search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 13:23
MENU CLOSE

Τι είναι και πως λειτουργούν τα άτυπα «αστυνομικά τμήματα» των Κινέζων στο εξωτερικό (Video)

20.04.2023 13:30
poolice2 new

Το FBI αυτή την εβδομάδα συνέλαβε δύο άνδρες που κατηγορούνται ότι δρούσαν ως αστυνομικοί των κινεζικών αρχών στο εξωτερικό.

Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν μετά από επιχείρηση στο κέντρο της κοινότητας των Κινέζων από την επαρχία Φουτζιάν, στην Τσάιναταουν τον Οκτώβριο του 2022.

Ο Λου Ζιανγουανγκ και ο Τσεν Τζινπινγκ, και οι δύο Αμερικανοί υπήκοοι, κατηγορούνται ότι χρησιμοποιούσαν το κέντρο της κοινότητας ως «ανεπίσημο αστυνομικό τμήμα».

Ανάλογες έρευνες έχουν διεξαχθεί από τις αστυνομικές αρχές στη Βρετανία, την Γερμανία, την Ολλανδία και τον Καναδά. Την Τετάρτη ο Κρις Φίλπ, υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας δήλωσε ότι αυτά τα ανεπίσημα αστυνομικά τμήματα «προκαλούν μεγάλη ανησυχία».

Πόσα είναι;

Σύμφωνα με την οργάνωση Safeguard Defenders, που ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι η πρώτη που έφερε το θέμα στη δημοσιότητα το 2022, υπάρχουν 102 κινεζικά «αστυνομικά τμήματα» σε 53 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Γαλλία, ο Καναδάς, η Βρετανία και η Ολλανδία.

Δημοσιεύματα σε κινεζικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι τέτοια αστυνομικά τμήματα υπάρχουν σε όλες τις ηπείρους.

Πότε άρχισαν να λειτουργούν;

Το ρεπορτάζ που δημοσιεύει ο Guardian αναφέρει ότι το πρώτο αστυνομικό τμήμα στο εξωτερικό δημιουργήθηκε το 2016, όταν οι κινεζικές αρχές ασφαλείας στο Ναντονγκ και στην Γουενζού έστειλαν στο εξωτερικό δικούς τους ανθρώπους.

Ακολούθησαν ανάλογες πρωτοβουλίες από τις αρχές της περιοχής Κινγκτιάν το 2018 και πρόσφατα από τις αρχές της Φουζού.

Οι περιοχές που πρώτες άρχισαν να στέλνουν αστυνομικούς στο εξωτερικό βρίσκονται όλες στη νοτιοανατολική ακτή της Κίνας, απ΄ όπου μεταναστεύουν πολλοί Κινέζοι.

Η έδρα της κινεζικής αστυνομίας στο εξωτερικό πιστεύεται ότι βρίσκεται σε ένα εξαώροφο γυάλινο κτήριο στην Τσάιναταουν της Νέας Υόρκης.

Ποιες είναι οι σχέσεις με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα;

Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εναντίον των δύο Αμερικανών είναι ότι ενεργούσαν ως «πράκτορες της κυβέρνησης της Κίνας».

Ο Guardian αναφέρει ότι η δράση τους άρχισε το 2015, όταν συνέβαλαν στη διοργάνωση διαδηλώσεων στην Ουάσινγκτον, εναντίον Κινέζων αντιφρονούντων.

Τα κινεζικά αστυνομικά τμήματα στο εξωτερικό είναι δημιούργημα τοπικών αρχών ασφαλείς στην κίνα και όχι της κεντρικής κυβέρνησης ή του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο Τζέρεμι Ντάουμ, καθηγητής στο Κινεζικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Γέιλ, λέει ότι «οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν περιθώριο πειραματισμού ως προς την εφαρμογή εντολών που έρχονται από ψηλά»

Πάντως εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου εξωτερικών διέψευσε τη λειτουργία αστυνομικών τμημάτων στο εξωτερικό.

Ποιος είναι ο ρόλος τους;

Αυτά τα «αστυνομικά τμήματα» δεν είναι στελεχωμένα με αξιωματούχους της κινεζικής αστυνομίας. Φαινομενικά λειτουργούν ως κέντρα υποστήριξης των Κινέζων που ζουν στο εξωτερικό σε διοικητικά θέματα.

Ωστόσο υπάρχουν πληροφορίες ότι αναλαμβάνουν και προσπάθειες «να πεισθούν κάποιοι να επιστρέψουν» – κάτι που αφορά κυρίως άτομα που είναι ύποπτα για παράνομες ενέργειες ή αντιφρονούντες.

Ωστόσο η Λόρα Χαρτ, στέλεχος της οργάνωσης Safeguard Defenders, υποστηρίζει ότι τα κινεζικά «αστυνομικά τμήματα» είναι «μόνο η κορυφή του παγόβουνου σε ένα ευρύ πρόγραμμα καταπίεσης» των Κινέζων στο εξωτερικό.

Διαβάστε επίσης

Ρίτα Κάρπεντερ: Από τα εξώφυλλα του Playboy έγινε πριγκίπισσα και τώρα κινδυνεύει με έξωση από τη βίλα της (video)

Ουκρανία: Θρίλερ με ισχυρή λάμψη πάνω από τον ουρανό του Κιέβου – Προκάλεσε αντιαεροπορικό συναγερμό (Video)

Βραζιλία: Παραιτήθηκε ο σύμβουλος ασφαλείας του Λούλα – Το βίντεο που τον «έκαψε»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 13:22