search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 09:34
MENU CLOSE

Βόρεια Κορέα: «Όχι» στην έκκληση της G7 για αποπυρηνικοποίηση

21.04.2023 09:49
pyrinika

Η διπλωματία της Βόρειας Κορέας απέρριψε σήμερα την παρότρυνση της G7 να «απέχει» από κάθε νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου ή βαλλιστικού πυραύλου, επαναβεβαιώνοντας πως το καθεστώς πυρηνικής δύναμης που έχει αποκτήσει είναι «οριστικό και αμετάκλητο».

Η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Τσο Σον Χούι κατήγγειλε την «ακραία επέμβαση» στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας της την τοποθέτηση της G7, κρίνοντας πως οι κυβερνήσεις της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου επιτίθενται με «μοχθηρό» τρόπο στην «νόμιμη άσκηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων» της χώρας της.

«Η θέση» της Βόρειας Κορέας «ως πυρηνικής δύναμης παγκόσμιας κλάσης είναι οριστική και αμετάκλητη», επέμεινε η κυρία Τσο σε δελτίο Τύπου που αναμεταδόθηκε από το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Για την υπουργό, η G7, «κλειστό κλαμπ μιας φούχτας εγωιστικών χωρών, δεν αντιπροσωπεύει τη διεθνή κοινότητα (κατά τρόπο) δίκαιο, είναι πολιτικό εργαλείο προορισμένο να εγγυάται την ηγεμονία των ΗΠΑ».

Λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 αξίωναν η Βόρεια Κορέα «να απέχει από κάθε νέα αποσταθεροποιητική ή προκλητική ενέργεια» και να προχωρήσει σε «πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη εγκατάλειψη των πυρηνικών της όπλων».

Η πόρτα για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για τον πυρηνικό αφοπλισμό της Πιονγκγιάνγκ, a fortiori μετά την τοποθέτηση της κυρίας Τσο, μοιάζει να έχει κλείσει πλέον οριστικά.

Η Πιονγκγιάνγκ πολλαπλασίασε από πέρυσι τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων και διατράνωσε πως το καθεστώς πυρηνικής δύναμης που έχει αποκτήσει είναι «αμετάκλητο».

Η κυρία Τσο στην ανακοίνωσή της χαρακτήρισε «αναχρονιστική ιδέα το να νομίζετε πως μόνο η Ουάσιγκτον έχει το δικαίωμα και τη δυνατότητα να προχωρά σε πυρηνικά πλήγματα». Και πρόσθεσε: «όσο έχουμε τη δύναμη να αντιδράσουμε στις πυρηνικές απειλές των ΗΠΑ, δεν θα ζητήσουμε ούτε την αναγνώριση ούτε την άδεια κανενός».

Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα ενίσχυσαν τη στρατιωτική συνεργασία τους και κλιμάκωσαν θεαματικά τα κοινά γυμνάσια των ενόπλων τους δυνάμεων, προκαλώντας οργή στη Βόρεια Κορέα, η οποία θεωρεί τις ασκήσεις του είδους πρόβες εισβολής στο έδαφός της.

Ο πόλεμος της Κορέας (1950-1953) τερματίστηκε με απλή ανακωχή, ουδέποτε υπογράφτηκε συμφωνία ειρήνης. Από τεχνική άποψη, η Βόρεια Κορέα και η Νότια Κορέα παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση.

Διαβάστε επίσης:

Toυρκία: Συνελήφθη ο Μέγας Αρχιμανδρίτης του Φαναρίου – Έκλεψε ρολόι (Video)  

Σουδάν: Τριήμερη κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους

Σε πετρέλαιο και αέριο «ρίχνουν» λεφτά οι τράπεζες παρά την υπόσχεση για «πράσινη στροφή»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 09:32