search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:15
MENU CLOSE

Καρκίνος Προστάτη: Σε ποιους άνδρες συστήνεται παρακολούθηση και όχι αντιμετώπιση

17.03.2023 21:11
karkinosprostati1322_new

Οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη ίσως δεν θα έπρεπε να βιαστούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση υποστηρίζει νέα έρευνα που προκρίνει την παρακολούθηση της νόσου ως προτιμότερη προσέγγιση

Την τακτική παρακολούθηση της εξέλιξης του καρκίνου του προστάτη σε περιπτώσεις χαμηλού κινδύνου, αντί της θεραπείας προτείνει τώρα μια ομάδα επιστημόνων, ως εναλλακτική μέθοδο διαχείρισης της ασθένειας, με στόχο την αποφυγή των παρενεργειών που συνήθως ακολουθούν την επέμβαση, όπως η ακράτεια και τα σεξουαλικά προβλήματα. Τα συμπεράσματα της νέας έρευνας του βρετανικού Ινστιτούτου Έρευνας Υγείας και Φροντίδας δημοσιεύτηκαν στο New England Journal of Medicine και παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ουρολογίας στο Μιλάνο.

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί έναν πολύ αργά εξελισσόμενο τύπο καρκίνου, με μεγάλα ποσοστά επιβίωσης. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν τώρα ότι ίσως οι άνδρες που επιθυμούν να αποφύγουν τις παρενέργειες των θεραπευτικών μεθόδων -δηλαδή της χειρουργικής αφαίρεσης των καρκινικών όγκων και της θεραπείας με ακτινοβολία– θα μπορούσαν να εξετάσουν εναλλακτικά το ενδεχόμενο να παρακολουθούν ενεργά την εξέλιξη του καρκίνου σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του θεραποντα ιατρού τους.

«Οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη δεν θα πρέπει να πανικοβληθούν ή να πάρουν βιαστικές αποφάσεις για το πώς θα διαχειριστούν τη νόσο», δήλωσε ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, δρ. Freddie Hamdy από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Αντίθετα, θα πρέπει «να εξετάσουν τα πιθανά οφέλη και τις βλάβες που προκαλούνται από τις θεραπευτικές επιλογές».

Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε περισσότερους από 1.600 άνδρες στο Ηνωμένο Βασίλειο , με στόχο να εξετάσει τις διαφορετικές επιδράσεις τριών προσεγγίσεων: χειρουργική επέμβαση – θεραπεία με ακτινοβολία – παρακολούθηση. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να παραπεμφθούν τυχαία σε καθεμιά από τις τρεις προσεγγίσεις. Οι άνδρες στην ομάδα παρακολούθησης έκαναν τακτικές εξετάσεις αίματος, ενώ οι υπόλοιποι υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση ή θεραπείες ακτινοβολίας. Οι ειδικοί επεσήμαναν ότι οι σύγχρονες πρακτικές παρακολούθησης είναι καλύτερες και πιο εξελιγμένες, περιλαμβάνοντας μεθόδους όπως η απεικόνιση MRI και οι γονιδιακές εξετάσεις.

Πηγή: ygeiamou.gr

Διαβάστε επίσης:

Δυσουρία: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο – Πώς να την προλάβετε

Νέο εμβόλιο κατά του καρκίνου – Κλινικές δοκιμές με την τεχνολογία mRNA

Υπνική άπνοια: Ποια τα πιο συχνά συμπτώματα – Κάντε το τεστ που ανιχνεύει τους πάσχοντες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:14