (photos/videos)

01.03.2023 09:59
treno_tempi

Συνελήφθη ο σταθμάρχης του σιδηροδρομικου σταθμού της Λάρισας με τις κύριες ευθύνες να επιρρίπτονται σε αυτόν για το τραγικό δυστύχημα για τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο κλειδούχος κλήθηκε για εξηγήσεις και έδωσε ανωμοτί κατάθεση στο Τμήμα Τροχαίας Λάρισας που διενεργεί την προανάκριση και συγκεντρώνει την ογκώδη δικογραφία για το πρωτοφανές αυτό σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Στους 36 οι νεκροί, 6 τραυματίες σε ΜΕΘ

Την ίδια ώρα σε 36 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής.

Η τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής – που δεν πρόσφερε κάποιο νεώτερο – έκανε λόγο για 36 επιβεβαιωμένα θύματα αλλά εκτιμάται ότι ο τραγικός αριθμός συνεχώς θα αυξάνεται.

Παράλληλα 66 άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 60 σε απλές κλίνες και οι υπόλοιποι 6 σε ΜΕΘ.

Τριήμερο εθνικό πένθος

Με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Το εθνικό πένθος τίθεται σε ισχύ από σήμερα, 1η έως και την 3η Μαρτίου 2023 με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτήρια και αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί σε λίγη ώρα στην περιοχή της τραγωδίας.

Στην περιοχή θα μεταβεί και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η ερευνα παραμένει σε εξέλιξη

Όπως τόνισε ο κ. Βαθρακογιάννης από την Πυροσβεστική η επιχείρηση έρευνας για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων ατόμων, στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών παραμένει σε εξέλιξη.

Όλες οι ενέργειες των πυροσβεστών που επιχειρούν στο σημείο επικεντρώνονται στα 3 πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας υπογράμμισε ο κ. εκπρόσωπος του ΠΣ προσθέτοντας ότι τα γερανοφόρα οχήματα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για πρόσβαση και πλήρη έλεγχο στο εσωτερικό των βαγονιών.

Παράλληλα σημείωσε ότι στο σημείο του δυστυχήματος επιχειρούν 150 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων στελεχών της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών και της Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων, με 17 οχήματα και 4 γερανοφόρα, ενώ το ΕΚΑΒ συνεχίζει να συνδράμει με 30 ασθενοφόρα.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου, τόνισε ότι για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα έχουν διατεθεί αστυνομικοί υπηρεσιών της Διεύθυνσης αστυνομίας Λάρισας ενώ έχει μεταβεί κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Αθήνας και Θεσσαλονίκης για να συνδράμει τις τοπικές αστυνομικές Αρχές.

Η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης των θυμάτων, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας συνεχίζεται παρουσία αξιωματικών και ειδικών ψυχολόγων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Υπενθυμίζονται οι τηλεφωνικοί αριθμοί 2410683175 και 76 της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας στους οποίους μπορούν να καλούν οι οικείοι και οι συγγενείς των επιβατών προκειμένου να πάρουν πληροφορίες για τους επιβάτες που μετακινήθηκαν με ασφάλεια στη Θεσσαλονίκη καθώς και για όσους έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία.

Παρέβαση Ντογιάκου

Νωρίτερα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος ανέθεσε την εποπτεία των ερευνών για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, στον εισαγγελέα Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλο.

«Έχει ξεκινήσει έρευνα για να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη να κινούνται δύο τρένα στην αντίθετη κατεύθυνση» ανέφερε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δήλωσή του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την τραγωδία στα Τέμπη.

Όπως είπε ο Γιάννης Οικονόμου «πάνω από 500 άνθρωποι επιχειρούν, ο καθένας στον τομέα του. Οι αρμόδιοι υπουργοί από την πρώτη στιγμή στο συντονιστικό»

Αναβλήθηκαν οι εργασίες της Βουλής

Παράλληλα αναβλήθηκαν, λόγω του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, οι σημερινές συνεδριάσεις της Βουλής.

Συγκεκριμένα αναβλήθηκε ο κοινοβουλευτικός έλεγχος (συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων) και σειρά συνεδριάσεων κοινοβουλευτικών επιτροπών που επεξεργάζονται τα νομοσχέδια του υπουργείου Παιδείας για τον σχολικό εκφοβισμό και του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια.

Τσίπρας: Συγκλονισμένος από την ανείπωτη τραγωδία

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε τη συντριβή του με ένα μήνυμα στο twitter, και χαρακτήρισε αδιανόητο το δυστύχημα στα Τέμπη.

Παράλληλα εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων αλλά και τη συμπαράσταση του στους τραυματίες.

Υπενθυμίζεται ότι στον τόπο του δυστυχήματος μετέβη νωρίτερα ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς, με εντολή του προέδρου του κόμματος. Στα Τέμπη βρίσκεται και η αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας του κόμματος, Δώρα Αυγέρη.

Στο μεταξύ αναβάλλεται η προγραμματισμένη για σήμερα εκδήλωση για την παρουσίαση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την προστασία της πρώτης κατοικίας, λόγω της τραγωδίας στα Τέμπη.

Στα Τέμπη ο Ανδρουλάκης

Καθ’οδόν προς τον τόπο της ανείπωτης τραγωδίας, στα Τέμπη, βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Στα Τέμπη σπεύδει και κλιμάκιο του κόμματος με επικεφαλής τον γραμματέα της Κ.Π.Ε, Ανδρέα Σπυρόπουλο μαζί με την βουλευτή Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη και στελέχη από την περιοχή.

Επίσης το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ανακοίνωσε ότι, λόγω της τραγωδίας στα Τέμπη ακυρώνεται η προγραμματισμένη ομιλία του κ. Ανδρουλάκη την Πέμπτη στο Ηράκλειο, καθώς και η συνάντηση της Κ.Ο. με το προεδρείο της ΓΣΕΕ με επίκεντρο τον κατώτατο μισθό.

Κουτσούμπας: Μέρα ανείπωτης θλίψης – Απαιτούμε πλήρη διερεύνηση

«Είναι μια μέρα ανείπωτης θλίψης για το πρωτοφανές πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αλλά και οργής για το πως είναι δυνατόν να χάνονται ανθρώπινες ζωές με αυτόν τον τραγικό τρόπο. Απαιτούμε να υπάρξει πλήρης διερεύνηση των αιτιών αυτής της τραγωδίας, να μην κρυφτεί ή συγκαλυφθεί τίποτε. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Να ενταθούν οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων και να υπάρξει ολόπλευρη στήριξη των τραυματιών» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Διαβάστε επίσης:

Σύγκρουση τρένων: Στα Τέμπη Σακελλαροπούλου και Μητσοτάκης

Τσίπρας για Τέμπη: Συγκλονισμένος από την ανείπωτη τραγωδία

Τέμπη: Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η τραγωδία – «Μακελειό μετά από σύγκρουση τρένων» (photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:15