search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:34
MENU CLOSE

Mακρόν και φον ντερ Λάιεν στην Κίνα με «διαφορετικές» προθέσεις – Ποιοι είναι οι στόχοι του Πεκίνου (Videos)

06.04.2023 06:00
macron_von_der_leyen_new

Μήνυμα ενότητας της ΕΕ θέλουν να στείλουν στην Κίνα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι επισκέπτονται το Πεκίνο για να συναντηθούν με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Με εμφανή την πρόθεση του Πεκίνου να διερευνήσει πιθανά ρήγματα στο ευρωπαϊκό μέτωπο, η πρόεδρος της Κομισιόν και ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται ότι θα ασκήσουν πιέσεις στον πρόεδρο Σι για να αναλάβει πρωτοβουλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Ευρωπαίοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι δύο θα εμφανιστούν ως ομάδα, αλλά με διακριτούς ρόλους.

Πώς και γιατί μοιράστηκαν οι ρόλοι

Τον ρόλο του «καλού μπάτσου» θα παίξει ο Εμανουέλ Μακρόν, όπως χαρακτηριστικά γράφει το BBC, καθώς ο Γάλλος ηγέτης έχει δηλώσει πως βρίσκει «σημεία σύγκλισης με τις κινεζικές προτάσεις» για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Τον ρόλο του «κακού μπάτσου» αναλαμβάνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν και το ΝΑΤΟ. Λίγες μέρες πριν από το ταξίδι στο Πεκίνο η πρόεδρος της Κομισιόν επέκρινε τον Κινέζο ηγέτη για την φιλική σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και χαρακτήρισε «απλά μη βιώσιμο» οποιοδήποτε ειρηνευτικό σχέδιο αποδέχεται τις προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών από τους Ρώσους.

Ήταν μία σαφής αναφορά στο ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων που παρουσίασε η Κίνα και το οποίο έχουν απορρίψει –εκτός από την πρόεδρο της Κομισιόν – και οι Αμερικανοί.

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντιπροσωπεύουν «δύο διαφορετικές απόψεις στην ευρωπαϊκή σκέψη για την Κίνα», δήλωσε ο Δρ. Άντριου Σμολ, συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης «German Marshall Fund».

«Η μία αναφέρεται στην κινεζική υποστήριξη στον πόλεμο του Πούτιν…. Και (οι Ευρωπαίοι) θέλουν να πουν ότι αυτή η στάση θα καταστρέψει το σύνολο των σχέσεων (της Κίνας) με την Ευρώπη». Αλλά με τον κύριο Μακρόν να πηγαίνει στο Πεκίνο επικεφαλής μεγάλης ομάδας επιχειρηματιών, «υπάρχει επίσης η εμπορική και οικονομική σχέση που συνεχίζεται … και το μήνυμα είναι ότι η Ευρώπη και η Γαλλία εξακολουθούν να κάνουν δουλειές», όπως δήλωσε ο Δρ. Σμολ.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μεταβαίνει στην Κίνα ως προσκεκλημένη του Εμανουέλ Μακρόν. Με αυτή την ενέργεια ο Γάλλος πρόεδρος δίνει διαβεβαιώσεις στους υπόλοιπους Ευρωπαίους, αλλά και στους Αμερικανούς, ότι δεν προτίθεται να υπερβεί την κοινή γραμμή προσέγγισης της Ρωσίας και της Κίνας. Και με αυτόν τον τρόπο οι Ευρωπαίοι στέλνουν και το μήνυμα στον πρόεδρο Σι ότι ματαίως αναζητεί τα δυνητικά ρήγματα στο ευρωπαϊκό μέτωπο.

Ο ειρηνοποιός Σι και οι στόχοι του Πεκίνου

Ωστόσο καθώς τα κράτη-μέλη της ΕΕ διατηρούν  σχέσεις με την Κίνα που δεν βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο, η ΕΕ δεν έχει φτάσει σε μία κοινή γραμμή για τον χειρισμό του Πεκίνου. Κάποια μέλη, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, θέλουν περισσότερο να διαφυλάξουν τις εμπορικές σχέσεις, ενώ άλλα κράτη, ιδίως οι χώρες από την ανατολική Ευρώπη θέλουν πιο σκληρή γραμμή έναντι της Κίνας.

Το Πεκίνο είναι βέβαιο ότι θα υποδεχτεί με επιφυλακτικότητα την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε αντίθεση με την θερμή υποδοχή που θα επιφυλάξει στον Εμανουέλ Μακρόν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν προκάλεσε εκνευρισμό στην κινεζική ηγεσία με τα όσα δήλωσε προ ημερών και ο Κινέζος πρεσβευτής στην ΕΕ, Φου Κονγκ, είπε ότι η ομιλία της περιείχε «πολλές παρερμηνείες» των κινεζικών θέσεων, τις οποίες μάλιστα «εσκεμμένα παραποίησε». 

Ωστόσο το Πεκίνο θα φροντίσει να κρατήσει χαμηλά τους τόνους, καθώς αυτή την στιγμή δείχνει να ενδιαφέρεται περισσότερο να συνεργαστεί με τον Μακρόν, με στόχο μία βιώσιμη πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Σι θέλει να δείξει στη διεθνή κοινότητα ότι έχει διπλωματικές ικανότητες, σε αντίθεση με τους Αμερικανούς που συντηρούν τον πόλεμο. Μία πρώτη γεύση της αποτελεσματικότητας της κινεζικής διπλωματίας, πήρε η διεθνής κοινότητα από την αιφνίδια συμφωνία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, που ήταν αποτέλεσμα κινεζικής μεσολάβησης.

«Όταν σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Κίνα θέλει να βρίσκεται στο τραπέζι … αυτή τη φορά ως ειρηνοποιός. Έτσι θα τονωθεί η εικόνα της στη διεθνή διπλωματία», δήλωσε στο BBC ο Ρίουμπεν Γουόνγκ, επίκουρος καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Ευκαιρία για την επίλυση προβλημάτων η πρόσφατη ατμόσφαιρα με την Ελλάδα

Βραζιλία: Άνδρας εισέβαλε με μαχαίρι και τσεκούρι σε βρεφονηπιακό σταθμό και σκότωσε 4 παιδιά (Photos/Videos)

Στόρμι Ντάνιελς: Καλείται να πληρώσει ακόμη 120.000 δολάρια στον Τραμπ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:32