search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 14:29
MENU CLOSE

Όταν το «Βάλε πλάτη» συνδιαλέγεται με την ενσυναίσθηση

23.03.2023 14:07
VALE PLATI ERT3

«Βάλε πλάτη». Τρεντ, γενικώς, η μεταφορά, επίκαιρη στις μέρες μας.  Όμως αυτή η έκφραση απέκτησε υπόσταση.  Με ένα εγχείρημα- ύμνο στη φιλιά, την ανθρωπιά, την ενσυναίσθηση, την αποδοχή στη διαφορετικότητα, την κοινωνική ενσωμάτωση, την ανιδιοτέλεια. Και τροφοδότησε μια εκπομπή  με τίτλο αυτή ακριβώς την έκφραση.

Μια τυχαία γνωριμία, σε κοινωνική εκδήλωση, μεταξύ δύο νέων ανθρώπων εξελίχθηκε σε φιλία με ισχυρούς δεσμούς, ικανή να «κινήσει» βουνά. Ο Κώστας και ο Παναγιώτης μπορεί να μην έχουν κινήσει βουνά, ανέβηκαν όμως σε ένα. Τον Σμόλικα.  Το δεύτερο ψηλότερο της Ελλάδας.

Το εγχείρημα ίσως να φαντάζει απλό. Δεν είναι όμως. Είχε βαθμό δυσκολίας τον οποίον μόνον ο πρώην επαγγελματίας Κώστας Παπαντωνάκος και ο οικονομολόγος Παναγιώτης Δεληγιάννης προσδιόρισαν με ακρίβεια στην τηλεοπτική κάμερα.

Ο Παναγιώτης είναι τετραπληγικός. Από ιατρικό λάθος στη γέννηση του. Το είπε ο ίδιος στην εκπομπή «+άνθρωποι» του Γιάννη Δάρρα και του Βασίλη Μωϋσίδη στην ΕΡΤ3. Από τότε, κάθε στιγμή αγωνίζεται. Και δεν είναι υπερβολή.

Τον άθλο- μια τρέλα για τους ίδιους και για τρείς ακόμα φίλους, οι οποίοι πήραν μέρος στο εγχείρημα- τον περιέγραψαν στην εκπομπή της ΕΡΤ3, από εκείνες που ξεχωρίζουν και προκαλούν ρωγμή στη μεγάλη τηλεοπτική εικόνα.

Δεν κάνει κάτι φοβερό η εκπομπή. Κάτι απλό κάνει. Ίσως και γι’ αυτό, δύσκολο στη ελληνική τηλεόραση των ημερών μας με τον άφθονο πολτό, την τοξικότητα, ως κανονικότητα, και τη ελληνική μυθοπλασία ως άλλοθι.

Η «+συνάνθρωποι» προσεγγίζει με ειλικρινή σεβασμό τον άνθρωπο είτε εκείνον/εκείνους που θα βρεθούν μπροστά στην κάμερα της εκπομπής είτε για τον τηλεθεατή.

Η έκφραση «βάλε πλάτη» ως τίτλος του συγκεκριμένου επεισοδίου- τελευταίου του δεύτερου κύκλου εκπομπών (διαθέσιμος στο ERTFLIX)- είχε απόλυτη εφαρμογή. Ο Παπαντωνάκος πήρε στην πλάτη του τον Δεληγιάννη και μαζί με άλλους τρείς φίλους βρέθηκαν στη κορυφή του Σμόλικα. Στα 2637 μέτρα υψόμετρα. Γιατί το ήθελε ο Παναγιώτης. Γιατί το ήθελαν όλοι.

Μέσα από τις αφηγήσεις της παρέας ξεδιπλώθηκε στα μάτια του τηλεθεατή η επιχείρηση βήμα- βήμα. Η κάμερα, η εκπομπή σε ρόλο καταγραφέα. Ένα ντοκιμαντέρ με λέξεις, μια βιωματική εμπειρία με εικόνες δυνατές τις εκφράσεις στα  πρόσωπα των πέντε φίλων.

Λέει σε ένα σημείο ο Βασίλης, από την παρέα των πέντε που σκαρφάλωσαν στον Σμόλικα, ότι «ο Πανάγος ήταν η ψυχή του εγχειρήματος. Μας έδωσε πολλή δύναμη».

Όλοι για έναν. Ένας για όλους. Παρακολουθώντας στην εκπομπή τους αληθινούς πρωταγωνιστές να διηγούνται στον Γιάννη Δάρα τί και πως τα κατάφεραν, αυτή η αντίληψη σχηματίζεται.

Η συζήτηση για την ανάβαση στο βουνό και πώς ο Κώστας πήρε τον Παναγιώτη στην πλάτη του και ανέβηκαν στην κορυφή του Σμόλικα, έγινε σε μια ακροθαλασσιά κάπου στο Νότο της Αττικής. Κουβέντες για το βουνό πλάι στο κύμα. Αξιοποίηση του στοιχείου της αντιδιαστολής αιτιολογημένη διότι οι τρείς της παρέας των πέντε ασχολούνται και με τις καταδύσεις.  Αξιοποιήθηκε υλικό, με μέτρο, που παραχώρησαν οι φίλοι από το ορειβατικό εγχείρημά τους.

Εν τέλει η «+συνάνθρωποι», είναι από τις εκπομπές που κάνουν τον τηλεθεατή να νιώσει  λίγο ψηλότερα, λίγο καλύτερα, αισιόδοξα, σα να τον παίρνει στην «πλάτη» της, δίνοντας ευχαρίστηση στους συντελεστές της, όπως ακριβώς ένιωσε ο Κωνσταντίνος Παπαντωνάκος για τον φίλο του Παναγιώτη Δεληγιάννη.

Διαβάστε επίσης:

Το αγαπημένο ρόφημα που καταπολεμά την κατάθλιψη

Ηλιούπολη: Πώς οι κοπέλες «ξεσκέπασαν» τον προπονητή – «Ήταν από 13-16 ετών όταν τις κακοποίησε» – Φόβοι και για άλλα θύματα (videos)

Μητσοτάκης: «Προστατευμένες οι καταθέσεις των Ελλήνων – Ισχυρό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 14:28