search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 18:54
MENU CLOSE

Μετανάστες χωρίς χαρτιά τον Φεβρουάριο, «τρομοκράτες του Ψυρρή» τον Μάρτιο

29.03.2023 19:21
psirri- synagofi- estiatorio876- new

Ερωτήματα και πλήθος σχολίων έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της αστυνομίας για τη σύλληψη δύο «τρομοκρατών» με καταγωγή από το Πακιστάν, οι οποίοι σχεδίαζαν χτύπημα στην καρδιά της Αθήνας.

Πρόκειται για μια περίεργη υπόθεση και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο, που έρχεται στο φως της δημοσιότητας στον απόηχο της ιστορίας με τη Ρωσίδα κατάσκοπο από το Παγκράτι και το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας εξαρθρώθηκε τρομοκρατικό δίκτυο το οποίο ετοίμαζε επιθέσεις στη χώρα μας. Μάλιστα, όπως αναφέρεται το δίκτυο αυτό «είχε καθοδήγηση από το εξωτερικό», χωρίς όμως να διευκρινίζεται από ποια χώρα, ενώ ρόλο στην υπόθεση φέρεται να είχε και η Μοσάντ, όπως επιβεβαίωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ταυτόχρονα, αίσθηση προκαλεί η αναφορά για επιδίωξη θυμάτων αλλά και την «υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα».

Μόνο που η σύλληψη των «τρομακρατών» έγινε τον Φεβρουάριο, επειδή οι δύο δεν είχαν τα έγγραφα για την νόμιμη παραμονή τους στην χώρα και ανακοινώθηκε την Τρίτη 28 Μαρτίου, ημέρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά «προκήρυξε» τις εκλογές και η σύλληψή τους μετατράπησε σε κακουργηματικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξήγηση, που δόθηκε για το ότι – όπως έγινε γνωστό – ήταν κρατούμενοι από τον περασμένο Φεβρουάριο και μόλις τώρα ασκήθηκε εναντίον τους ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση (κακούργημα), οφείλεται στο ότι, όλο αυτό το διάστημα κρατούντο, για να απελαθούν, επειδή είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα μας.

Στο μεταξύ φέρεται ότι, προέκυψε εναντίον τους εμπλοκή σε τρομοκρατική οργάνωση, που σχεδίαζε να χτυπήσει εβραϊκό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας.

Έτσι, η κράτηση για λόγους Διοικητικού Δικαίου, μετετράπη σε σύλληψη, για λόγους ποινικούς και συγκεκριμένα για κακούργημα, για το οποίο παραπέμπονται στον ανακριτή, καθώς από την έρευνα της ΕΥΠ, φέρονται οι δύο Πακιστανοί εργάτες γης, ηλικίας 28 και 29 ετών ότι, σχεδίαζαν να επιτεθούν σε εστιατόριο στου Ψυρρή, το οποίο λειτουργεί και ως συναγωγή Εβραίων.

Το αρχικό σχέδιο – σύμφωνα με τις Αρχές – αφορούσε επίθεση με δηλητηριώδες αέριο, ενώ στη συνέχεια, «άλλαξαν» τα πλάνα τους και σχεδίαζαν επίθεση με εκρηκτικά.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ είχαν συλληφθεί από τον Φεβρουάριο μέχρι και σήμερα δεν έχει βρεθεί ίχνος εκρηκτικών ή όπλων ή ένα στοιχείο που να παραπέμπει σε τρομοκρατία.

Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, κατασχέθηκαν usb και κινητά, τα οποία εξετάστηκαν από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., στα οποία, εντοπίστηκαν πάνω από 1.000 μηνύματα με συνομιλίες με έναν 30χρονο συμπατριώτη τους που βρίσκεται στην Τεχεράνη.

Οπως προκύπτει, στο παρελθόν έμεναν και οι τρεις σε κοντινά χωριά στο Πακιστάν και συνομιλούσαν μεταξύ τους από τον Νοέμβριο του 2022. Αναζητήθηκαν ειδικοί μεταφραστές και μεταφράστηκε το μεγαλύτερο μέρος των μηνυμάτων, τα οποία περιείχαν γλωσσικούς ιδιωματισμούς της περιοχής τους

Ο κωδικός «Υάκινθος» της ΕΥΠ

Την ίδια ώρα «Υάκινθος» ήταν η κωδική ονομασία της επιχείρησης της ΕΥΠ για την εξάρθρωση του δικτύου τρομοκρατών που επιχειρήθηκε να στηθεί στην Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με τις ανακοινώσεις της αστυνομίας.

Αυτό αναφέρεται σε ρεπορτάζ του iEidiseis, οι πηγές του οποίου προσθέτουν ότι εκτός από τους δύο Πακιστανούς που συνελήφθησαν ελέγχονται και άλλοι ομοεθνείς τους για συμμετοχή σε προπαρασκευαστικές ενέργειες τρομοκρατικών χτυπημάτων

Η επιχείρηση «Υάκινθος» άρχισε να ξεδιπλώνεται από τον περασμένο Αύγουστο και κορυφώθηκε το Φεβρουάριο με ταυτόχρονες έρευνες σε Ζάκυνθο, Σπάρτη, Λιόσια, Ομόνοια και Μοναστηράκι.

Ο «εγκέφαλος» του δικτύου βρίσκεται στο Ιράν και περιγράφεται ως αδίστακτος. Στο παρελθόν φέρεται να έχει απασχολήσει για δολοφονίες και απαγωγές.

Η ΕΥΠ βρήκε μηνύματα, σύμφωνα με τα οποία έλεγε στους δύο Πακιστανούς που στρατολόγησε στην Ελλάδα ότι τους εξασφαλίζει τη φυγάδευσή τους στο Ιράν μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην Αθήνα. Για να τους δελεάσει περισσότερο τους υποσχόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα τους αποκαταστήσει οικονομικά ανοίγοντάς τους εστιατόριο στο Ιράν.

Μετά τη σύλληψη των δύο Πακιστανών, ο ένας από τους δύο φέρεται να ομολόγησε -κατά την ανάκρισή του- ότι ο 30χρονος «εγκέφαλος» από το Ιράν ήταν αυτός που θα τους πλήρωνε και αυτός που επέλεξε το στόχο. Φέρεται να επέλεξε να χτυπήσουν το εστιατόριο-συναγωγή στο Ψυρρή ξέροντας ότι δεν διαθέτει φύλαξη αλλά και ότι βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά πολυσύχναστο σημείο. Ο 30χρονος «αρχηγός» φέρεται να συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Από την ανάλυση του προφίλ των δύο Πακιστανών που στρατολόγησε προκύπτει ότι τους διάλεξε βλέποντας ότι πρόκειται για άτομα «εύκολα χειραγωγίσιμα, που έψαχναν εναγωνίως και με κάθε τρόπο την ‘καταξίωση’, που δεν έχουν όρια ηθικής και που δείχνουν με τη συμπεριφορά τους στα social media ότι ψάχνουν με κάθε τρόπο την αυτοπροβολή τους».

Διαβάστε επίσης:

Αυτός είναι ο προπονητής τάε κβον ντο που κατηγορείται για βιασμό ανήλικων μαθητριών (Photos)

Νέα Ιωνία: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή δολοφονίας του 39χρονου υδραυλικού

Εκλογές 2023: Τι θα γίνει με σχολεία, εξετάσεις, εκλογικές άδειες – Πώς θα ψηφίσουν Έλληνες πολίτες και απόδημοι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 18:52