search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 20:11
MENU CLOSE

Φινλανδία: Και επίσημα το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ

04.04.2023 16:45
NATO-23-NEW

Η Φινλανδία έγινε σήμερα επίσημα το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ.

Για μια «ιστορική ημέρα» για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

«Μπαίνω στον πειρασμό να πω ότι ίσως αυτό είναι το μόνο πράγμα για το οποίο μπορούμε να ευχαριστήσουμε τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν, γιατί προκάλεσε κάτι που σαφώς ήθελε να αποτρέψει», δήλωσε ο ‘Αντονι Μπλίνκεν, προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Η επιθετικότητα της Ρωσίας έκανε πολλές χώρες να πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα για την άμυνά τους και να βεβαιωθούν ότι μπορούν να αποτρέψουν πιθανή ρωσική επιθετικότητα στο μέλλον, πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.

«Είναι πραγματικά μια ιστορική στιγμή για τη Συμμαχία, για τη Διατλαντική Κοινότητα αλλά και για την παγκόσμια κοινότητα που υπερασπίζεται σθεναρά τις βασικές αρχές του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και υπερασπίζεται σθεναρά την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ειρήνης. Αυτή είναι πραγματικά μια ιστορική μέρα γιατί σήμερα καλωσορίζουμε τη Φινλανδία στη Συμμαχία», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Το Κρεμλίνο προειδοποίησε σήμερα ότι θα λάβει «αντίμετρα» μετά την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ την ώρα που ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο αυξάνει την πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ, που επί μακρόν επέκρινε η Μόσχα, συνιστά “παραβίαση της ασφάλειάς μας και καταπάτηση των ρωσικών εθνικών συμφερόντων” και ότι η Μόσχα θα παρακολουθεί στενά την όποια ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στη Φινλανδία.

Η Ρωσία και η Φινλανδία μοιράζονται ένα σύνορο 1.300 χιλιομέτρων και η Μόσχα έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή της να ενισχύσει τις στρατιωτικές της μονάδες που εδρεύουν στα δυτικά και στα βορειοδυτικά.

Ο Σοϊγκού ενημέρωσε τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία στη διάρκεια συνεδρίασης ότι η ένταξη της Φινλανδίας “προκαλεί κινδύνους για μια σημαντική επέκταση της σύγκρουσης” στην Ουκρανία, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ρώσο υπουργό, αυτό δεν θα επηρεάσει το αποτέλεσμα της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό που δίνει η Ρωσία.

Ο Σοϊγκού είπε ότι η Ρωσία λαμβάνει πρακτικά μέτρα για την ενίσχυση της δυνατότητας πυρηνικού πλήγματος του στενού συμμάχου της Μόσχας, της Λευκορωσίας, στο πλαίσιο αντιποίνων.

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη: Πώς δρα ο κυβερνοστρατός της Βρετανίας

ΕΛΚ: Έφοδος της αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στις Βρυξέλλες – Συνεργάτης του Βέμπερ στο μικροσκόπιο

Ρίτσαρντ Μπράνσον: Γιατί χρεοκόπησε η εταιρία του Virgin Orbit (Video/Photo)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 20:10