search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 15:22
MENU CLOSE

Αποκάλυψη: Πώς δρα ο κυβερνοστρατός της Βρετανίας

04.04.2023 15:43
Επίθεση χάκερ από τη Ρωσία καταγγέλλουν Ουάσινγκτον και Λονδίνο - Media

Στο προσκήνιο φέρνει η Daily Mail έναν κυβερνο-στρατό που μέχρι σήμερα λειτουργούσε κάτω από άκρα μυστικότητα, δίνοντας καθημερινή μάχη με τους χάκερς εχθρικών κρατών, όπως η Ρωσία και το Ιράν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Βρετανική Εθνική Κυβερνο- Δύναμη (NCF) ακολουθεί μη συμβατικές τακτικές για να αντιμετωπίσει τις απειλές που προέρχονται από εχθρικά κράτη, εγκληματίες και τρομοκράτες.

Η μονάδα συγκροτήθηκε το 2020 για να αντιμετωπίσει σωρεία απειλών κατά της Βρετανίας, να υποστηρίξει στρατιωτικές επιχειρήσεις και να αποτρέψει σοβαρά εγκλήματα, όπως η τρομοκρατία και η σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων. Μέχρι τώρα η δράση της καλυπτόταν από απόλυτη μυστικότητα.

Ο Τζέιμς Μπαμπάτζι, υπεύθυνος της μονάδας, διοικεί εκατοντάδες άτομα που είναι απόλυτοι γνώστες του διαδικτύου και συνεργάζονται με το υπουργείο Άμυνας και τις μυστικές υπηρεσίες.

Ο Τζέιμς Μπαμπάτζι έχει εργαστεί 30 χρόνια για λογαριασμό των μυστικών υπηρεσιών και είναι επικεφαλής μίας μεγάλης ομάδας που διεισδύει στις ψηφιακές επικοινωνίες εχθρικών κρατών, μπαίνει στα συστήματά τους για να προκαλεί προβλήματα και τελικά να υποχρεώνει τον εχθρό να μην εμπιστεύεται τα δεδομένα και να δυσκολεύεται να παίρνει αποφάσεις σε κρίσιμα ζητήματα.

Η ομάδα αυτή μπορεί επίσης να παραλύει τις τεχνολογικές δυνατότητες του εχθρού, να εμποδίζει τις επαφές συγκεκριμένων ατόμων σε κρίσιμες στιγμές και να μην επιτρέπει την χρησιμοποίηση του διαδικτύου για τη διασπορά παραπληροφόρησης.

Η δράση της ομάδας αυτής έρχεται στο φως με αφορμή τη δημοσιοποίηση ενός εγγράφου στο οποίο συνοψίζονται οι επιχειρησιακοί στόχοι και οι δυνατότητες των μελών της.

«Πετυχαίνουμε τους στόχους με διάφορα μέσα, στα οποία περιλαμβάνεται η παρεμπόδιση της δυνατότητας του εχθρού να συγκεντρώνει, αναλύει και διαθέτει πληροφορίες που είναι χρήσιμες για την επίτευξη των στόχων του», αναφέρεται στο έγγραφο αυτό. «Μπορούμε επίσης να περιορίσουμε την δυνατότητά τους να επικοινωνούν και να συντονίζουν τη δράση τους», σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτονται για τη δράση της επίλεκτης ομάδας κυβερνοπολέμου της Βρετανίας.

Οι τακτικές της μονάδας αυτές μπορούν να επηρεάζουν άμεσα το αποτέλεσμα μαχών που διεξάγονται πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, καθώς πλέον οι ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν εξελιγμένες ψηφιακές δυνατότητες για τη διοίκηση των επιχειρήσεων.

«Η διεξαγωγή επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο είναι κρίσιμο κομμάτι καθορισμού των συνθηκών στρατηγικής δράσης, κάτι που είναι κλειδί για την στρατιωτική προσέγγιση του ανταγωνισμού μεταξύ κρατών», αναφέρει το έγγραφο που αποκαλύφθηκε.

Τα τελευταία τρία χρόνια η μονάδα αυτή έχει αντιμετωπίσει εκστρατείες παραπληροφόρησης από συγκεκριμένα κράτη, μεταξύ των οποίων η Ρωσία και το Ιράν και έχει εξουδετερώσει την απειλή εξωτερικής παρέμβασης σε δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες, ενώ παράλληλα προστάτευσε επιχειρήσεις ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό.

Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι εκδήλωσης κυβερνοεπιθέσεων με πολιτικούς στόχους, αλλά παράλληλα έχουν παρεμποδιστεί και τα σχέδια τρομοκρατών με τη διασπορά πληροφοριών που προκαλούν έλλειψη εμπιστοσύνης στα μέλη τέτοιων ομάδων.

Η βρετανική ομάδα εδρεύει στο Σάμλισμπουρι του Λάνκασαϊρ και ο σχεδιασμός προβλέπει ότι τα επόμενα χρόνια θα φθάσει να έχει περίπου 3.000 μέλη.

Διαβάστε επίσης:

ΕΛΚ: Έφοδος της αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στις Βρυξέλλες

Ρίτσαρντ Μπράνσον: Γιατί χρεοκόπησε η εταιρία του Virgin Orbit (Video/Photo)

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ολλανδία: Ξεκίνησαν οι έρευνες για τα αίτια – Συγκλονιστικές μαρτυρίες επιβατών (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 15:20