search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 19:46
MENU CLOSE

Τέμπη: Αντιδράσεις για την τοποθέτηση Ζηλιασκόπουλου στην επιτροπή διερεύνησης των αιτιών της τραγωδίας

03.03.2023 18:21
tempi-treno-12-new

Την αντίδραση τόσο του ΣΥΡΙΖΑ με σχετική ανακοίνωση όσο και του αρμόδιου Τομεάρχη Νίκου Παππά, προκαλεί η τοποθέτηση του Αθανάσιου Ζηλιασκόπουλου στην Επιτροπή που πρόκειται να διερευνήσει τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη.

Όπως τονίζει ο Νίκος Παππάς, «ο κ. Ζηλιασκόπουλος μέλος της επιτροπής Γεραπετρίτη. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το 2010 εώς το 2015. Θα ελέγξει ο ΙΔΙΟΣ τις ευθύνες του. Κοροϊδία και προσβολή».

Ερωτηματικά για την επιλογή

Ο Καθηγητής Μεταφορών και Παραγωγής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος διετέλεσε διευθύνοντας σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το 2010 μέχρι το 2015, κατά την περίοδο των μνημονίων.

Λόγω των μνημονιακών υποχρεώσεων, το προσωπικό εκείνη την περίοδο συρρικνώθηκε σημαντικά, όπως άλλωστε επισημαίνουν τις τελευταίες ημέρες ειδικοί που μιλούν δημόσια για τα πιθανά αίτια της τραγωδίας. Κατά συνέπεια και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών μειώθηκε δραματικά.

Αυτό που χαρακτηρίζει τη θητεία Ζηλιασκόπουλου, όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα, «η εταιρία πέρασε από τις «ζημιές στα κέρδη».

Εκείνη την περίοδο επίσης ο ΟΣΕ προχώρησε, λόγω περικοπών, σε απενεργοποίηση του Κέντρου Τηλεδιοίκησης του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών (ΣΚΑ), η δημιουργία του οποίου κόστισε στο Ελληνικό δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση 20 εκατ. ευρώ.

Το 2020 ορίστηκε Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για την Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα της Εφοδιαστικής που έχει ως στόχο την ανάδειξη της χώρας σε διαμετακομιστικό κόμβο ενώ το 2021 ανέλαβε την προεδρία του ΤΑΙΠΕΔ και την οποία διατηρεί μέχρι και σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι η τριμελής επιτροπή αποτελείται από τους:

  • Ιωάννης – Κωνσταντίνος Χαλκιάς, Επίτιμος Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως Πρόεδρος.
  • Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, Καθηγητής Μεταφορών και Παραγωγής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ως μέλος.
  • Βασίλειος Προφυλλίδης, Καθηγητής της Συγκοινωνιακής Τεχνικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ως μέλος.

KKE: Η επιτροπή «εμπειρογνωμόνων» σκοπεύει να βγάλει λάδι την κυβέρνηση

«Η επιτροπή ‘εμπειρογνωμόνων’, που έστησε η κυβέρνηση, φαίνεται ότι έχει ως βασική της αποστολή να ‘τεκμηριώσει’ το προαποφασισμένο πόρισμα, περιορίζοντάς το σε ένα «ανθρώπινο λάθος» και βγάζοντας λάδι την εγκληματική πολιτική της ιδιωτικοποίησης, του ξεχαρβαλώματος των σιδηροδρόμων και της κερδοφορίας, που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα» αναφέρει σε σχόλιό του το ΚΚΕ και επισημαίνει καταλήγοντας:

«Αυτό είναι ακόμη περισσότερο εμφανές από τη στιγμή που σε αυτή την επιτροπή μετέχουν πρόσωπα που εφάρμοσαν από θέσεις ευθύνης αυτήν την πολιτική. Ό,τι και να κάνουν, όμως, ο λαός θα μάθει την αλήθεια για αυτό το έγκλημα».

ΜέΡΑ25: «Εν κρυπτώ» η ειδική επιτροπή ειδικών του Γεραπετρίτη

«Η πρώτη πράξη του κ. Γεραπετρίτη με το που πρωτοκάθισε στην ένοχη καρέκλα που μόλις είχε αδειάσει ο κ. Καραμανλής, ήταν να αναγγείλει μια εν κρυπτώ αποφασισμένη “ειδική επιτροπή ειδικών” για να ερευνήσει τα αίτια της εν εξελίξει τραγωδίας στα Τέμπη», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25. 

 «Το ΜέΡΑ25 καταγγέλλει την επιτροπή του κ. Γεραπετρίτη ως μη νομιμοποιημένη από τη Βουλή, χωρίς ενημέρωση και διαβούλευση, και την αναγνωρίζει ως απλώς ένα ακόμα επικοινωνιακό τρικ της Μητσοτάκης Α.Ε. για να κουκουλώσει την ενοχή της στη σειρά επιλογών που οδήγησε στο μοιραίο δυστύχημα. Προειδοποιητικό δείγμα γραφής της κυβερνητικής μεθόδευσης, είναι ο διορισμός του κ. Ζηλιασκόπουλου, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχει θητεύσει ως αξιωματούχος τεχνοκράτης στη διάλυση και ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ», αναφέρει και συνεχίζει:

«Υπενθυμίζουμε ότι η Σοφία Σακοράφα, βουλευτής του ΜέΡΑ25 και αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, με την ιδιότητά της ως μέλος των αρμοδίων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών (Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας  και Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης) αντέδρασε άμεσα στα νέα του δυστυχήματος κάνοντας αίτηση για άμεση σύγκληση εκτάκτων συνεδριάσεων αυτών, με την παρουσία του αρμόδιου υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, της προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ ΑΕ, καθώς και εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών της Πανελλήνιας Ένωσης Σταθμαρχών ΟΣΕ και των Μηχανοδηγών του ΟΣΕ».

«Η μόνη λύση για να γίνουν όλα αλλιώς είναι η ρήξη με τα συμφέροντα τα οποία η ΝΔ υπηρετεί ακόμα και όταν το κόστος σε ανθρώπινες ζωές αποκαλύπτεται σε κοινή θέα. Όσοι κυβερνούν με μνημονιακές πολιτικές, κυβερνούν για άλλους», καταλήγει η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25.

Διαβάστε επίσης:

Πέτη Πέρκα: Τι αναφέρει για τη σύμβαση 717/14 για τη σηματοδότηση και το ETCS (Video)

Τσαπανίδου: Κάθε προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας προαναγγέλλει νέες τραγωδίες (Video)

Νάσος Ηλιόπουλος: Το ΕΣΡ βλέπει «πανικό» και προσπαθεί να επιβάλει σιωπητήριο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 19:46