search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 15:53
MENU CLOSE

Λένα Διβάνη: Οι γυναίκες ξέρουν πια ότι μπορούν να ζήσουν και μόνες τους (Video)

10.04.2023 22:01
ERT_LENA_LIBANE

Η συγγραφέας Λένα Διβάνη ήταν η σημερινή καλεσμένη στο Στούντιο 4 της ΕΡΤ και μίλησε για τη ζωή της, τα βιβλία της, την οικογένειά της την πατριαρχία αλλά και τα στερεότυπα.

Όπως ανέφερε η νέα γενιά προσπαθεί να αποτινάξει τα στερεότυπα της πατριαρχίας, αναφερόμενη σε περιστατικό που της συνέβη σε Δημοτικό σχολείο που βρέθηκε πρόσφατα: «Τα παιδιά είναι τώρα πια μαχητικά ακόμη και στο Δημοτικό. Τα παιδιά έχουν λόγο. Ένα αγόρι μου είπε «Δηλαδή είμαστε κακοί;», οπότε έχει περάσει η αντίληψη πως κάτι πρέπει να αλλάξει ριζικά.

Η Λένα Διβάνη είπε πως η αλλαγή στο θέμα αυτό είναι πια ορατή: «Η βάση είναι η ίδια αλλά, όταν αλλάζει η οικονομική βάση, το παιδάκι αυτό θα μεγαλώσει και δεν θα είναι για πάντα 20 ετών! Ακόμα υπάρχουν άρθρα για τις γυναίκες, στα πιο λαϊκά περιοδικά ενώ τότε ήταν mainstream.

Θυμάμαι μάλιστα και ένα εξώφυλλο του ΚΛΙΚ που έλεγε πως «κάθε γυναίκα έχει την τιμή της». Στο εξώφυλλο. Ένα από τα πρώτα, από τα δεύτερα, εξώφυλλα. Δηλαδή λέγονταν θανατηφόρα πράγματα».
Τώρα ευτυχώς δεν λέγονται αλλά έχουν μείνει τα σουσούμια. Βλέπετε, όμως, πως φεύγουν και αυτά. Δεν εννοείται ότι καμία γυναίκα δεν θα δουλέψει ή ότι δεν θα έχει την ανεξαρτησία της. Τα κορίτσια από το δημοτικό είναι πολύ μαχητικά, άμα τα δείτε, είναι τρομερά.

Επειδή εγώ πηγαίνω σε σχολείο, χαίρομαι. Δηλαδή ναι μεν υπάρχουν αυτά τα κατάλοιπα και οι πολλές διαστρεβλώσεις, αλλά υπάρχει η αποδοχή και το ότι εγώ είμαι ένα ανεξάρτητο άτομο και θα σπουδάσω και θα δουλέψω και θα διαλέξω με ποιον θα βαδίσω και, αν δεν μου κάνει, θα τον διώξω. Αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία.

Οι γυναίκες το έχουν καταλάβει και πιστεύω ότι θα το καταλάβουν και οι άντρες. Αν και, επειδή η εξουσία είναι γλυκιά, αρνούνται πιο πεισματικά να το καταλάβουν», πρόσθεσε η Λένα Διβάνη για τα κατάλοιπα της πατριαρχίας και την εξέλιξη που τα αφήνει πίσω.

Διαβάστε επίσης:

Κουέντιν Ταραντίνο: Ποια ήταν η ταινία που τον «τραυμάτισε» όταν ήταν παιδί

Θανάσης Βισκαδουράκης: «Μου έχουν κάνει πρόταση να πολιτευτώ – Το σκέφτομαι μελλοντικά» (Video)

Καινούργιου: «Με ενημέρωσαν ότι έφυγε μια πολύ αγαπημένη μου γυναίκα από τη ζωή» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 15:51