search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:59
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Προγραμματική αντεπίθεση με πρώτο σταθμό το ιδιωτικό χρέος

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2275
30/3/2023
30.03.2023 06:00
SYRIZA NEW

Σε πιο εντατικούς ρυθμούς μπαίνει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από το ξεκαθάρισμα του εκλογικού ορίζοντα για κάλπες στις 21 Μαΐου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση σε χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου προσδιόρισε έναν άμεσο προγραμματισμό που περιλαμβάνει περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα και παρουσίαση προγραμματικών θέσεων, ενώ μένει να προσδιοριστεί και η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που τοποθετείται μέχρι στιγμής στο διάστημα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Πρώτος σταθμός αναμένεται να είναι η παρουσίαση των προτάσεων για την αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων και του αυξημένου ιδιωτικού χρέους, εκδήλωση που προετοιμαζόταν καιρό αλλά πήρε διάφορες αναβολές, μεταξύ αυτών και λόγω του δυστυχήματος στα Τέμπη. Η εκδήλωση αυτή αναμένεται να γίνει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ ετοιμάζεται και εκδήλωση για το κράτος.

Σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μιλήσει στη Βουλή στο πλαίσιο της ψήφισης του νομοσχεδίου με τα μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα ψηφίσει – κατ΄ εξαίρεση της απόφασης που έχει λάβει για αποχή από τις ψηφοφορίες – μόνο τα μέτρα στήριξης, καθώς το νομοσχέδιο περιέχει πληθώρα ρυθμίσεων, γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να το καταγγείλει για εξυπηρετήσεις της τελευταίας στιγμής και ρουσφέτια. Κριτική αναμένεται να ασκήσει η αξιωματική αντιπολίτευση και για τα μέτρα στήριξης, υπό την έννοια ότι υπάρχουν ανεπάρκειες τέτοιες που σε ορισμένες περιπτώσεις οι δικαιούχοι (οικογένειες των θυμάτων) δεν θα μπορέσουν να τα αξιοποιήσουν.

Αύριο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επισκεφθεί την Καλαμάτα για ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση, με μία μικρή στάση στην Αργολίδα.

Βασικοί άξονες ως τις εκλογές

Όσον αφορά το προγραμματικό σκέλος και με δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας το θέτει ως βασική προτεραιότητα για την προεκλογική περίοδο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει ψηλά στην ατζέντα:

  1. Το θέμα των Τεμπών και των πολύ συγκεκριμένων και βαριών ευθυνών της κυβέρνησης, στηλιτεύοντας και τη διαχείριση με κορυφαίο στοιχείο τη μη ανάληψη ουσιαστικής ευθύνης από τον πρωθυπουργό και τη διάχυσή της προς τις προηγούμενες κυβερνήσεις, το «βαθύ κράτος» και διάφορες άλλες κατευθύνσεις.
  2. Τα ζητήματα της ασφάλειας των πολιτών που αναδείχθηκαν με την τραγωδία του σιδηροδρομικού δυστυχήματος – πρώτα από όλα η ασφάλεια στις μεταφορές καθώς καταγγελίες εργαζομένων και συνδικαλιστών προέρχονται πλέον από όλους τους σχετικούς χώρους: μετρό, προαστιακός, αστικές συγκοινωνίες και ΚΤΕΛ κ.λπ. Υπάρχει, σε δεύτερο πλάνο, και το ζήτημα της δημόσιας ασφάλειας, στο οποίο αν και η Ν.Δ. πόνταρε θεωρώντας πως πρόκειται για προνομιακό της πεδίο, τελικά εμφανίζεται να έχει αποτύχει, με μια σειρά από προβλήματα να έρχονται στην επιφάνεια, από την εκτεταμένη διαφθορά στην Αστυνομία έως την αύξηση της εγκληματικότητας και των μαφιόζικων χτυπημάτων, αλλά και τον αυταρχισμό και τις αυθαιρεσίες έναντι των διαδηλώσεων.
  3. Το κράτος ως δημόσια διοίκηση. Αν και η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήρθε με την επαγγελία του επιτελικού κράτους που θα «θεράπευε» τη γραφειοκρατία και τα στραβά της δημόσιας διοίκησης, εν τούτοις ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως στην πράξη αυτό απέτυχε και κατ’ επέκταση απέτυχε η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πεδίο της διαχειριστικής ικανότητας. Άντ’ αυτής ο ΣΥΡΙΖΑ μετρά πληγές: συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στο πρόσωπο του πρωθυπουργού αλλά όχι και των συνεπακόλουθων ευθυνών, στρατιές μετακλητών και γενικώς βόλεμα ημετέρων, σωρεία απευθείας αναθέσεων και διαφθορά κ.ο.κ.

Τις τελευταίες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για την ανάγκη μεταρρύθμισης στο κράτος κόντρα σε ένα κράτος πελατειακό, «λάφυρο στα χέρια κομματικών στρατών», αναξιοκρατικό και χωρίς ασφάλεια για τον πολίτη, δηλαδή ένα κράτος «αξιοκρατικό, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό, ασφαλές και δημοκρατικό, δίπλα στον πολίτη». Στο πλαίσιο αυτό εντασσόταν και η επίσκεψη στο Ελεγκτικό Συνέδριο όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρό του Ι. Σαρμά, ύστερα από την πρόσφατη έκθεση του Δικαστηρίου για την αναποτελεσματικότητα σε μια σειρά τομείς του κράτους.

  1. Το κράτος ως θεσμοί και εγγυήσεις δημοκρατικής λειτουργίας, το κράτος Δικαίου, που ύστερα από το σκάνδαλο των υποκλοπών κυριάρχησε επί μήνες στην κορυφή της ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε την Τρίτη από τη Λαμία πως «για μένα το θέμα των υποκλοπών δεν έχει τελειώσει» και πως οι πράξεις του άμεσα εμπλεκόμενου πρωθυπουργού θα κριθούν πολιτικά στην κάλπη, όμως η υπόθεση έχει και δικαστικό σκέλος. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του στο συνέδριο του Star Κεντρικής Ελλάδας: «Φανταστείτε το ενδεχόμενο να ξαναγίνει αυτοδύναμος ο κ. Μητσοτάκης. Τι άλλο θα κάνει, όταν κατέλυσε το Σύνταγμα με αυτόν τον πιο ακραίο τρόπο; Άρα, για μένα λοιπόν το θέμα των υποκλοπών δεν έχει τελειώσει. Είναι ένα κρίσιμο θέμα που αφορά το κράτος Δικαίου, που αφορά το πλαίσιο μέσα στο οποίο οφείλει να λειτουργεί το πολιτικό σύστημα. Και βεβαίως ο ελληνικός λαός είναι αυτός ο οποίος θα κρίνει για όλα όσα έχουν συμβεί αυτή την τετραετία, αλλά πιστεύω και αναμένω και η Δικαιοσύνη να κάνει το καθήκον της σε σχέση με το ζήτημα αυτό».
  2. Η οικονομία και η ακρίβεια, και εδώ κυρίαρχα ζητήματα είναι από τη μία η αντιμετώπιση της πληθωριστικής κρίσης σε αγαθά και ενέργεια και από την άλλη η αύξηση του ιδιωτικού χρέους, τα κόκκινα δάνεια και η πρώτη κατοικία. Περαιτέρω, θα τεθούν και τα ζητήματα του μοντέλου ανάπτυξης και παραγωγής.

Όλα τα παραπάνω τίθενται υπό το σύνθημα «Δικαιοσύνη παντού» για το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας παρατήρησε ότι έχει γίνει επίκαιρο και έχει αγγίξει την κοινωνία, ειδικά μετά τα Τέμπη, και αναπτύσσονται στο πλαίσιο του συνολικότερου σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ, ένα Εθνικό Σχέδιο αναγέννησης και ανάταξης της οικονομίας και στήριξης της κοινωνίας για το οποίο μιλά τις τελευταίες μέρες ο πρόεδρος του κόμματος.

Με μότο τη «νηφαλιότητα»

Σε επίπεδο στρατηγικής, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να βγαίνει μπροστά παρουσιάζοντας το πρόγραμμα και τις προτάσεις του κόμματος και θέτοντας γενικό το πλαίσιο της συζήτησης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ με τρόπο ήπιο και με «νηφαλιότητα», που μοιάζει να είναι το μότο των τελευταίων ημερών.

Κι αυτό διότι το μήνυμα που θέλει να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι όσο γίνεται θα αποφύγει την εμπλοκή σε «σκυλοκαυγάδες». Την αντιπαράθεση για τα επιμέρους ζητήματα, σκάνδαλα κ.λπ. σηκώνουν κυρίως η Πόπη Τσαπανίδου και τα κορυφαία στελέχη που εκπροσωπούν το κόμμα στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και πάλι, όσο γίνεται, ελεγχόμενα.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει κατά νου πως όσο μπαίνουμε στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου, όπου εντείνεται η προσοχή των ψηφοφόρων για το τι λένε το κόμματα, η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να δίνει έμφαση στο πρόγραμμα και όχι στις άγονες αντιπαραθέσεις που πλέον απωθούν τους πολίτες και οδηγούν στην απαξίωση του «όλοι ίδιοι είναι». Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε προχθές ότι κατά τους δημοσκόπους οι πολίτες στην πλειονότητά τους αποφασίζουν τι θα ψηφίσουν μέσα στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και μάλιστα ένα 20% αποφασίζει την τελευταία εβδομάδα.

Μήνυμα διπλής στόχευσης, καθώς υπονόησε πως και η εικόνα των δημοσκοπήσεων αναμένει να αλλάξει όσο θα προχωρά η προεκλογική περίοδος.

Στο στόχαστρο ο πρωθυπουργός

Πάντως, στο στόχαστρο της κριτικής θα συνεχίσει να βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με βασικά στοιχεία κριτικής, ότι

  • τα πάντα τα διαχειρίζεται επικοινωνιακά,
  • εμφανίζεται να μην αναλαμβάνει ποτέ καμία ευθύνη για τίποτα, αλλά τις διαχέει μέσα από το «όλοι φταίμε», και
  • είναι ο τελευταίος που θα συγκρουστεί με το «βαθύ κράτος».

Χαρακτηριστικά ως προς το τελευταίο, τις προηγούμενες ημέρες πηγές του κόμματος υπογράμμιζαν ότι κάπως «όψιμα» θυμήθηκε να κάνει δήθεν σύγκρουση με το «βαθύ αναχρονιστικό και πελατειακό κράτος». «Ποιος θα συγκρουστεί με αυτό το κράτος;» ρωτούν, ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του που «κυβερνούν 4 ολόκληρα χρόνια με ρουσφέτια, ημέτερους, απευθείας αναθέσεις, ρεκόρ μετακλητών με διπλασιασμένους μισθούς και γαλάζιων golden boys με bonus εκατομμυρίων, με τον πιο παλαιοκομματικό τρόπο;». Ή ο Μητσοτάκης με τον Καραμανλή που «στα ονόματα και τις πρακτικές τους, όπως είδαμε και στην περίπτωση του παρανόμως μεταταχθέντος σταθμάρχη, συμπυκνώνεται όλος ο πελατειασμός και οι παθογένειες της μεταπολίτευσης»;

Συγκατάβαση αλλά και πίεση σε Ανδρουλάκη

Την ίδια ώρα απέναντι στον πιθανό κυβερνητικό εταίρο Νίκο Ανδρουλάκη, όσο γίνεται κρατούν τους τόνους χαμηλά και απαντούν πολιτικά. Σε πρώτο πλάνο είναι το θέμα της μετεκλογικής συνεργασίας και η θέση Ανδρουλάκη «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας», με τον ΣΥΡΙΖΑ (όπως άλλωστε και η Ν.Δ.) να την απορρίπτει κατηγορηματικά. Το θέμα του πρωθυπουργού το λήγει ο λαός με την ψήφο του, είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ. «Κάθε νύξη περί κυβέρνησης συνεργασίας με πρωθυπουργό πρόσωπο διαφορετικό από τον πρόεδρο του κόμματος που ο λαός αναδεικνύει ως πρώτη δύναμη είναι, για τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. εκτός θέματος» ανέφερε χθες η Όλγα Γεροβασίλη.

Στην Κουμουνδούρου είδαν με κάποια συγκατάβαση τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία εικοσιτετράωρα. που εξελήφθησαν ως αυτοπρόταση Ανδρουλάκη για τη θέση του πρωθυπουργού (η αναφορά σε πλεονέκτημα που έχει έναντι των Τσίπρα και Μητσοτάκη, διότι δεν έχει κυβερνήσει και δεν έχει βλάψει τη χώρα).

Και γενικώς σε κλίμα συγκατάβασης τον αντιμετωπίζει και ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι είναι αναμενόμενο κάποια πράγματα να λέγονται στο πλαίσιο των προεκλογικών τακτικών και του κομματικού ανταγωνισμού, αλλά μετά τις εκλογές το τοπίο αλλάζει κι εκεί ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του και το ρίσκο της εκλογικής συρρίκνωσης αν επιλέξει με δική του ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες κάλπες, αντί να συμβάλει στον σχηματισμό μιας προοδευτικής κυβέρνησης από την επομένη των εκλογών της απλής αναλογικής.

Στο παρασκήνιο, πάντως, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως με αυτές τις δηλώσεις να δείχνει ότι ποντάρει σε αυτοδυναμία Μητσοτάκη, αλλά αυτό, λένε, είναι ένα σενάριο που πλέον έχει «καεί». Επομένως το ζητούμενο για τον Ανδρουλάκη είναι να προτάξει τις πολιτικές που θέλει να υλοποιήσει και να πει με ποιον.

Διαβάστε επίσης:

«Πρόγραμμα Illegals»: Πώς, πότε και γιατί δημιουργήθηκε το περιλάλητο ρωσικό κατασκοπευτικό δίκτυο

Νέα βάρη στους δανειολήπτες από τις αυξήσεις επιτοκίων

Credit Suisse: μία τράπεζα – πλυντήριο

Η ελληνική υποψηφιότητα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και το Κυπριακό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:58