search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 04:36
MENU CLOSE

Γεραπετρίτης: Συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων – Σήμερα συστήνεται επιτροπή εμπειρογνωμόνων

02.03.2023 11:55
gerapetritis_karamanlis

«Να σας πως εντελώς ειλικρινά ότι είναι μια βαριά ευθύνη η εντολή που μου ανέθεσε ο πρωθυπουργός. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια τεράστια τραγωδία. Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τις οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους και να πω ότι αυτό το δύσκολο και στενάχωρο έργο θα φθάσει μέχρι τέλους. Θα διερευνηθούν όλα» είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την τελετή παράδοσης παραλάβής στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

«Βιώνουμε μέρες μαύρες για τη χώρα, βιώνουμε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, όλοι είμαστε συντετριμμένοι. Θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό για το πολιτικό υπόδειγμα, την ευθιξία του να αναλάβει την αντικειμενική πολιτική ευθύνη που υπάρχει όταν χάνονται ζωές με τέτοιο τρόπο» είπε ξεκινώντας.

Ο νέος υπουργός Υποδομών Γιώργος Γεραπετρίτης που ανέλαβε στη θέση του παραιτηθέντος Κώστα Καραμανλή, αναφέρθηκε και στις τρεις προτεραιότητες έπειτα από το τραγικό δυστύχημα με τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη, οι οποίες συνίστανται στην πλήρη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας και στη διασφάλιση ότι δεν θα ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο.

Όπως είπε οι τρεις στόχοι είναι:

– να διερευνήσουμε τους λόγους που φτάσαμε να θρηνήσουμε την απώλεια ψυχών. Η έρευνα θα γίνει με τρόπο διαφανή και ενδελεχή. Για τον λόγο αυτό σήμερα θα συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα μελετήσει τα συστημικά αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία, τις παθολογίες και τις αδράνειες που υπήρξαν αν υπήρξαν διαχρονικά και όχι για απόδοση ευθυνών

– η δεύτερη εντολή είναι να εξασφαλίσουμε τις διαδικασίες εκσυγχρονισμού υποδομών που έχουν εξασφαλιστεί ώστε να μην υπάρχει καμία καθυστέρηση

– η τρίτη εντολή είναι να γίνουν ενέργειες για εξασφάλιση της ασφάλειας των σιδηδρομομικών μετακινήσεων προκειμένου να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

«Δεν αναλαμβάνω την καθημερινή διαχείριση του υπουργείου. Αυτό θα το κάνουν οι υφυπουργοί και οι γενικοί γραμματείς. Η δουλειά του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών θα συνεχιστεί απρόσκοπτα» είπε ακόμη ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Καραμανλής: Το αν έγιναν πολλά ή λίγα, δεν θα το δούμε τώρα

«Δεν θα σας πω πολλά. Δεν είναι ώρα για λόγια άλλωστε. Η πατρίδα μας βιώνει δυστυχώς μια εθνική τραγωδια. Και τίποτα δεν έχει σημασία μπροστά στο ότι χάθηκαν άδικα τόσες ανθρώπινες ζωές.

Δυστυχώς, φαίνεται πως ένα ανθρώπινο λάθος οδήγησε σ’ αυτήν την ανείπωτη τραγωδία. Όλα όμως θα διερευνηθούν με τον πιο αντικειμενικό τρόπο, όπως δεσμεύθηκε ο Πρωθυπουργός» είπε ο παραιτηθείς υπουργός Κώστας Αχ. Καραμανλής.

«Σήμερα, λοιπόν, ολοκληρώνεται η παρουσία μου στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Πάντοτε οι απερχόμενοι Υπουργοί κάνουν έναν απολογισμό του έργου τους. Δεν θα το κάνω. Το αν έγιναν πολλά ή λίγα , δεν θα το δούμε τώρα μια τέτοια μέρα πόνου και πένθους.

Το ότι τη θέση του Υπουργού αναλαμβάνει ένας άξιος επιστήμονας, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, μου ενισχύει ακόμα περισσότερο τη βεβαιότητα ότι η έρευνα θα είναι ενδελεχής και τα αίτια του δυστυχήματος θα εντοπιστούν με ακρίβεια. Δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό. Του εύχομαι καλή δύναμη στα νέα του, δύσκολα καθήκοντα.

Επιτρέψτε μου μόνο να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συναδέλφους μου στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και σε όλες και όλους τους συνεργάτες μου και τους εργαζόμενους, για τη σκληρή δουλειά τους και τη συνεργασία που είχαμε αυτά τα χρόνια. Και βέβαια, οφείλω να ευχαριστήσω και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε.

Και βέβαια, τέλος, για άλλη μια φορά, θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους. Και τις πιο θερμές ευχές μου στους τραυματίες που δίνουν τη δική τους μάχη» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

ΚΚΕ για Τέμπη: Προδιαγεγραμμένο έγκλημα με αιτίες κι ενόχους

Τα σενάρια για αλλαγή του χρόνου των εκλογών μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη – Τι λέει ο πρωθυπουργός

ΠΑΣΟΚ για δήλωση Μητσοτάκη: Οι κυβερνήσεις υπάρχουν για να αντιμετωπίζουν τις παθογένειες, όχι για να τις διαιωνίζουν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09