search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 05:58
MENU CLOSE

NASA: Στέλνει στο διάστημα ρομποτικό… φίδι για να εντοπίσει εξωγήινη ζωή

21.04.2023 21:49
fidi_new

Η NASA στέλνει στο διάστημα ένα ρομποτικό… φίδι στην προσπάθεια που κάνει να εντοπίσει εξωγήινη ζωή.

Πρόκειται για το σύστημα Exobiology Extant Life Surveyor (EELS, το οποίο βρίσκεται υπό ανάπτυξη στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA (JPL). Οι επιστήμονες σχεδιάζουν αυτό το μακρόστενο ρομπότ για να διασχίζει απόκοσμα εδάφη χρησιμοποιώντας περιστρεφόμενους τροχούς κατά μήκος του σώματός του.

Πρωταρχικός του στόχος είναι να εξερευνήσει τον Εγκέλαδο, ένα μικρό παγωμένο φεγγάρι του Κρόνου. Ωστόσο, το EELS θα μπορούσε επίσης να… πιάσει δουλειά εδώ στη Γη, περιηγούμενο σε δύσκολες συνθήκες.

Δεδομένα από το διαστημικό σκάφος Cassini της NASA υποδηλώνουν ότι ο Εγκέλαδος διαθέτει έναν υγρό ωκεανό κάτω από τον παγωμένο φλοιό του.

Οι πίδακες που εκρήγνυνται από την επιφάνεια του φεγγαριού χρησιμεύουν ως άμεσοι αγωγοί προς αυτό το υγρό νερό, προσφέροντας ενδεχομένως την ευκολότερη διαδρομή προς έναν κατοικήσιμο υγρό ωκεανό.

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά οχήματα-ρομπότ, το EELS είναι σε θέση να διερευνήσει τέτοια περιβάλλοντα σέρνοντας μέσα σε σχισμές και κολυμπώντας μέσα στο νερό. Το σύστημα χρησιμοποιεί καινοτόμες περιστρεφόμενες προωθητικές μονάδες που λειτουργούν ως μηχανισμοί πρόσφυσης και υποβρύχιες προωθητικές μονάδες.

Αυτό θα επιτρέψει στο ρομπότ να αποκτήσει πρόσβαση σε μια έξοδο αεραγωγού πλουμίου και να την εντοπίσει πίσω στην ωκεάνια πηγή της.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ – Τρομακτικό ατύχημα στο φεστιβάλ Coachella: Ακροβάτισσα έπεσε στο κενό από μεγάλο ύψος (Video)

Τεχνητή Νοημοσύνη: O CEO της Google ανησυχεί και «δεν κοιμάται τα βράδια»

NASA: «Νεκρός» δορυφόρος θα συντριβεί στη Γη την Τετάρτη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:32