search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 08:11
MENU CLOSE

Ποιος Πολάκης; Το 2015 ήταν πολύ χειρότερο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2271
02/03/2023
04.03.2023 06:00
polakis vouli87- new

Πολλοί σήμερα προσπαθούν να προβλέψουν πόσο μεγάλη θα είναι η επίπτωση της κρίσης που σοβεί στον ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της αχαρακτήριστης συμπεριφοράς του Παύλου Πολάκη, της αποπομπής του από τα ψηφοδέλτια, της αναμενόμενης ποινής που θα του επιβάλει η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, αλλά και της στήριξης που απολαύει ο Κρητικός βουλευτής από μεγάλη μερίδα του συριζικού ακροατηρίου.

Μεγάλη μερίδα των ισχυρών ΜΜΕ και πολιτικά στελέχη άλλων κομμάτων προεξοφλούν μια πολιτική καταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας αυτής της υπόθεσης. Φαίνεται όμως να ξεχνούν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει περάσει πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις και έμεινε όρθιο, με λίγες μόνο αμυχές.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Αυγούστου του 2015, όταν, μετά την υπαναχώρηση του Αλέξη Τσίπρα και τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους για το τρίτο μνημόνιο, 25 βουλευτές του κόμματος αποχώρησαν και σχημάτισαν δική τους Κοινοβουλευτική Ομάδα ως Λαϊκή Ενότητα με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και συνοδευόμενοι από αμέτρητα στελέχη σε όλη την Ελλάδα.

Ήταν η εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ βαλλόταν από όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος: Εκ δεξιών επειδή έφερε το «αχρείαστο τρίτο μνημόνιο» έχοντας «παίξει τη χώρα στα ζάρια». Και εξ αριστερών επειδή «πρόδωσε» το πολιτικό του πρόγραμμα και τη λαϊκή βάση που τον ανέδειξε από ένα κόμμα του 5% στην πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας.

Το αποτέλεσμα εκείνης της διάσπασης ήταν να χαθούν πάρα πολλά έμπειρα και οργανωτικώς ικανά και συνεπή στελέχη του, να ερημώσουν πάρα πολλές κομματικές οργανώσεις και να προκύψει ένας ακόμη ανταγωνιστής στα αριστερά του πολιτικού φάσματος, ο οποίος διεκδικούσε την ταυτότητα του «πραγματικού ΣΥΡΙΖΑ».

Κι όμως, ο Τσίπρας όχι μόνο επιβίωσε από τη διάσπαση, αλλά ήταν και πάλι πρώτη δύναμη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς με 35,46% (έναντι 36,34% του Ιανουαρίου του ίδιου έτους). Η δε ΛΑΕ, με 2,86%, τελικά δεν μπήκε στη Βουλή.

Μια σημαντική διαφορά βεβαίως από τότε ήταν ότι η Ν.Δ. περνούσε σοβαρότατη κρίση, το ΠΑΣΟΚ πήγαινε από αποτυχία σε καταστροφή και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν καβάλα στ’ άλογο, καθώς μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας είχε αποφασίσει ότι θα δοκιμάσει τη διακυβέρνησή του. Τώρα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, η Ν.Δ. έχει σαφές προβάδισμα και ο ΣΥΡΙΖΑ πασχίζει να ανακάμψει. Όλα εντάξει, αλλά όχι και να συζητάμε για καταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας του Πολάκη. Έχει και η αφέλεια τα όριά της… 

Διαβάστε επίσης:

Η στοιχειωμένη εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές; Ποιες εκλογές;

Όχι άλλη συγκάλυψη…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 08:06