search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:25
MENU CLOSE

Τέμπη: Πινγκ πονγκ ευθυνών ανάμεσα σε Hellenic Train και ΟΣΕ για την τραγωδία – Δεν λειτουργεί ούτε η ραδιοεπικοινωνία στα τρένα

03.03.2023 21:50
trena tempi hellenic ose – new

Ανακοίνωση εξέδωσε η ιταλική Ferrovie Dello Stato Italiane που το 2017 εξαγόρασε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τη σημερινή Hellenic Train, για πρώτη φορά μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «η ελληνική κρατική εταιρεία ΟΣΕ διατηρεί το καθήκον και την ευθύνη για την συντήρηση, τη διαχείριση και τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου».

Σε ανακοίνωσή της, η ιταλική εταιρεία ανέφερε ότι η ελληνική κρατική εταιρεία ΟΣΕ διατηρεί το καθήκον και την ευθύνη για την συντήρηση, τη διαχείριση και τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου καθώς και την ευθύνη για την κίνηση των τρένων και την κυκλοφορία.

Πριν από ένα 48ωρο δήλωση για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη έκανε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Hellenic Train, Dario Lo Bosco. Όπως σημείωσε «η εταιρεία συνεχίζει να εργάζεται δίπλα στις αρχές και στους διασώστες», ενώ ταυτόχρονα εκφράζει «τα πιο θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και τη δέσμευση για πλήρη υποστήριξη τους, καθώς και όλων των επιβατών».



Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου της Hellenic Train:



«Καθώς η διερεύνηση των συνθηκών που προκάλεσαν το τραγικό συμβάν βρίσκεται σε εξέλιξη, η Hellenic Train, εταιρεία επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών, συνεχίζει να εργάζεται δίπλα στις αρχές και στους διασώστες στο σημείο του δυστυχήματος και σε όλα τα νοσοκομεία που φροντίζουν τους τραυματίες.

H Hellenic Train, η διοίκηση και οι εργαζόμενοί της, στέκεται δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων, εκφράζοντας από καρδιάς τα πιο θερμά της συλλυπητήρια αλλά και τη δέσμευσή της για την πλήρη υποστήριξη τους καθώς και όλων των επιβατών».

Έγγραφο – «φωτιά» για σύστημα ραδιοεπικοινωνίας που δεν λειτουργεί

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έγγραφο που έρχεται στο «φως», δεν λειτουργεί ούτε το σύστημα ραδιοεπικοινωνίας στα ελληνικά τρένα.

Πρόκειται για το σύστημα φωνητικής ραδιοεπικοινωνίας GSMR, το οποίο θα αντικαθιστούσε το παλιό σύστημα που λειτουργεί μέχρι και σήμερα στην Ελλάδα και με το οποίο επικοινωνούν μεταξύ τους συρμοί και σταθμοί αλλά ενώ έχει εγκατασταθεί το GSMR, δεν λειτουργεί, σύμφωνα με το OPEN.

Το έγγραφο που παρουσιάζει το κανάλι, έχει χαρακτηριστεί ως «εξαιρετικά επείγον», έχει ημερομηνία 18 Αυγούστου 2022 και το έχει αποστείλει ο παραιτηθείς διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ στη Hellenic Train.

Στο έγγραφο αυτό, ο ΟΣΕ ζητάει από την εταιρεία να τεθεί σε εφαρμογή το σύγχρονο σύστημα ραδιοεπικοινωνίας που καλύπτει όλη τη διαδρομή από την Πάτρα στην Αθήνα, από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και από εκεί μέχρι τον Προμαχώνα.

Η Hellenic Train έχει προβάλει αντιρρήσεις, υποστηρίζοντας πως το προσωπικό της δεν έχει εκπαιδευτεί. Ο ΟΣΕ, στο ίδιο έγγραφο, λέει πως το προσωπικό το έχει εκπαιδεύσει και έδωσε ως ημερομηνία παράτασης εφαρμογής του συστήματος την 30ή Νοεμβρίου του 2022.

Το σύστημα, μέχρι και σήμερα, δεν έχει τεθεί σε λειτουργία.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στα Τέμπη: Αυτή είναι η κατάσταση των ελληνικών σιδηροδρόμων

Τέμπη: Επεισόδια στο Σύνταγμα μετά τη διαμαρτυρία για το σιδηροδρομικό δυστύχημα – Πέτρες, χημικά και άγριο ξύλο από τα ΜΑΤ

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Ταυτοποιήθηκαν οι 54 από τους 57 νεκρούς



google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09