search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 05:17
MENU CLOSE

Κινεζικό «μπαλόνι» στις ΗΠΑ: Έστελνε εικόνες και πληροφορίες στο Πεκίνο (Photos/Video)

03.04.2023 17:07
balloon china

Το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που διέσχισε τις ΗΠΑ νωρίτερα φέτος μπόρεσε να καταγράψει εικόνες και να συλλέξει πληροφορίες από αμερικανικές στρατιωτικές τοποθεσίες, λέει στο CNN μια πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Το μπαλόνι ήταν σε θέση να μεταδώσει πληροφορίες πίσω στο Πεκίνο σε πραγματικό χρόνο, σύμφωνα με την ίδια πηγή και η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν γνωρίζει ακόμα με βεβαιότητα εάν η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να καθαρίσει τα δεδομένα του μπαλονιού καθώς τα λάμβανε. Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν υπάρχουν πληροφορίες που μπόρεσε να συγκεντρώσει το μπαλόνι και τις οποίες οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν ακόμη.

Ωστόσο, οι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν φαίνεται να ανησυχούν υπερβολικά για τις πληροφορίες που μπόρεσε να συλλέξει το μπαλόνι, επειδή δεν ήταν πολύ πιο εξελιγμένο από τους κινεζικούς δορυφόρους οι οποίοι συλλέγουν πληροφορίες καθώς περιφέρονται σε παρόμοιες τοποθεσίες.

Οι ΗΠΑ γνώριζαν επίσης ποια θα ήταν η διαδρομή του μπαλονιού και θα ήταν σε θέση να προστατεύσουν ευαίσθητες τοποθεσίες και να «μπλοκάρουν» ορισμένα σήματα προτού το μπαλόνι μπορέσει να τα πάρει, είπαν αξιωματούχοι .

Σύμφωνα με το CNN, οι ΗΠΑ ανέπτυξαν πέρυσι μια μέθοδο παρακολούθησης του «στόλου» από αυτά τα κινεζικά αερόστατα που δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο και τα οποία ελέγχονται από τον κινεζικό στρατό.

Το FBI εξακολουθεί να εξετάζει το μπαλόνι ωστόσο μέχρι στιγμής οι αξιωματούχοι μπόρεσαν να συλλέξουν πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το πώς λειτουργούσε η συσκευή, συμπεριλαμβανομένων των αλγορίθμων που χρησιμοποιούνται για το λογισμικό του μπαλονιού και του τρόπου με τον οποίο τροφοδοτείται και σχεδιάζεται.

Το αερόστατο πέρασε για πρώτη φορά στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ πάνω από την Αλάσκα στα τέλη Ιανουαρίου πριν περάσει από τον Καναδά και κατέβηκε στη Μοντάνα, όπου αιωρήθηκε για λίγες μέρες, κάνοντας τις ΗΠΑ να πιστέψουν ότι επιχειρούσε να συλλέξει ευαίσθητες στρατιωτικές πληοροφορίες σε τοποθεσίες, όπως η αεροπορική βάση Malmstrom στη Μοντάνα.

Τελικά το μπαλόνι καταρρίφθηκε από τις ΗΠΑ στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής στις 4 Φεβρουαρίου και το περιστατικό κλιμάκωσε περαιτέρω τις εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, συμπεριλαμβανομένης της αναβολής της διπλωματικής επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Κίνα.

Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι το μπαλόνι «ήταν ικανό να διεξάγει επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών σημάτων».

Η Κίνα υποστήριξε ότι το μπαλόνι ήταν στην πραγματικότητα απλώς ένα μετεωρολογικό μπαλόνι που έφυγε εκτός πορείας.

Ωστόσο, η Κίνα διατήρησε κάποια ικανότητα ελιγμών με το μπαλόνι, πιστεύουν οι αξιωματούχοι. Και μόλις το μπαλόνι ήταν πάνω από τη Μοντάνα, η Κίνα φάνηκε να εκμεταλλεύεται τη θέση της για να περιπλανηθεί σε ευαίσθητες τοποθεσίες και να προσπαθήσει να συλλέξει πληροφορίες.

Διαβάστε επίσης:

Πετρέλαιο: «Φωτιά» στις τιμές μετά την αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής από OPEC+

DW: Κινείται η Ελλάδα προς τον «ορμπανισμό»;

Οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι ύψωσαν την σημαία τους στο Μπαχμούτ (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 02:07