search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31.05.2024 03:39
MENU CLOSE

Διάστημα: Νέες αποκαλύψεις για ηφαιστειακή δραστηριότητα στον πλανήτη Αφροδίτη (Video/Photos)

16.03.2023 14:30
planet_venus2_new
Credits: NASA/JPL-Caltech

Όταν οι επιστήμονες εξέτασαν προσεκτικά τις φωτογραφίες από την επιφάνεια της Αφροδίτης ανακάλυψαν κάτι νέο: αποδείξεις για ηφαιστειακή δραστηριότητα στον «δίδυμο» πλανήτη της Γης.

Το διαστημικό σκάφος της NASA, Magellan, κατέγραψε τις φωτογραφίες αυτές στις αρχές της δεκαετίας του 1990, καθώς έκανε τροχιά γύρω από τον πλησιέστερο πλανήτη προς την Γη, ως προς το μέγεθος και την σύνθεση.

Οι αναλύσεις των εικόνων από τον ισημερινό της Αφροδίτης αποκάλυψαν ηφαιστειακό κρατήρα, που άλλαξε σχήμα και μέγεθος σε διάστημα οκτώ μηνών. Είναι η πρώτη απόδειξη για κάποιο γεωλογικό φαινόμενο που προκαλείται από ηφαιστειακή δράση στην επιφάνεια της Αφροδίτης και η σχετική έκθεση των επιστημόνων δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.

Η αποστολή «Μαγγελάνος» ήταν η πρώτη που κατέγραψε τη επιφάνεια του πλανήτη Αφροδίτη, όπου στην προσεχή δεκαετία θα κατευθυνθούν κι άλλες αποστολές, όπως η VERITAS.

Στόχος των επιστημονικών αποστολών είναι να διαπιστώσουν γιατί ένας πλανήτης με μέγεθος αντίστοιχο της Γης καλύφθηκε από ηφαιστειακές πεδιάδες και μία εξαιρετικά αφιλόξενη ατμόσφαιρα.

«Ύστερα από 200 ώρες σύγκρισης εικόνων από τον Μαγγελάνο, εντόπισα δύο φωτογραφίες της ίδιας περιοχής που είχαν καταγραφεί με διαφορά οκτώ μηνών, παρατηρώντας γεωλογικές μεταβολές που προκλήθηκαν από έκρηξη», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χέρικ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Alaska Fairbanks και μέλος της ερευνητικής ομάδας VERITAS.

Credits: David P. Anderson, SMU/NASA science photo library

Οι αλλαγές εντοπίστηκαν στη περιοχή Άτλα, ένα τεράστιο υψίπεδο με δυο από τα μεγαλύτερα ηφαίστεια της Αφροδίτης, που αποκαλούνται Ozza Mons και Maat Mons. Τα συγκεκριμένα ηφαίστεια έχουν μεγάλες ομοιότητες με τα μεγαλύτερα ηφαίστεια της Γης.

Ο καθηγητής Χέρικ συνεργάζεται με τον Σκοτ Χένσλεϊ, μέλος της αποστολής VERITAS της NASA, για να δημιουργήσουν μοντέλα των ηφαιστείων που εντοπίστηκαν ώστε να διαπιστώσουν τι ακριβώς προκάλεσε τις αλλαγές που έχουν εντοπιστεί στην επιφάνεια της Αφροδίτης.

Οι επιστήμονες αντιμετωπίζουν τα ηφαίστεια ως «παράθυρα» προς το εσωτερικό ενός πλανήτη, μέσα από τα οποία μπορούν να κατανοήσουν ποιοι παράγοντες καθορίζουν το κατά πόσο μπορεί να είναι κατοικήσιμος ένας πλανήτης.

Credits: NASA/JPL-Caltech

Σύμφωνα με τους ερευνητές της NASA η ροή της λάβας που καταγράφηκε από την αποστολή «Μαγγελάνος» το 1991 ήταν αντίστοιχη της ροής από το ηφαίστειο Κίλαουεα, στην Χαβάη, το 2018.

«Η Αφροδίτη είναι ένας αινιγματικός κόσμος και ο Μαγγελάνος μας έδωσε μεγάλες δυνατότητες», δήλωσε η Τζένιφερ Γουίτεν, ερευνήτρια στην αποστολή VERITAS και καθηγήτρια Περιβαλλοντικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Tulane της Νέας Ορλεάνης.

«Αυτό για το οποίο είμαστε πλέον σίγουροι είναι ότι ο πλανήτης έζησε μία ηφαιστειακή έκρηξη μόλις πριν από 30 χρόνια και αυτή είναι μία πρώτη γεύση για τις απίστευτες ανακαλύψεις που θα κάνουμε με την αποστολή VERITAS», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Συγκλονιστικά βίντεο από τη «συνάντηση» αμερικανικού drone με ρωσικό μαχητικό πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα

Απεργία ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ: Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ – Πώς σχολιάζουν τη στάση του πρωθυπουργού για τα Τέμπη

Τα κρίσιμα ερωτήματα για τις τράπεζες: Είναι ασφαλείς οι καταθέσεις; – Τι θα γίνει με τα στεγαστικά δάνεια (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31.05.2024 01:10