search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 18:11
MENU CLOSE

F-35 SSI: Σε σωστή κατεύθυνση διαφαίνονται οι ενέργειες του ΥΠΕΘΑ

21.03.2023 19:06
f-35_new

Σοβαρές ανατροπές στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας ενδέχεται να φέρει η διαφαινόμενη ήττα του Ερντογάν στις Τουρκικές εκλογές του Μαΐου.

Μπορεί η τουρκική αμυντική βιομηχανία να εκδιώχθηκε το 2019 από το πρόγραμμα παραγωγής του F-35, λόγω της απόφασης του Ερντογάν να αψηφήσει τις ΗΠΑ και να αγοράσει τους ρωσικούς πυραύλους S-400, όμως μια πιθανή όπως φαίνεται νίκη της αντιπολίτευσης στις επερχόμενες τουρκικές εκλογές, θα μπορούσε να επαναφέρει την Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35, και την τουρκική αμυντική βιομηχανία στην παραγωγή των F-35.

Η νέα τουρκική κυβέρνηση της αντιπολίτευσης, είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσει να διορθώσει τα παραστρατήματα του Ερντογάν και να φέρει την Τουρκία πάλι στο δρόμο της Δύσης.

Μετά από αυτό, ποιος θα μπορούσε στην Ουάσιγκτον να αρνηθεί ένα αίτημα της Τουρκίας για επανένταξή της στο πρόγραμμα των F-35 και ποιος θα αρνηθεί την ανάθεση νέων παραγγελιών παραγωγής του μαχητικού, στις τουρκικές εταιρείες που ήδη έχουν την αναγκαία τεχνογνωσία και υποδομή;

Η Ελλάδα τι κάνει;

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο Τετάρτη 22 Μαρτίου πρόκειται να ληφθεί σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η τελική απόφαση για τις Συμφωνίες SSI των F-35A.

Η βούληση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη διευθέτηση αυτού του θέματος ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες από τον ίδιο τον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης.

Όπως σημείωσε ο Παναγιωτόπουλος, στόχος του υπουργείου είναι η κατασκευή και ο εξοπλισμός των αναγκαίων υποδομών για τα F-35A και ο προσδιορισμός της συμμετοχής της εγχώριας βιομηχανίας στο διεθνές πρόγραμμα κατασκευής του μαχητικού.

Υπενθυμίζεται ότι οι διακρατικές Συμφωνίες SSI συνολικού ύψους χαμηλότερου των 500 εκατ. ευρώ περιλαμβάνουν την πραγματοποίηση, με ευθύνη της Lockheed Martin, επενδύσεων σε υποδομές για τα F-35 και την ένταξη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στην παραγωγή του μαχητικού με παράλληλη μεταφορά τεχνογνωσίας.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, εκτιμάται ότι τα μακροχρόνια έσοδα της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας από αυτό το πρόγραμμα θα φτάσουν τα 500 εκατ. δολάρια, με πιθανότητα να φτάσουν και το 1 δισ. δολάρια, εφόσον οι Αμερικανοί αποδεχτούν το αίτημα της Ελλάδας για την ανάθεση περισσότερων συμβολαίων παραγωγής στην εγχώρια βιομηχανία.

Αυτή η φιλόδοξη προσπάθεια θα πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να αποσπάσει τη δέσμευση των Αμερικανών για τα παραπάνω, καθότι η Τουρκία παραμονεύει… και είναι βέβαιο ότι μια νέα τουρκική κυβέρνηση, μετά την ήττα Ερντογάν, θα κοιτάξει να διεκδικήσει να πάρει πίσω το κατασκευαστικό έργο στο πρόγραμμα των F-35 που απώλεσε η βιομηχανία της γειτονικής χώρας.

Το ΥΠΕΘΑ έχει αποδείξει ότι έχει κατανοήσει τη σημασία του θέματος αυτού και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για τη διασφάλιση των συμφερόντων της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Τέμπη: Το έγγραφο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που αρνείται ότι γνώριζε ο Κώστας Καραμανλής – Κάνει λόγο για ποινικές ευθύνες

«Άγρια» κόντρα Γεωργιάδη – Φίλη για τα Τέμπη: «Είστε ψεύτες και υποκριτές» – «Ντροπή σου» (Video)

Ευκλείδης Τσακαλώτος στο gazzeta: «Μάικλ Τζάκσον ζεις, για πάντα ΠΑΟΚτσης» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 18:09