search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 07:11
MENU CLOSE

Υπόθεση Λίνεκερ: Μαθήματα (δημοσιογραφικής) δεοντολογίας

19.03.2023 06:00
lineker_new

Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει μια εμβληματική φυσιογνωμία από τον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου η οποία έχει αναλάβει την παρουσίαση της δημοφιλέστερης αθλητικής εκπομπής (ας πούμε την «Αθλητική Κυριακή») της κρατικής τηλεόρασης.

Ας υποθέσουμε επίσης ότι η εν λόγω φανταστική εμβληματική φυσιογνωμία κάποια στιγμή έκανε μια δήλωση εναντίον μιας κρίσιμης επιλογής της ελληνικής κυβέρνησης. Και ας υποθέσουμε, τέλος, ότι παρά τις απειλές και τις πιέσεις του γενικού διευθυντή της ΕΡΤ δεν ανασκεύαζε, αποδεχόμενος την απόλυσή του.

Ας συνεχίσουμε τις υποθέσεις… Με την ανακοίνωση της απόφασης απόλυσης οι 98 από τους 100 συντελεστές της εν λόγω δημοφιλούς εκπομπής, σε ένδειξη συμπαράστασης στον απολυμένο παρουσιαστή, δήλωναν ότι δεν θα συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι να ανακληθεί η άδικη απόφαση.
Και την ίδια, ώρα, πάντα ως υπόθεση, η ελληνική κυβέρνηση, η οποία χρηματοδοτεί την ΕΡΤ, δήλωνε ότι δεν σκοπεύει να παρέμβει καθώς αυτό είναι εσωτερικό ζήτημα της ΕΡΤ, το οποίο η ίδια πρέπει να επιλύσει.

Την ίδια στιγμή, καθώς το θέμα έχει αρχίσει να παίρνει πολιτικές διαστάσεις – υποθέσεις συνεχίζουμε να κάνουμε –, η ΕΡΤ κάνει πρώτο θέμα στα δελτία της την απόλυση της εμβληματικής φυσιογνωμίας που παρουσίαζε την «Αθλητική Κυριακή». Και όχι μόνο αυτό, αλλά δημοσιογράφος της ΕΡΤ παίρνει κανονική συνέντευξη από τον γενικό διευθυντή της ΕΡΤ και όχι μόνο τον ξετινάζει, αλλά η εν λόγω συνέντευξη παίζεται κανονικά στην ΕΡΤ!

Οι παραπάνω εξωπραγματικές υποθέσεις εργασίας για την ελληνική πραγματικότητα εξελίχθηκαν επακριβώς στη Βρετανία: Η φυσιογνωμία που απολύθηκε είναι ο μεγάλος (όχι μόνο ποδοσφαιριστής) Γκάρι Λίνεκερ, που χαρακτήρισε τη βρετανική νομοθεσία για το μεταναστευτικό «ναζιστική». Ο διευθυντής του BBC τον απέλυσε, οι συνάδελφοι του Λίνεκερ σταμάτησαν να εργάζονται σε ένδειξη συμπαράστασης, το BBC έκανε την είδηση πρώτο θέμα, δημοσιογράφος του BBC πήρε συνέντευξη από τον διευθυντή του και (στην καθομιλουμένη) «τον ξέσκισε» και η βρετανική κυβέρνηση, που επιχορηγεί με 9 δισ. λίρες τον χρόνο το BBC, δεν ανακατεύτηκε καθόλου στη διένεξη, λέγοντας απλώς ότι αυτό είναι εσωτερικό θέμα του οργανισμού…
Θα πει / ρωτήσει κανείς: μα είναι το BBC το πρότυπο της ελεύθερης, αδέσμευτης και αχειραγώγητης δημοσιογραφίας; Σίγουρα όχι, αλλά η σύγκρισή του με την ελληνική δημοσιογραφική πιάτσα, κρατική και ιδιωτική, φέρνει δάκρυα στα μάτια…

Διαβάστε επίσης:

Το βίαιο ξεθώριασμα του «επιτελικού» λούστρου

Να κάνουμε τον φόβο τους πραγματικότητα!

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις της «οδύνης»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 06:50