search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 17:54
MENU CLOSE

Το «μάθημα» του Πάντινγκτον, του χειρότερου σιδηροδρομικού δυστυχήματος της Βρετανίας (Photos/Video)

02.03.2023 06:00
train

Ήταν 5 Οκτωβρίου του 1999 όταν δύο αμαξοστοιχίες συγκρούστηκαν σχεδόν μετωπικά στο Λάντμπροουκ Γκρόουβ του Λονδίνου, με συνέπεια να σκοτωθούν 29 επιβάτες, δύο μηχανοδηγοί και 417 να τραυματιστούν.

Είναι ένα από τα χειρότερα σιδηροδρομικά δυστυχήματα του 20ού αιώνα στη Βρετανία και έμεινε στην ιστορία ως η τραγωδία του Πάντινγκτον.

Δύο χρόνια νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο του 1997, λίγα χιλιόμετρα δυτικότερα του Πάντινγκτον είχε γίνει άλλο ένα σοβαρό σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Σάουθχολ. Και τα δύο δυστυχήματα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν είχε εγκατασταθεί ένα λειτουργικό αυτόματο σύστημα προστασίας (ΑΤΡ), το οποίο όμως είχε απορριφθεί επειδή θεωρήθηκε ότι είχε υψηλό κόστος.

Τα δύο δυστυχήματα προκάλεσαν πλήγμα στο κύρος των βρετανικών σιδηροδρόμων και ανέδειξαν τις ελλείψεις που υπήρχαν στο σύστημα διαχείρισης και ρυθμίσεων ασφαλείας στο σιδηροδρομικό δίκτυο που είχε περάσει στα χέρια ιδιωτών.

Το 2000 έγινε έρευνα με αφορμή τα δύο σιδηροδρομικά δυστυχήματα, που εστιάστηκε στο θέμα του αυτόματου συστήματος προστασίας (ΑΤΡ), από την οποία επιβεβαιώθηκε ότι η υιοθέτηση ενός φτηνότερου συστήματος, που ήταν λιγότερο αποτελεσματικό, ήταν η βασική αιτία για τα δυστυχήματα.

Η έρευνα κατέδειξε επίσης την προβληματική εκπαίδευση των οδηγών που προσλαμβάνονταν από τις ιδιωτικές εταιρίες που είχαν πάρει στα χέρια τους το σιδηροδρομικό δίκτυο. Λιγότερες ώρες εκπαίδευσης σήμαιναν λιγότερα κόστη για τις εταιρίες, οι οποίες έβαζαν ως πρωταρχικό στόχο την αύξηση της κερδοφορίας και όχι τους κανόνες ασφαλείας – τους οποίους ακολουθούσαν με ευλάβεια οι σιδηρόδρομοι όταν ήταν στην ομπρέλα της πολιτείας.

Μετά την τραγωδία στο Πάντινγκτον έγιναν κι άλλα δυστυχήματα στο Χάτφιλντ, το 2000, στο Σέλμπι, το 2001 και στο Πότερς Μπαρ, το 2002.

Ο Μάικλ Ρόμπερτς, γενικός διευθυντής του ομίλου Rail Delivery Group, μιλώντας εξ ονόματος των εταιριών διαχείρισης δήλωσε ότι «μετά τα σοβαρά δυστυχήματα στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλαγές όπως η συνολική αναθεώρηση της εκπαίδευσης των εργαζομένων που αναλαμβάνουν θέσεις που αφορούν στην ασφάλεια και η βελτίωση της προσέγγισης των ωρών εργασίας του προσωπικού, συνέβαλαν στη βελτίωση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων της Βρετανίας».

Διαβάστε επίσης:

Ο βασιλιάς Κάρολος έκανε έξωση στον Χάρι από τη βασιλική κατοικία που του είχε παραχωρήσει η βασίλισσα Ελισάβετ

Μιχάλης Χατζηγιάννης: Εξέφρασε τη λύπη του για την τραγωδία στα Τέμπη – «Είμαι συγκλονισμένος»

Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ: Για πρώτη φορά σε τηλεοπτική σειρά – Επιστρέφει με κωμωδία δράσης! (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 17:53