search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 09:54
MENU CLOSE

Ισχυρό ΚΚΕ στην κάλπη για να δυναμώσει ο αγώνας για την προστασίας της λαϊκής κατοικίας

08.04.2023 06:00
xaliou kke

Μεγάλος πόνος έχει πιάσει όλα τα κόμματα και ειδικά αυτά που κυβέρνησαν τα τελευταία 15 χρόνια, για τα «κόκκινα» δάνεια του λαού.

Ειδικά μπροστά στην προεκλογική περίοδο, ξεδιπλώνουν όλες τις «σωτήριες» προτάσεις τους και το μεγάλο ενδιαφέρον τους για όλον αυτόν τον κόσμο (πάνω από 700.000 ακίνητα κινδυνεύουν), που οι ίδιοι με τις πολιτικές τους έχουν ρίξει στα «κοράκια» των τραπεζών και των funds.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ο ένας σε συνέχεια του άλλου ή και όλοι μαζί από κοινού, τσάκισαν μισθούς και συντάξεις, φορολόγησαν βαριά με παλιούς και νέους φόρους τα μόνιμα «υποζύγια», τους εργαζομένους, ενώ την ίδια ώρα «χάιδευαν» τραπεζίτες και εφοπλιστές είτε αναβάλλοντας φορολογικές υποχρεώσεις είτε βάζοντας εθελοντικές εισφορές. Και όταν φυσικά αυτές οι «αναξιοπαθούσες» ομάδες του πληθυσμού είχαν προβλήματα, το κράτος -πάντα γαλαντόμο- τσόνταρε και από πάνω μερικές δεκάδες εκατομμύρια.

Η κατάσταση χειροτερεύει ολοένα και περισσότερο με τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων που έχουν εκτοξεύσει το ύψος των δόσεων και έχουν φέρει σε απόγνωση ακόμα και νοικοκυριά που μέχρι τώρα ήταν συνεπή.

Οι συγκυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ τσάκισαν τα εισοδήματα, με τις πρώτες μνημονιακές δεσμεύσεις και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνέχισε (π.χ. κόψιμο του ΕΚΑΣ) και φρόντισε με το τρίτο μνημόνιο να δώσει τη δυνατότητα πώλησης των δανείων σε fund (νόμος 4354/15 και 4389/2016). Και μάλιστα για να κάμψει τις αντιδράσεις φρόντισε να νομοθετήσει την «αυτεπάγγελτη δίωξη όσων διαταράσσουν την απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία των πλειστηριασμών». Στόχος της τροπολογίας ήταν, όπως περιγράφεται στην εισηγητική έκθεση: «Οι νομοθετικές ρυθμίσεις υπαγορεύονται από λόγους υπέρτερου δημοσιονομικού και δημοσίου συμφέροντος, που αποσκοπούν αφενός στη στήριξη και προστασία της εθνικής οικονομίας μέσω της ακώλυτης διενέργειας πλειστηριασμών ως μέσων ενίσχυσης της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αποφυγής ανάγκης νέας κεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αφετέρου στην εξασφάλιση της έννομης προστασίας των συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς ως υπάλληλοι αυτών». Και για να είναι πιο αποτελεσματικός εισήγαγε και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για μεγαλύτερη ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και… μικρότερες αντιδράσεις!

Μπορεί σήμερα στην χώρα μας να μη μπορούμε να δούμε αν δύο τρένα κινούνται στην ίδια γραμμή, αλλά ηλεκτρονικό σύστημα πλειστηριασμών έχουμε!

Αυτοί, λοιπόν, με τις πολιτικές τους έφεραν σε αυτήν την τραγική κατάσταση χιλιάδες νοικοκυριά και έχουν το θράσος σήμερα να παρουσιάζουν ουσιαστικά την ίδια πολιτική ως «σωτηρία», κάτω από τον φόβο νέας εκτίναξης των κόκκινων δανείων, τις επιδοτήσεις των δόσεων, με δικά μας λεφτά για ακόμα μια φορά. Χρήματα, που θα μπορούσαν να δαπανηθούν για να μην πέφτουν τα ταβάνια των σχολείων στα παιδιά μας ή για την κάλυψη των τεράστιων κενών στα νοσοκομεία, θα κατευθυνθούν για ακόμα μια φορά στα θησαυροφυλάκια των τραπεζιτών. Ακόμα και το πρόγραμμα που διαφημίζει τώρα η κυβέρνηση για την απόκτηση κατοικίας από νέους 25-39 ετών, πάλι με χρηματοδότηση της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) γίνεται κατά 75%, με χρήματα δικά μας δηλαδή.

Στην ίδια λογική κινούνται και οι πρόσφατες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Επιδότηση δόσεων και στο βάθος, για όσους δεν τα καταφέρουν (που θα είναι πολλοί), έρχονται οι πλειστηριασμοί καθώς «σε καμία ευνομούμενη πολιτεία δεν απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί». Αυστηρότεροι έλεγχοι των fund, ίδρυση υφυπουργείου και νέων εποπτικών αρχών συμπληρώνουν την πρότασή του. Ακούγεται όλο αυτό σαν το αμίμητο «θα βαράμε τα νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές»!!

Μόνο το ΚΚΕ απαιτεί μέτρα προστασίας του εισοδήματος. Μόνο το ΚΚΕ προβάλλει την ανάγκη για απαγόρευση πλειστηριασμών, διαγραφή χρεών και πανωτοκίων. Μόνο το ΚΚΕ πάει κόντρα σε ομίλους και funds αλλά και στην κρατική καταστολή κινητοποιήσεων για την παρεμπόδιση των εξώσεων.

Όλα τα παραπάνω το ΚΚΕ τα έφερε και μέσα στη Βουλή, αλλά κανένα κόμμα δεν τα στήριξε. Ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ που δε δεσμεύεται πλέον από μνημόνια και θεσμούς, έκανε «την πάπια».

Η πιο σημαντική μάχη δίνεται στους δρόμους, όπου δεκάδες εξώσεις έχουν αποτραπεί από «κοράκια». Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη βιαιότητα εκείνης της έξωσης στου Ζωγράφου στις 06:00 το πρωί με τη συνδρομή αστυνομίας και εισαγγελέα; Ποιοι βουλευτές βρίσκονται καθημερινά σε λαϊκά σπίτια για τη στήριξη των δανειοληπτών, αλλά και έξω από γραφεία εταιρειών-«κορακιών»; Μόνο το ΚΚΕ στάθηκε σε αυτούς τους εκατοντάδες ανθρώπους που κινδύνευσαν να χάσουν το σπίτι τους. Στελέχη του ΚΚΕ σέρνονται σε δίκες για αυτές τις κινητοποιήσεις. Σε αυτό τον δρόμο, τον δρόμο του αγώνα, το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να βαδίσουμε μαζί. Να ενισχυθεί στις εκλογές το ΚΚΕ, να δώσουμε ανάσα στην προοπτική! Να αποδυναμώσουμε τα κόμματα που δεσμεύονται για νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Ισχυρός ο λαός με ΚΚΕ δυνατό και στην κάλπη!

*Η Έφη Χαλιού, είναι υποψήφια βουλευτής Νοτίου Τομέα του ΚΚΕ, μέλος ΓΣ της ΟΤΟΕ

Διαβάστε επίσης:

Τείχος θωράκισης και αποτροπής

Τρικομματικό ντιμπέιτ για οικονομία και επιχειρηματικότητα

Εκλογές 2023: Εκλογικές συνεργασίες (;) και πολιτική καρτελοποίηση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 09:52