search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 07:42
MENU CLOSE

Τι ήταν η μυστηριώδης λάμψη στον ουρανό του Κιέβου (Videos)

20.04.2023 16:29
lampsi-kievo-121-new

Η μυστηριώδης λάμψη που φώτισε χθες, Τετάρτη, το βράδυ τον ουρανό του Κιέβου και προκάλεσε ένα σύντομο αντιαεροπορικό συναγερμό οφειλόταν πιθανόν σε μετεωρίτη, λέει τώρα η ουκρανική διαστημική υπηρεσία.

«Δεν μπορούμε να ταυτοποιήσουμε επακριβώς αυτό το πράγμα. Η υπόθεσή μας είναι πως επρόκειτο για ένα μετεωρίτη, όμως μας λείπουν δεδομένα για να πιστοποιήσουμε την ακριβή φύση του», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αναπληρωτής επικεφαλής του κέντρου ελέγχου της διαστημικής υπηρεσίας της Ουκρανίας Ιγκόρ Κορνιένκο.

«Τα εργαλεία παρατήρησης κατέγραψαν μια ισχυρή έκρηξη, την καταγράψαμε και προσδιορίσαμε πού συνέβη» στον ουρανό, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπηρεσία δεν μπόρεσε «να υπολογίσει το μέγεθος» του σώματος που διείσδυσε στη γήινη ατμόσφαιρα προκαλώντας τη λάμψη, ενώ αντίθετα προσδιόρισε πως το εν λόγω σώμα δεν έπεσε στο έδαφος.

«Σύμφωνα με τα δεδομένα μας, δεν έφθασε στη Γη, δεν υπήρξε πρόσκρουση, δεδομένου ότι δεν καταγράφηκαν σεισμικά δεδομένα», εξήγησε ο Κορνιένκο.

Λίγο νωρίτερα η στρατιωτική διοίκηση της ουκρανικής πρωτεύουσας «μάζεψε» τα περί πτώσης ενός δορυφόρου της NASA, ωστόσο η NASA έσπευσε να διαψεύσει οποιοδήποτε πρόβλημα με δορυφόρο. Ο εκπρόσωπος της NASA διευκρίνισε ότι ο δορυφόρος για το οποίον έγινε συζήτηση «εξακολουθεί να είναι σε τροχιά».

Στην αρχή της εβδομάδας η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος είχε ανακοινώσει ότι ένας παλιός δορυφόρος βάρους 300 κιλών θα επέστρεφε στην ατμόσφαιρα κάποια στιγμή την Τετάρτη. «Ωστόσο η επανείσοδος δεν έχει γίνει ακόμα. Ούτε υπήρξε άλλος δορυφόρος της NASA που να μπήκε στην ατμόσφαιρα», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της NASA, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η συζήτηση αφορούσε στον δορυφόρο RHESSI, που χρησιμοποιήθηκε για την παρατήρηση φαινομένων στον Ήλιο και είχε τεθεί σε τροχιά το 2002, για να κηρυχθεί εκτός λειτουργίας το 2018.

«Έγκειται στους ειδικούς να ανακαλύψουν τι ακριβώς ήταν», ανέφερε ο Σέργκιι Πόπκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης.

«Το πιο σημαντικό είναι η ασφάλεια του Κιέβου και των κατοίκων του. Δεν ήταν επίθεση πυραύλου και η αντιαεροπορική άμυνά μας δεν έκανε χρήση των όπλων της», πρόσθεσε.

Το φαινόμενο είχε προκαλέσει ωστόσο ένα σύντομο αντιαεροπορικό συναγερμό. Μετά την ενεργοποίηση των σειρήνων στην ουκρανική πρωτεύουσα το απόγευμα της Τετάρτης, ο Andrey Yermak, επικεφαλής του προσωπικού του Βλαντιμίρ Ζελένσκι, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι λάμψεις ήταν έργο της ουκρανικής αεράμυνας, αλλά αργότερα διέγραψε το μήνυμα.

Οι κάτοικοι του Κιέβου, συνηθισμένοι στους αντιαεροπορικούς συναγερμους και τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, έσπευσαν χθες, Τετάρτη, το βράδυ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αναμεταδώσουν εικόνες της πύρινης σφαίρας που φώτισε τον ουρανό γύρω στις 22:00 (ώρα Ελλάδας).

Ανήρτησαν επίσης χιουμοριστικά βίντεο με σενάρια για την έλευση εξωγήινων και τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.

Διαβάστε επίσης:

Βραζιλία: Παραιτήθηκε ο σύμβουλος ασφαλείας του Λούλα – Το βίντεο που τον «έκαψε»

Τραγωδία στην Υεμένη: Τουλάχιστον 85 νεκροί σε ουρά ανθρωπιστικής βοήθειας – Ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου (Videos)

Politico: «Φρένο» στα δωρεάν ταξίδια αξιωματούχων της ΕΕ επιχειρεί να βάλει η Κομισιόν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 07:39