search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 03:50
MENU CLOSE

Το τραπεζικό σοκ δεν σταμάτησε τη Fed: Αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης

22.03.2023 20:24
federal-reserve-23-new

Σε αύξηση κατά επιπλέον 25 μονάδες βάσης στα επιτόκιά της προχώρησε η Federal Reserve, συνεχίζοντας τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, ωστόσο με ηπιότερο ρυθμό.

Άλλωστε αναλυτές και επενδυτές ανέμεναν ότι η FED θα επιλέξει να κινηθεί προσεκτικά εν μέσω των ανησυχιών για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο που έχουν πυροδοτήσει οι τραπεζικοί κλυδωνισμοί σε παγκόσμιο επίπεδο

Ειδικότερα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος του 4,75%-5,00%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη συνεδρίασε, αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης.

Πλέον 10 από τους 18 αξιωματούχους της Fed αναμένουν μία ακόμα αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης ως το τέλος του έτους. Πάντως οι αξιωματούχοι της Fed προέβλεπαν ότι θα φτάσουν τα επιτόκια στο 5,25% και τον Δεκέμβριο, αλλά πλέον έχει απαλειφθεί η φράση ότι οι «συνεχιζόμενες αυξήσεις» θα είναι κατάλληλες, καθώς τώρα τονίζεται ότι «ίσως να είναι κατάλληλη κάποια επιπροσθέτη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία ακόμα αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης.

Η κατάσταση του αμερικανικού τραπεζικού τομέα «σταθεροποιείται», εκτίμησε χθες η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank (SVB) και της Signature Bank, οι οποίες συγκλονίζουν τον τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με το βλέμμα στις ΗΠΑ η Ευρώπη

Με το βλέμμα στραμμένο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αναμένοντας την «ετυμηγορία» της Fed για τα επιτόκια, κινήθηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων. Οι τιμές υποχώρησαν ελαφρώς με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι αποδόσεις σε όλες τις διάρκειες.

Στην ευρωζώνη η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε καθησυχαστική αναφέροντας ότι διαφαίνονται πιέσεις στις τράπεζες, ωστόσο είναι πιθανόν αυτές να εξελιχθούν σε τραπεζική κρίση.

Πάντως με δεδομένη την αναταραχή αυτή οι επενδυτές αμφιβάλλουν κατά πόσο η ΕΚΤ θα μπορέσει να συνεχίσει ν΄αυξάνει τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού .

Από την πλευρά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Philip Lane δήλωσε ότι η αναταραχή αυτή μπορεί να αποδειχθεί ως «μη γεγονός» για τη νομισματική πολιτική.

Διαβάστε επίσης:

Ηλεκτρικό ρεύμα: «Ανοιχτό» να μην υπάρξει επιδότηση για τον Απρίλιο

ΑΑΔΕ: Τι μπορεί να κατάσχει η Εφορία για χρέη προς το Δημόσιο

Ακρίβεια στα καύσιμα: «Δεν θα ξαναδούμε φτηνή βενζίνη 1,60-1,70 ευρώ το λίτρο» – «Το 60% είναι φόροι» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:48