search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 00:01
MENU CLOSE

Καρκίνος του πνεύμονα: Ποιος παράγοντας αυξάνει τον κίνδυνο ακόμα και στους μη καπνιστές

13.04.2023 09:03
maska-rypansi-new

Με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα συνδέουν την ατμοσφαιρική ρύπανση μελετητές σε νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο Nature.

Ειδικότερα, οι ειδικοί τόνισαν ότι μόλις 3 χρόνια έκθεσης στον τοξικό αέρα που προκαλείται από την εκπομπή αερίων των οχημάτων είναι αρκετά για να ενεργοποιήσουν αδρανή, μεταλλαγμένα κύτταρα, που συνδέονται με αυτόν τον σοβαρό τύπο καρκίνου.

Σύμφωνα με τους ίδιους, τα ευρήματα αυτής της μελέτης παρέχουν ικανοποιητικές εξηγήσεις σχετικά με το λόγο που τόσοι πολλοί άνθρωποι που δεν καπνίζουν νοσούν με καρκίνο του πνεύμονα, ενώ προσδοκούν ότι η νέα έρευνα θα συμβάλλει στην ανάπτυξη φαρμάκων, που θα προσομοιάζουν με τις στατίνες και θα εμποδίζουν την ανάπτυξη αυτών των κυττάρων στο σώμα.

Για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα, οι επιστήμονες εξέτασαν τα δεδομένα περισσότερων από 400.000 ανθρώπων από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, επικεντρώθηκαν σε έναν τύπο καρκίνου του πνεύμονα, που προκαλείται από μια μετάλλαξη στο γονίδιο υποδοχέα αυξητικού παράγοντα (EGFR), που εντοπίζεται συνήθως σε ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Πραγματοποιώντας δοκιμές σε ποντίκια, διαπιστώθηκε ότι τα σωματίδια PM2.5 προάγουν γρήγορες αλλαγές στα κύτταρα των αεραγωγών που παρουσίαζαν μεταλλάξεις του εν λόγω γονιδίου.

Σημειώνεται ότι ο καρκίνος του πνεύμονα ευθύνεται για σχεδόν 35.000 θανάτους κάθε χρόνο μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και περισσότερους από 127.000 στις ΗΠΑ, επηρεάζοντας κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, περισσότεροι από 4 στους 10 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα είναι άνω των 75 ετών.

Πηγή: ygeiamou

Photo By Pixabay

Διαβάστε επίσης:

Η διατροφή που προστατεύει από έμφραγμα και εγκεφαλικό

Νηστεία και πασχαλινό τραπέζι: Όλα όσα πρέπει να προσέξουν τα άτομα με διαβήτη

ΕΟΠΥΥ: Αναστέλλεται το πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 00:00