search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:49
MENU CLOSE

Να κάνουμε τον φόβο τους πραγματικότητα!

11.03.2023 06:00
diethnoupoli-08

Ένα πρωτόγνωρο κύμα θρήνου, οργής και αποφασιστικότητας πλημμύρισε όλες τις πόλεις της χώρας τις προηγούμενες μέρες.

Δημιουργήθηκε σε όλους μας η πεποίθηση πως αυτό «το έγκλημα δε θα ξεχαστεί», όταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κράτησαν ενός λεπτού σιγή στο κέντρο της Αθήνας και άλλων πόλεων, ενώ λίγο μετά σείστηκε η πόλη από τις φωνές τους για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα.

Θλιβεροί και μόνοι τους έμειναν η κυβέρνηση, το κράτος, οι μηχανισμοί τους, τα παπαγαλάκια τους, όσοι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μη βρει «τρόπο» η οργή της νεολαίας να εκφραστεί: Από τα «φταίει ο σταθμάρχης, αλλά τελικά …συγγνώμη» της ΝΔ, τις «ευθύνες που θα αναζητηθούν μετά» του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι τα «ούτε διαμαρτυρία ούτε οργή, καταδίκη που καταγράφεται στις κάλπες» του ΜέΡΑ25.

Από την άλλη βρέθηκαν οι δεκάδες χιλιάδες νέοι και νέες που δεν «τσιμπήσαμε» στα παραπάνω, πλημμυρίζοντας τους δρόμους κάθε μικρής και μεγάλης πόλης, καταδικάζοντας την πολιτική αυτού του κράτους που υπηρετεί την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων διαχρονικά, τις κατευθύνσεις της ΕΕ για «απελευθέρωση» των μεταφορών, τους πραγματικούς ενόχους. 

Αυτήν την ιστορία του εγκλήματος, την έχουν προσυπογράψει όλοι, όπως και πολλές άλλες ακόμα. Γι’ αυτό τους ανησυχεί όλους η οργή της νεολαίας, αρχίζοντας να ομολογούν τον φόβο τους.

Κύριο άρθρο της «Καθημερινής» πριν λίγες μέρες ανέφερε πως «εργάζονται όλοι μαζί για λογαριασμό ενός βίαιου αντισυστημικού ρεύματος που αμφισβητεί όλο το πολιτικό σύστημα» ενώ άλλες «ναυαρχίδες» του αστικού τύπου μίλησαν για «βίαιη και αντισυστημική δράση που πρέπει να αποτραπεί από τη συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων» κ.λπ. Ανησυχούν για τη δυνατότητα οι νέοι να βγάλουν και πολιτικά συμπεράσματα με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη. Γι’ αυτό μιλούν για «υπόσκαψη του πολιτικού συστήματος που ευνοεί τα άκρα», επιστρατεύοντας τις απαράδεκτες και ύπουλες ταυτίσεις και τις γνωστές θεωρίες περί άκρων.

Οι ίδιες ανησυχίες εμφανίστηκαν και σε φίλα προσκείμενα μέσα του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας τους φόβους τους ότι οι κινητοποιήσεις της νεολαίας θα μπορούσαν να ενισχύσουν την «αντισυστημική ψήφο», ουσιαστικά ενοχοποιώντας την! Από τη μία λέγοντας λίγο – πολύ ότι η «αντισυστημική ψήφος» είναι σχέδιο του Μητσοτάκη, προκειμένου να μην ενισχυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ταυτίζοντας μάλιστα την «αντισυστημική ψήφο» με τη βαθιά συστημική ακροδεξιά και από την άλλη επιδιώκοντας να εμφανίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως εγγυητή της κοινωνικής συνοχής και ειρήνης, για «να μην υπάρχει κρίση στο πολιτικό σύστημα», όπως χαρακτηριστικά έγραφαν. Με αυτόν τον τρόπο δεν ομολογούν απλώς τη δυσκολία τους να εγκλωβίσουν τη νέα γενιά και να ενσωματώσουν την οργή της για ψηφοθηρικούς λόγους, αλλά και το ότι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σάρκα από τη σάρκα του σάπιου και διεφθαρμένου συστήματος.

Πασχίζουν να κρυφτούν οι βαθιές αιτίες και οι ένοχοι, ώστε κράτος και κεφάλαιο να μπορούν την επόμενη μέρα να συνεχίσουν απρόσκοπτα από εκεί που τους διέκοψαν οι νεκροί, η λαϊκή οργή και οι μαζικές κινητοποιήσεις…

Βλέπουμε, λοιπόν, από όλους, ισχυρή προσπάθεια να ενσωματώσουν και να χειραγωγήσουν την οργή του λαού και της νέας γενιάς, τώρα που μπορεί να αποκτήσει πιο ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά.

Την επόμενη μέρα από το έγκλημα, ρωτούσαν πολλοί νέοι και νέες «τι μπορούμε να κάνουμε; Θα τα καταφέρουμε;». Τώρα ξέρουμε τι μπορούμε να κάνουμε, όχι μόνο για να ιδρώσει το αυτί τους, αλλά να φτάσει κρύος ιδρώτας στον κόρφο τους.

Το «φταίει μόνο ο σταθμάρχης» τσακίστηκε πάνω στις πρώτες άμεσες κινητοποιήσεις νεολαίας σε σχολεία και πανεπιστήμια.

Το «δεν μπορούσαμε να ξέραμε» τσακίστηκε πάνω στην αγωνιστική στάση εργαζομένων στους σιδηροδρόμους όλο το προηγούμενο διάστημα, στις δεκάδες επερωτήσεις και παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή.

Η υποκριτική «συγγνώμη» τσακίστηκε πάνω στην αποφασιστική στάση χιλιάδων απέναντι στις δυνάμεις καταστολής, στους τραυματίες από το έγκλημα που πληρώνουν ακόμα και βασικά ιατρικά είδη από τη τσέπη τους.

Το «εμείς, οι προηγούμενοι που κυβερνήσαμε, δε φταίμε» τσακίστηκε πάνω στα συνθήματα χιλιάδων μαθητών και φοιτητών στις απεργιακές συγκεντρώσεις που στρέφονται κατά παντός υπευθύνου, όπως στο σύνθημα «ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – Νέα Δημοκρατία, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία».

Τώρα λοιπόν ξέρουμε πώς να τους φοβίσουμε. Τώρα αποδείχτηκε ότι έχουμε τη δύναμη να χαλάσουμε τα σχέδιά τους, τα αφηγήματά τους. Οι δυνάμεις της ΚΝΕ έδωσαν «τρόπο» στην οργή της νεολαίας σε εκατοντάδες σχολεία, Πανεπιστήμια, χώρους δουλειάς, γειτονιές. «Όλοι μας» μπορούμε να ξεκολλήσουμε τον τροχό της Ιστορίας από τον βούρκο του συστήματός τους, που παίζει με τις ζωές μας και ας μείνουν «μόνοι τους» να «μαλώνουν» για τον επιμερισμό των διαχρονικών και εγκληματικών ευθυνών τους…

*Ο Φρίξος Μπρούζγος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Διαβάστε επίσης:

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις της «οδύνης»

Η κατάσταση του μεταναστευτικού στην Ελλάδα σήμερα

Αυτοί (στα media) τα ξέρουν όλα…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:49