search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 19:10
MENU CLOSE

Τραμπ: Ελπίζει σε πολιτική «ανάσταση» ενώ βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να παραδοθεί (Photos/Videos)

04.04.2023 06:00
trump opadoi

Κυνήγι μαγισσών και πολιτική φάρσα χαρακτηρίζουν οι νομικοί σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ τη δίωξη κατά του τέως προέδρου για την υπόθεση «Στόρμι Ντάνιελς».

Στόχος τους είναι να αποδομήσουν τις κατηγορίες το ταχύτερο δυνατό και να προσκομίσουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη, καθώς η θυματοποίηση του Τραμπ μπορεί να αποδειχτεί πολιτικό όπλο καθώς το ακροατήριό του είναι οι Αμερικανοί που πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας.

Οι νομικοί σύμβουλοι του Τραμπ έχουν περάσει τις τελευταίες ημέρες μελετώντας και τις δημοσκοπήσεις, στις οποίες καταγράφονται τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από την περιπέτεια αυτή:

Ο Τραμπ διευρύνει το προβάδισμά του έναντι του κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, ο οποίος θεωρείται ένας από τους σοβαρούς διεκδικητές του χρίσματος των ρεπουμπλικανών στο δρόμο προς τις προεδρικές εκλογές. Επιπλέον, πηγές από το επιτελείο του Τραμπ, αναφέρουν ότι ο τέως πρόεδρος κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 5 εκατομμύρια δολάρια για την προεκλογική του εκστρατεία αφότου αποφασίστηκε η άσκηση δίωξης εναντίον του.

Ξεπερνώντας το αρχικό σοκ ο Τραμπ εμφανίζεται ήρεμος – κάτι που έχει προκαλέσει έκπληξη στους αναλυτές – και δείχνει επικεντρωμένος στην οικοδόμηση της εικόνας που θεωρεί πως τον εξυπηρετεί σε πολιτικό επίπεδο, όπως γράφει το CNN.

Το αξιοσημείωτο είναι πως αρκετοί από τους επικριτές και τους πιθανούς αντιπάλους του στην κούρσα του ρεπουμπλικανικού κόμματος για την ανάδειξη του υποψηφίου του κόμματος για την προεδρία, έσπευσαν να επιτεθούν στον εισαγγελέα πριν και μετά την άσκησης δίωξης.

Μόνον ο πρώην κυβερνήτης του Άρκανσο, Άζα Χάτσινσον, που ανακοίνωσε πως ξεκινά τη δική του εκστρατεία για το χρίσμα των ρεπουμπλικανών, κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες για επιστροφή στον Λευκό Οίκο, με δεδομένο ότι ενεπλάκη σε μία δικαστική περιπέτεια που μπορεί να κοστίσει στο κόμμα.

«Ο θεσμός είναι πιο σημαντικός από οποιοδήποτε άτομο. Γι αυτό, για την προστασία του θεσμού του προέδρου, θεωρώ ότι όσα συμβαίνουν είναι ένα σώου και αποπροσανατολίζουν», δήλωσε ο Χάτσινσον στο ABC.

Τι δείχνει μεγάλη δημοσκόπηση του ABC

Πάντως η πλειοψηφία των Αμερικανών πιστεύει πως ορθώς ασκήθηκαν κατηγορίες κατά του Τραμπ, αν και οι μισοί από τους ερωτηθέντες απαντούν ότι υπάρχουν πολιτικά κίνητρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ipsos για το ABC.

Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση δείχνει ότι το 45% θεωρεί ότι ο Τραμπ θα έπρεπε να βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες για τη υπόθεση, έναντι 32% που απαντούν αρνητικά στο ερώτημα αυτό.

Υπέρ της δίωξης τάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων που κατατάσσουν εαυτόν στο στρατόπεδο των δημοκρατικών (ποσοστό 88%). Από εκείνους που βρίσκονται στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο, το 62% λέει πως δεν θα έπρεπε να διωχθεί ο Τραμπ και το 16% απαντά ότι ορθώς ασκήθηκε δίωξη.

Στη μεγάλη εικόνα, οι μισοί Αμερικανοί πιστεύουν ότι οι κατηγορίες είναι πολύ ή κάπως σοβαρές, ενώ το 36% θεωρούν ότι οι κατηγορίες δεν είναι σοβαρές. Στο ερώτημα αυτό η κομματική ταυτότητα καθορίζει και την θέση: Το 87% των ψηφοφόρων του δημοκρατικού κόμματος θεωρούν σοβαρές τις κατηγορίες, ενώ οι έξι στους δέκα ρεπουμπλικανούς δεν τις θεωρεί σοβαρές.

Την ίδια ώρα η πλειοψηφία των Αμερικανών (ποσοστό 47%) θεωρεί ότι οι κατηγορίες κατά του τέως προέδρου έχουν πολιτικό κίνητρο. Αυτή την άποψη έχει το 79% των ψηφοφόρων του ρεπουμπλικανικού κόμματος, ενώ σε διαμετρικά αντίθετη θέση βρίσκεται το 64% των ψηφοφόρων του δημοκρατικού κόμματος.

Διαβάστε επίσης:

Κινεζικό «μπαλόνι» στις ΗΠΑ: Έστελνε εικόνες και πληροφορίες στο Πεκίνο (Photos/Video)

Πετρέλαιο: «Φωτιά» στις τιμές μετά την αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής από OPEC+

ΝΑΤΟ: Επίσημα την Τρίτη η Φινλανδία γίνεται το 31ο μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 19:08