search
ΠΕΜΠΤΗ 17.07.2025 19:30
MENU CLOSE

Τέμπη: Αποκάλυψη και για 4η φωνή στη συνομιλία σταθμάρχη – μηχανοδηγού

04.03.2023 13:14
tempi_treno_distichima_0203_1740-700_new

Στον ανακριτή αναμένεται να οδηγηθεί το μεσημέρι ο σταθμάρχης της Λάρισας, προκειμένου να απολογηθεί για την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Ο σταθμάρχης της Λάρισας, ο οποίος έχει «αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί», βρίσκεται αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες και συγκεκριμένα ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και σωματικές βλάβες με τον ίδιο ποινικό χαρακτηρισμό και διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών από το οποίο προήλθε ως αποτέλεσμα θάνατος πολλών ατόμων – αδίκημα που με βάση πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 291) επισύρει ποινές από 10 χρόνια κάθειρξη ως και ισόβια.

Ωστόσο, η ΕΡΤ αποκάλυψε πως στις συνομιλίες, πριν από το δυστύχημα, ανάμεσα στον σταθμάρχη της Λάρισας και τον μηχανοδηγό του τρένου ακούγονται τέσσερις φωνές και όχι τρεις.

Όπως μετέδωσε η ρεπόρτερ της ΕΡΤ Έλενα Αποστολίδου, στη συνομιλία αυτή εκτός από τις φωνές του σταθμάρχη της Λάρισας, του μηχανοδηγού του μοιραίου τρένου και του κλειδούχου δηλαδή του υπαλλήλου του σιδηροδρομικού σταθμού, υπάρχει κι ένας δεύτερος μηχανοδηγός που σύμφωνα με πληροφορίες είναι αυτός που ρωτάει «Βασίλη φεύγω;» και παίρνει την απάντηση από τον σταθμάρχη. Είναι ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας από Λάρισα για Βόλο και μιλάει στον μηχανοδηγό που είναι από τον Βόλο.

«Όχι, όχι, άστο όπως είναι γιατί ακολουθεί το 1564»

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο υπάλληλος του σιδηροδρομικού σταθμού που ρωτάει «Βασίλη να γυρίσω» και ο σταθμάρχης απαντάει «Όχι, όχι, άστο όπως είναι γιατί ακολουθεί το 1564», πρόκειται για μια συνομιλία που γίνεται με τρένο που περιμένει από τα Παλαιοφάρσαλα να πάει στη Λάρισα και για αυτό του δίνει αυτή την οδηγία να πάει διαγώνια, δηλαδή να πάει στη γραμμή της Λάρισας.

Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: Το πρώτο έχει να κάνει ότι είναι τέσσερις αυτοί που ακούγονται στο καταγραφικό που έχει έρθει στην επιφάνεια. Πρόκειται για το ηχητικό από το καταγραφικό από το σταθμό της Λάρισας. Το καταγραφικό έχει καταγράψει τις συνομιλίες που έχει ο σταθμάρχης της Λάρισας με μηχανοδηγούς αλλά και με τον υπάλληλο. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο μηχανοδηγός του μοιραίου τρένου άκουγε αυτές τις συνομιλίες. Άκουγε μόνο τον σταθμάρχη. Δεν σημαίνει ότι πήρε κάποια λάθος οδηγία. Αυτό που δεν έχουμε ακούσει τουλάχιστον σε αυτό που έχει έρθει στην επιφάνεια γιατί ενδεχομένως να υπάρχει ολόκληρη συνομιλία, είναι αν υπήρξε και ποια ήταν η απάντηση από τον μηχανοδηγό του μοιραίου τρένου.

Το δεύτερο έχει να κάνει με την κίνηση εκείνη τη στιγμή που υπήρχε στις γραμμές του σταθμού της Λάρισας. Από ό,τι φαίνεται υπήρχε το μοιραίο τρένο, το επιβατικό περνούσε από το σταθμό της Λάρισας θα συνέχιζε για τον επόμενο σταθμό που ήταν οι Νέοι Πόροι. Την ίδια στιγμή υπήρχαν άλλα δύο τρένα από Λάρισα για Βόλο. Περίμενε ο σταθμός της Λάρισας από Παλαιοφάρσαλα να έρθει στη Λάρισα, αλλά και το επίσης μοιραίο εμπορικό, το οποίο είχε ξεκινήσει από τους Νέους Πόρους στις 11:05, όπως έχει γίνει γνωστό, με προορισμό το σταθμό της Λάρισας, όπου είχαν μπει στην ίδια γραμμή με το μοιραίο τρένο και έγινε η σύγκρουση. Αυτό σημαίνει ότι υπήρχε πολύ μεγάλη κίνηση εκείνη την ώρα. Ήταν μια απαιτητική ώρα. Είχαν προηγηθεί και κάποια τεχνικά προβλήματα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, αυτό αναδεικνύει ότι ο σταθμός της Λάρισας, είναι ένας πολύ δύσκολος σταθμός που αφορά την κυκλοφορία, κοντά είναι και το μηχανοστάσιο και αυτό σχετίζεται και με την εκπαίδευση του σταθμάρχη της Λάρισας, ο οποίος μόλις πριν από λίγες μέρες ανέλαβε καθήκοντα σταθμάρχη στη Λάρισα, που φυσικά σε αυτό δεν ευθύνεται ο ίδιος, αλλά ευθύνεται όλο το σύστημα της εκπαίδευσης που ορίζει το χρονικό όριο που θα πρέπει να εκπαιδευτεί.

Ωστόσο σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όλες οι συνομιλίες που κάνει ο κάθε σταθμάρχης με κάθε μηχανοδηγό καταγράφονται με τρεις τρόπους:

  • Στο βιβλίο τηλεγραφημάτων
  • Στον εποπτικό πίνακα κυκλοφορίας
  • Στο καταγραφικό συνομιλιών

Μηχανοδηγός; Λάρισα ακούει;

Σταθμάρχης: Ακούει. Με 47 νούμερο περνάτε κόκκινο φωτόσημο εξόδου έως φωτόσημο εισόδου νέων Πόρων.

Μηχανοδηγός: Βασίλη φεύγω;

Σταθμάρχης: Φεύγεις, φεύγεις.

Μηχανοδηγός: Έγινε, καλό βράδυ.

Σταθμάρχης: Καλή συνέχεια.

Υπάλληλος σιδηροδρομικού σταθμού: Βασίλη, να γυρίσω;

Σταθμάρχης: Όχι, όχι άστο όπως είναι γιατί ακολουθεί το 1564.

Υπάλληλος σιδηροδρομικού σταθμού: Έγινε, καλώς, το αφήνω όπως είναι η διαγώνιος.

Διαβάστε επίσης:

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Ταυτοποιήθηκε η σορός του 20χρονου φοιτητή Αναστάσιου Κουτσόπουλου

Τέμπη: «Δολοφόνοι» – Μέλη του «Ρουβίκωνα» κρέμασαν πανό στο υπουργείο Μεταφορών

Αξιός ποταμός: Αγωνία για τον 62χρονο που αγνοείται – Σε εξέλιξη οι έρευνες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 17.07.2025 19:30