search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:38
MENU CLOSE

Μalaysia Airlines: Παραμένει το μυστήριο με την πτήση MH370 εννέα χρόνια μετά την εξαφάνιση του Boeing – Tρία σενάρια

08.03.2023 19:21
mh370-boeing-malaysia-new

Εννέα χρόνια συμπληρώθηκαν από την τραγική ημέρα που το Boeing της Μalaysia Airlines εξαφανίστηκε ενώ πετούσε από την Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο.

Σύμφωνα με το Guardian, από το 2014 πολλά είναι τα σενάρια για το τι συνέβη με την μοιραία πτήση MH370 στην οποία επέβαιναν 239 επιβάτες ενώ οι συγγενείς τους ζητούν από την κυβέρνηση της Μαλαισίας να ξεκινήσει μια νέα έρευνα για την τύχη των δικών τους.

Η εξαφάνιση του αεροπλάνου που μετέφερε 12 μέλη του πληρώματος από τη Μαλαισία και 227 επιβάτες από 14 χώρες παραμένει το μεγαλύτερο μυστήριο στην αεροπλοϊα μετά την εξαφάνισή του από τα ραντάρ.

Ένα χρόνο πριν κατά τη διάρκεια της προβολής του ντοκιμαντέρ του Sky News MH370: The Final Search, ο κορυφαίος ερευνητής και έμπειρος πιλότος, John Cox είχε υποστηρίζει ότι η απώλεια του MH370 δεν ήταν τυχαία.

Η πτήση της Malaysia Airlines μετέφερε 239 επιβάτες και πλήρωμα όταν χάθηκε πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό. Ο Cox είχε υποστηρίξει ότι η περιστροφική κίνηση του αεροπλάνου δεν άφηνε καμία αμφιβολία ότι η πτήση ελέγχθηκε από έναν από τους κυβερνήτες, καθώς όπως είπε, το αεροπλάνο δεν θα μπορούσε να πετάξει με τις αντίστοιχες στροφές αν κάποιος δεν έδινε συγκεκριμένες εντολές.

Όπως είχε επισημάνει η διαδρομή του αεροσκάφους απαιτούσε ειδικές γνώσεις και ικανότητες, τις οποίες είχε μόνο ο πιλότος, ο οποίος φαίνεται ότι απενεργοποίησε το σύστημα σύνδεσης δεδομένων της MH370. Για αυτόν τον λόγο ο Cox πιστεύει ότι ο συγκυβερνήτης, δεν είχε κάποιο ρόλο στην εξαφάνιση του αεροσκάφους. Ωστόσο, σημείωσε ότι η θεωρία του είναι πιθανό να μην αποδειχθεί ποτέ.

Επίσης, στο ίδιο ντοκιμαντέρ, ο Καναδός ερευνητής αεροπορικών δυστυχημάτων Larry Vance είχε υποστηρίξει ότι τα γεγονότα που οδήγησαν στη συντριβή της πτήσης της Malaysian Airlines ήταν πολύ απλά: «Πρόκειται για εγκληματική ενέργεια, το αεροσκάφος καταστράφηκε σκόπιμα και δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό».

Σε μια νέα σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix, με τίτλο «MH370: The Plane That Disappeared» (MH370: Το Αεροσκάφος που Εξαφανίστηκε), εξετάζονται αρκετές θεωρίες αναφορικά με το τι συνέβη τη μοιραία εκείνη βραδιά.

Το πρώτο σενάριο ενοχοποιεί τον πιλότο, ενώ βασίζεται στην ύπαρξη ενός εξομοιωτή πτήσεων που βρέθηκε στην κατοικία. Στο μηχάνημα ο πιλότος είχε κάνει ένα μήνα νωρίτερα μια προσομοίωση πτήσης με την πιθανή πορεία του αεροσκάφους πριν πέσει στον ωκεανό. Άλλοι ερευνητές δεν πείθονται από τα ευρήματα και τη θεωρία της αυτοκτονίας. Ο πιλότος θα έπρεπε να είχε εκπονήσει ολόκληρο σχέδιο για να έχει μόνο αυτός τον έλεγχο. Θα έπρεπε να έχει απομακρύνει από το πιλοτήριο τον συγκυβερνήτη και έχει κλείσει όλα τα συστήματα επικοινωνίας. Το πόρισμα, εξάλλου, δεν διαπιστώνει αλλαγή συμπεριφοράς του πιλότου πριν από τη μοιραία πτήση.

Το δεύτερο σενάριο σχετίζεται με αεροπειρατεία και έχει τεθεί και αυτό στο τραπέζι. Ερευνητής εντόπισε σε θέσεις επιβατών τρεις Ρώσους που θα μπορούσαν με κάποιο πρόσχημα να πάρουν τον έλεγχο της πτήσης και να το στείλουν προς την κεντρική Ασία . Άλλοι απορρίπτουν το σενάριο γιατί θα είναι πολύ δύσκολο τεχνικά να πάρουν τον έλεγχο και του πιλοτηρίου.

Το τρίτο σενάριο θέλει την κατάρριψη του αεροσκάφους από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στη Νότια Σινική Θάλασσα που έκαναν γυμνάσια στην περιοχή. Γαλλίδα δημοσιογράφος αποκάλυψε ότι στο αεροσκάφος ήταν 2,5 τόνοι ηλεκτρονικές συσκευές, που δεν είχαν περάσει από σάρωση. Οι Αμερικανοί, που δεν ήθελαν η Κίνα να αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητη αμερικανική τεχνολογία στον τομέα της παρακολούθησης, αφού πρώτα φέρονται να «εξαφάνισαν» το αεροσκάφος από το ραντάρ, το υποχρέωσαν να προσγειωθεί. Όταν ο πιλότος αρνήθηκε, το κατέρριψαν.

Να σημειωθεί ότι οι έρευνες που διεξήγαγαν οι κυβερνήσεις της Μαλαισίας, της Αυστραλίας και της Κίνας για περισσότερο από τρία χρόνια ήταν οι μεγαλύτερες του είδους που έχουν γίνει ποτέ ενώ το κόστος είναι το υψηλότερο που έχει δαπανηθεί ποτέ για ανάλογη έρευνα.

Μέσα στα εννέα χρόνια από την εξαφάνιση της πτήσης MH370 περισσότερα από είκοσι κομμάτια που έχουν εντοπιστεί στον Ινδικό Ωκεανό έχουν συνδεθεί με την μυστηριώδη πτήση της αεροπορικής εταιρείας Μalaysia Airlines.

Διαβάστε επίσης:

Ερσίν Τατάρ: Πήγε να παίξει μπάλα με νεαρούς κι έφαγε τα μούτρα του (Video)

Γερμανία: Η «συνταγή» για ασφαλή τρένα – «Υπευθυνότητα, εκπαίδευση, τεχνολογία»

Βρυξέλλες: Ο 76χρονος ποδηλάτης που φωνάζει συνθήματα υπέρ του Πούτιν έξω απο την Κομισιόν (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:36