search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 02:33
MENU CLOSE

Ντόναλντ Τραμπ: Οι φιγούρες πίσω από το σκάνδαλο «Στόρμι Ντάνιελς» που τον στέλνει στα δικαστήρια

01.04.2023 06:00
trump
photo ΑΠΕ -ΜΠΕ

Η Αμερική μπήκε σε αχαρτογράφητα νερά μετά την απόφαση για την άσκηση δίωξης κατά του τέως προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, σε μία υπόθεση που ταιριάζει «γάντι» στον Τραμπ, που απολαμβάνει να βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Πρωταγωνιστής εκτός του Τραμπ είναι και ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ, ο πρώτος αφροαμερικανός δικαστικός που έγινε επικεφαλής της συγκεκριμένης εισαγγελίας.

Σίγουρα ο Τραμπ και ο Μπραγκ κλέβουν τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά υπάρχουν κι άλλοι με πρωταγωνιστικούς ρόλους στην υπόθεση αυτή, που βάζει φωτιά στο αμερικανικό πολιτικό σκηνικό, ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Οι φιγούρες-κλειδιά

Στόρμι Ντάνιελς

Η πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, που έχει κάνει και κάποια περάσματα από … κανονικές ταινίες, όπως οι «The 40-Year-Old Virgin» και «Knocked Up» , πήρε ένα γερό … μπαξίσι από τον Τραμπ130.000 δολάρια– για να μην μιλήσει για την σεξουαλική σχέση που είχε με τον τέως πρόεδρο. Ήταν μια απροσδόκητη συνάντηση των δύο, στη διάρκεια αγώνα γκολφ για διασημότητες, στη Λίμνη Ταχόε, το 2006. Ο Τραμπ αρνείται οποιαδήποτε σχέση με την Ντάνιελς.

Εκείνη λέει πως πήρε τα λεφτά τις τελευταίες εβδομάδες της προεδρικής καμπάνιας του Τραμπ, το 2016, όταν εκπρόσωπός της είχε πει πως η πρώην πορνοστάρ ήταν έτοιμη να μιλήσει στο National Enquirer γι αυτή την απροσδόκητη συνάντηση του 2006. Η Ντάνιελς, που το πραγματικό όνομά της είναι Στέφανι Κλίφορντ.

Η Ντάνιελς επιχείρησε να κεφαλαιοποιήσει τη φήμη που απέκτησε ξεκινώντας μια σειρά εμφανίσεων σε διάφορα στριπτιτζάδικα στην Αμερική, το 2018. Σε ένα από αυτά τα μαγαζιά, στο Κολούμπους του Οχάιο η Ντανιελς συνελήφθη ως ύποπτη για ανάρμοστη επαφή με έναν αστυνομικό που βρισκόταν σε αποστολή με πολιτικά. Αλλά η υπόθεση έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες ύστερα από λίγες ώρες.

Μάιλ Κοέν

Ο δικηγόρος Κοέν δούλευε για τον Οργανισμό Τραμπ από το 2006 ως το 2017 και ήταν ο άνθρωπος που έκλεινε δουλειές για τον Τραμπ. Κάποτε έλεγε ότι «θα έπαιρνε αυτός τη σφαίρα» που προοριζόταν για το αφεντικό. Ο Κοέν ανέλαβε να κλείσει την συμφωνία για τα 130.000 δολάρια με τη Ντάνιελς, περνώντας την από μία εταιρεία που συστάθηκε ακριβώς γι αυτή τη δουλεία.

Στην εταιρία αυτή ο Τραμπ κατέβαλε το ποσό και τις «νομικές δαπάνες», που ήταν τα μπόνους για τον Κοέν. Λίγους μήνες νωρίτερα ο Κοέν είχε φροντίσει να δοθεί ένα ποσό 150.000 δολαρίων στον εκδότη του National Enquirer, για να κλείσει το στόμα άλλης μιας νεαρής, της Κάρεν ΜακΝτούγκαλ, που υποστήριζε πως είχε δεκάμηνη σχέση με τον Τραμπ, στη δεκαετία του 2000. Ο Κοέν είχε ηχογραφήσει μία από τις συνομιλίες με τον Τραμπ, που αναφερόταν στην τακτοποίηση του θέματος με την ΜακΝτούγκαλ.

Όταν ο Τραμπ έγινε πρόεδρος, ο Κοέν άρχισε … σόλο καριέρα ως άνθρωπος που θα μπορούσε να φέρει τους ενδιαφερόμενους σε επαφή με το νέο ένοικο του Λευκού Οίκου (έναντι αμοιβής φυσικά)… Το 2018 οι ομοσπονδιακές αρχές άσκησαν κατηγορίες κατά του Κοέν για φοροδιαφυγή, με αφορμή κάποιες επενδύσεις που έκανε στη βιομηχανία των ταξί. Ο Κοέν δήλωσε ένοχος, έκανε ένα χρόνο στη φυλακή και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους εκμεταλλευόμενος ένα «παραθυράκι» στη διάρκεια της πανδημίας.

Άλεν Βάισελμπεργκ

Επί σειρά ετών επικεφαλής της οικονομικής υπηρεσίας του Οργανισμού Τραμπ, ο Βάισελμπεργκ λάμβανε αποφάσεις –κλειδιά για το πώς η εταιρεία κρατούσε τα βιβλία της και κυρίως για το πώς θα «εξαφάνιζαν» τα ίχνη για δωροδοκίες.

Ο Κοέν καταθέτοντας στο κογκρέσο το 2019 ανέφερε ότι ο Βάισελμπεργκ είναι ο άνθρωπος που αποφάσιζε πως οικοδομείται το σχήμα για τις δωροδοκίες για να κλείσει η υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς.

Οι ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές έδωσαν στο Βάισελμπεργκ ασυλία με ανταλλαγή την κατάθεσή του στην υπόθεση με τις δωροδοκίες. Αλλά το γραφείο του περιφερειακού εισαγγελέα του Μανχάταν παρουσίασε κάποιες άσχετες κατηγορίες εναντίον του Βάισελμπεργκ, για φοροδιαφυγή, και εκείνος υποχρεώθηκε να δηλώσεις ένοχος. Καταδικάστηκε και εκτίει ποινή φυλάκισης μέχρι το τέλος Απριλίου.

Διαβάστε επίσης:

Βόρεια Κορέα – Ρωσία: Ανταλλάσουν τρόφιμα με όπλα λένε οι ΗΠΑ

Μπάιντεν: Ζήτησε από τη Ρωσία την απελευθέρωση του δημοσιογράφου της WSJ – Αρνήθηκε να σχολιάσει τη δίωξη Τραμπ

Άλβιν Μπραγκ: Ποιος είναι ο εισαγγελέας που «κυνηγάει» τον Τραμπ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 02:14