search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 10:02
MENU CLOSE

Silicon Valley Bank: Γιατί οι διεθνείς αγορές ανησυχούν μετά το «λουκέτο» – Εργασία και μισθοί 45 ημερών στους εργαζόμενους

11.03.2023 21:23
xrimatisthrio

Μνήμες από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 ξύπνησε το «λουκέτο» της αμερικανικής Τράπεζας Silicon Valley, τρομάζοντας χρηματιστήρια και επενδυτές.

Οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών της Καλιφόρνια έκλεισαν την Τράπεζα την Παρασκευή και διόρισαν τη Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) ως παραλήπτη για τη μεταγενέστερη διάθεση των περιουσιακών της στοιχείων.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Στην ενημέρωση του Λευκού Οίκου επιστρατεύτηκε η πρόεδρος των Αμερικανών οικονομικών συμβούλων, Σεσίλια Ράουζ, για να καθησυχάσεις τις αγορές.

«Το τραπεζικό μας σύστημα βρίσκεται σε μια ουσιωδώς διαφορετική θέση από ό,τι πριν από μια δεκαετία και οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωρήσαμε τότε παρέχουν πραγματικά το είδος της αντοχής που θα θέλαμε», ανέφερε.

Με περιουσιακά στοιχεία 209 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Silicon Valley Bank, που επένδυε σε νεοφυείς επιχειρήσεις του τεχνολογικού τομέα, στα τέλη του περασμένου έτους, κατατάχθηκε ως ο 16ος μεγαλύτερος δανειστής στις ΗΠΑ, με περίπου 209 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.

Οι λεπτομέρειες της απότομης κατάρρευσης της Tράπεζας ήταν περίπλοκες, αλλά οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Fed τον περασμένο χρόνο, οι οποίες είχαν στριμώξει τις οικονομικές συνθήκες στον χώρο εκκίνησης όπου ήταν αξιοσημείωτος παίκτης, βρίσκονταν στο επίκεντρο.

Καθώς προσπάθησε να αντλήσει κεφάλαια για να αντισταθμίσει τις καταθέσεις που έφευγαν, η τράπεζα έχασε 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα του Δημοσίου των οποίων οι αξίες τορπιλίστηκαν από τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed.

Στους εργαζόμενους της τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB) προσφέρθηκαν εργασία 45 ημερών και αποδοχές 1,5 μισθών από τον κυβερνητικό οργανισμό (Federal Deposit Insurance Corp – FDIC) που ανέλαβε τον έλεγχο της. Το προσωπικό της Τράπεζας, που δεν απαραίτητο για τη λειτουργία των τραπεζικών υποκαταστημάτων, έλαβε οδηγίες για την εξ αποστάσεως συνέχιση της εργασίας του.

Στα τέλη του 2022, η Τράπεζα διατηρούσε 8.528 υπαλλήλους.

Διαβάστε επίσης:

Πληθωρισμός, αύξηση επιτοκίων και ακρίβεια τινάζουν τα νοικοκυριά στον αέρα

DBRS: Επιβεβαίωσε το BB για την Ελλάδα με σταθερές προοπτικές

Συντάξεις: Τρεις «έξτρα» πληρωμές από τον ΕΦΚΑ μέχρι το τέλος Μαρτίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 10:02