search
ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 02:54
MENU CLOSE

The Phantom of the Opera: Αυλαία μετά από 35 χρόνια θριάμβου στο Broadway (Photos/Videos)

19.04.2023 17:49
phantom of the opera

Υπάρχουν κάποιες παραστάσεις που γίνονται θρύλος και γράφουν τη δική τους ιστορία στο χώρο του θεάματος. Γιατί, πώς αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς μια παράσταση που παιζόταν στο Μπρόντγουεϊ, και ήταν «sold out» επί 35 ολόκληρα χρόνια, εκτός από «θρυλική»;

Όλα όμως τα πράγματα φτάνουν στο τέλος τους, κι έτσι την περασμένη Κυριακή, 16 Απριλίου 2023, έμελλε να πέσει η τελευταία αυλαία, για τη θρυλική παράσταση: The Phantom of the Opera.

Η συγκίνηση ήταν μεγάλη. Την ένιωθε κανείς στην ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, και στα τυχαία βουρκωμένα βλέμματα που στρέφονταν χαμηλά ή ξαφνικά κοίταζαν αλλού για να μην προδοθούν. Οι τυχεροί θεατές που εξασφάλισαν το εισιτήριο γι’ αυτή την ιστορική τελευταία παράσταση, όρθιοι αποθέωσαν τους ηθοποιούς, και οι συντελεστές της παράστασης έκαναν την τελευταία τους υπόκλιση στο κοινό, πλάι πλάι με όλους τους ηθοποιούς και τραγουδιστές που εργάστηκαν στην παράσταση όλα αυτά τα 35 χρόνια, δημιουργώντας ένα απίστευτο ρεκόρ για την show business.

O συνθέτης του έργου, Άντριου Λόιντ Γουέμπερ, αφιέρωσε την τελευταία αυτή παράσταση στη μνήμη του γιου του, Νίκολας, ο οποίος πριν από ένα μήνα έφυγε από τη ζωή, νικημένος από τον καρκίνο του στομάχου.

Ο σπουδαίος μουσικός απευθύνθηκε στο κοινό, λέγοντας:

«Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη συγκυρία για την τελευταία, την αποχαιρετιστήρια παράσταση… Τους τελευταίους μήνες, όλοι μας αισθανθήκαμε ότι ‘’Το Φάντασμα της Όπερας’’ θα έπρεπε να τελειώσει με τον θρυλικό τρόπο και την αίγλη που τόσα χρόνια απόκτησε. Κι ίσως, κάπου, κάποτε, ο θρύλος να επιστρέψει… Ποτέ δεν ξέρεις…»

Η παράσταση φαινόμενο

Το θεατρικό έργο και η παράσταση, βασίστηκαν στη νουβέλα του Γάλλου συγγραφέα Γκαστόν Λερού, Le Fantome de l’ Opera (1910), και αρχικά σκηνοθετήθηκαν από τον Χάρολντ (Χαλ) Πρινς, ενώ συμμετείχαν και πολλοί θρύλοι του Μπρόντγουεϊ, όπως ο Μάικλ Κρόφορντ, που ήταν ο πρώτος που υποδύθηκε το «Φάντασμα», ενώ κορυφαίες ηθοποιοί όπως η Σάρα Μπράιτμαν και η Τζούντι Κέι, ερμήνευσαν πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Η πλοκή διαδραματίζεται τον 19ο αιώνα, και συγκεκριμένα το 1880, στο χώρο της «στοιχειωμένης» Όπερας Γκαρνιέ, στο Παρίσι, και διηγείται την ιστορία της τραγουδίστριας της όπερας, Κριστίν Νταέ, η οποία είχε διδαχθεί από το «Φάντασμα» να χειρίζεται μαγικά τη φωνή της. Η ιστορία παίρνει, όμως, μια σκοτεινή τροπή όταν η Κριστίν Νταέ – που είναι η μούσα του «Φαντάσματος»- ερωτεύεται τον μαικήνα της Τέχνης, Ραούλ.

Το βιβλίο του Γκαστόν Λερού μεταφέρθηκε πολλές φορές με επιτυχία στο θέατρο και τον κινηματογράφο, αλλά σίγουρα ξεχωρίζουν η ομώνυμη ταινία του 1925 με πρωταγωνιστή τον Λον Τσάνεϊ, και βέβαια το μιούζικαλ που συνέθεσε το 1986, ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ.  

 Το έργο, που θεωρείται ορόσημο για το Μπρόντγουεϊ, και για τον κόσμο των μιούζικαλ, έκανε τελικά ντεμπούτο το 1988, ενώ από τότε έκανε 14.000 παραστάσεις, και απέσπασε παραπάνω από 70 μεγάλα βραβεία.

Η ηθοποιός Σάρα Μπράιτμαν, που ανέβηκε κι αυτή στη σκηνή για την τελευταία υπόκλιση, δήλωσε:

«Αυτή η θεατρική παραγωγή ήταν πολύ ιδιαίτερη. Το έργο γράφηκε με πολύ πάθος, αγάπη, και κατανόηση για την ανθρώπινη υπόσταση και την ανθρώπινη ψυχή. Γι’ αυτό αγαπήθηκε τόσο από το θεατρικό κοινό. Είμαι σίγουρη πως ‘’το φάντασμα’’ θα λείψει στο κοινό, και κάποια στιγμή πιστεύω πως η παράσταση θ’ ανέβει ξανά. Αυτό μου λέει το ένστικτό μου».

Πολλοί ισχυρίζονται ότι το μιούζικαλ αυτό, πέρα από την μεγάλη επιτυχία, είχε και τεράστια τρέχοντα κόστη που άγγιζαν το ένα εκατομμύριο δολάρια την εβδομάδα. Αυτό σήμαινε ότι το σόου έπρεπε να βρίσκεται σε διαρκή άνοδο για να καλύπτει τα έξοδά του, κάτι εξ’ ορισμού αδύνατο αν συνυπολογίσουμε και την περίοδο της πανδημίας.

Τώρα, πάντως, οι διάσημες αφίσες του σόου -που έδειχναν μόνο μια λευκή μάσκα κι ένα κόκκινο τριαντάφυλλο- θα αρχίσουν να αποκαθηλώνονται από την πλατεία Times Square, και σίγουρα θ’ αρχίσουν να γίνονται συλλεκτικές, ενώ το πολύβουο Majestic Theater θα σκοτεινιάσει -όπως ο μεγάλος πολυέλαιος της παράστασης- και θα ησυχάσει για πρώτη φορά, από το 1988.

Διαβάστε επίσης:

Hikikomori: Η αόρατη φυλακή που κρατά φυλακισμένους 2.000.000 Ιάπωνες (Videos)

Σοκ στο Μπάκινγκχαμ: Οι επίλεκτοι φρουροί του βασιλιά Καρόλου ζουν ανάμεσα σε σκουπίδια και…ποντίκια (photos)

Μήνυμα κατά του πολέμου από Καμπότζη: 42χρονος μετατρέπει κάλυκες από Καλάσνικοφ σε κοσμήματα (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 02:49