search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 06:35
MENU CLOSE

Πειραματικό χάπι μειώνει σημαντικά τα επίπεδα κακής χοληστερόλης – Τι έδειξε νέα μελέτη

08.03.2023 20:17
xapi_new
Πηγή: Pixabay

Ένα νέο πειραματικό χάπι αποδείχθηκε ότι μειώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL) κατά 60% σε κλινική δοκιμή φάσης 2.

Οι ερευνητές διερεύνησαν την αποτελεσματικό του MK-0616 ως αναστολέα της PCSK9. Στη δοκιμή συμμετείχαν πάνω από 380 άτομα, τα οποία είχαν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης LDL, καθώς και ιστορικό καρδιακής νόσου ή παράγοντες κινδύνου για αυτήν.

Οι συμμετέχοντες- οι οποίοι χωρίστηκαν τυχαία σε πέντε ομάδες- έλαβαν καθημερινά για οκτώ εβδομάδες, είτε ένα εικονικό φάρμακο είτε το MK-0616 σε τέσσερις διαφορετικές δόσεις: 6 mg, 12 mg, 18 mg και 30 mg. Στη συνέχεια μετρήθηκαν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης τους και τέθηκαν υπό παρακολούθηση για οκτώ εβδομάδες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν οποιαδήποτε δόση του φαρμάκου μείωσαν σημαντικά τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Συγκεκριμένα, όσοι έλαβαν την χαμηλότερη δόση, είδαν τα επίπεδα χοληστερόλης τους να μειώνονται κατά 41% κατά τη διάρκεια της περιόδου θεραπείας των οκτώ εβδομάδων, ενώ οι ασθενείς με την υψηλότερη δόση είδαν τα επίπεδα χοληστερόλης τους να μειώνονται κατά 61%. Άλλοι βιοδείκτες της κακής χοληστερόλης, συμπεριλαμβανομένης της μη-HDL χοληστερόλης και μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται ApoB, επίσης μειώθηκαν. Η επιστημονική ομάδα δεν διαπίστωσε παρενέργειες.

Θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά του φαρμάκου, ωστόσο η επιστημονική ομάδα το χαρακτήρισε πολλά υποσχόμενο. Είναι επίσης αποτελεσματικό όταν χορηγείται σε συνδυασμό με στατίνες, τη θεραπεία πρώτης γραμμής για την υψηλή χοληστερόλη.

Διαβάστε επίσης:

Διατροφή: Παραλείπετε το πρωινό; Δείτε από τι κινδυνεύετε

Το «θαυματουργό» βότανο που προστατεύει από φλεγμονές και ενισχύει τη μνήμη

Καρκίνος παχέος εντέρου: Διπλασιάστηκαν οι διαγνώσεις για τους κάτω των 55 ετών – Τι ρόλο παίζει η διατροφή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58