search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 20:53
MENU CLOSE

Τι σημαίνει η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ (Video)

04.04.2023 17:21
nato finland 765- new

Με συνοπτικές διαδικασίες η Φινλανδία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ και έγινε το 31ο μέλος της Συμμαχίας, με φόντο την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πρόκειται για πλήρη αποτυχία της πολιτικής του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος πριν εισβάλει στην Ουκρανία απαιτούσε να μην επεκταθεί το ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη. Τώρα όμως η Ρωσία έχει διπλασιάσει τα σύνορά της με το ΝΑΤΟ, αφού μοιράζεται με την Φινλανδία 1340 χιλιόμετρα κοινών συνόρων.

Στην Μόσχα επικρατεί εκνευρισμός, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ  να προειδοποιεί ότι η Ρωσία «παρακολουθεί στενά» τις εξελίξεις και να χαρακτηρίζει την διεύρυνση του ΝΑΤΟ ως «παραβίαση της ασφάλειας και των εθνικών συμφερόντων της».

Τι σημαίνει πρακτικά η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

  • Εάν η Φινλανδία δεχθεί επίθεση, όλα τα κράτη –μέλη,  περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, είναι υποχρεωμένα να σπεύσουν για να την βοηθήσουν. Κάτι που πριν από την  ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν ένα παρατραβηγμένο σενάριο, αλλά αφότου έγινε η εισβολή έφτασε στο 80% το ποσοστό των Φινλανδών που τάσσονταν υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Το 1948 η Φινλανδία είχε δεσμευτεί να είναι μια ουδέτερη χώρα στο πλαίσιο «της συμφωνίας φιλίας» με την ΕΣΣΔ. Μετά την κατάρρευση  της Σοβιετικής Ένωσης, η Φινλανδία έγινε «επίσημος εταίρος» του ΝΑΤΟ, το 1994.

  • Το ΝΑΤΟ αποκτά ένα μέλος με πολύ καλά εξοπλισμένο και εκπαιδευμένο στρατό, που δαπανά το 2% του ΑΕΠ για τις ένοπλες δυνάμεις του. Η Φινλανδία έχει επιτύχει τον στόχο της Συμμαχίας για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ, κάτι που δεν έχει επιτύχει ακόμα η Γερμανία.

Η ένταξη «κάνει την Φινλανδία πιο ασφαλή και το ΝΑΤΟ πιο ισχυρό», διακήρυξε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας, Γενς Στόλτεμπεργκ, προσθέτοντας με νόημα ότι «ο πρόεδρος Πούτιν είχε ως διακηρυγμένο στόχο εισβάλλοντας στην Ουκρανία να έχει λιγότερα σύνορα με το ΝΑΤΟ και παίρνει ακριβώς το αντίθετο».

  • Η Φινλανδία εγκαταλείπει και τυπικά την παραδοσιακή πολιτική των ισορροπιών μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Η δυτικόστροφη επιλογή εκδηλώθηκε σχεδόν συγχρόνως με την ρωσική εισβολή στη Ουκρανία, κάτι που αποτελεί άλλη μία ένδειξη της αποτυχίας της Ρωσίας στο θέμα αυτό.

Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών, που «είδε» προσπάθεια του ΝΑΤΟ να περικυκλώσει την Ρωσία. Όλοι οι αναλυτές θεωρούν απίθανη μία στρατιωτική αντίδραση εκ μέρους της Ρωσίας, με στόχο την Φινλανδία, αλλά εκτιμάται ότι θα πυκνώσουν οι κυβερνοεπιθέσεις.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Ελληνοτουρκικά και ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στο μικροσκόπιο του Κογκρέσου για την έγκριση των F-16

Φινλανδία: Και επίσημα το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ

Τik Τok: Πρόστιμο μαμούθ από τη ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων παιδιών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 20:52