search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 13:12
MENU CLOSE

Μια «Υπόθεση» γεμάτη ερωτήματα…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2278
20/04/2023
22.04.2023 06:00
menas

Το εμβληματικό έργο του Τσέχου συγγραφέα Κάρελ Τσάπεκ «Υπόθεση Μακρόπουλος», που συμπληρώνει φέτος ακριβώς 100 χρόνια από τη συγγραφή του, μεταφράζεται και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή, από 26 Απριλίου, στο Θέατρο Ελέρ, σε σκηνοθεσία Κερασίας Σαμαρά, για 15 παραστάσεις.

Το έργο, που είναι γνωστό από την ομώνυμη όπερα, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην αυθεντική, θεατρική του μορφή, με εμβόλιμα τραγούδια, σε πρωτότυπη μουσική του Τάκη Μπαρμπέρη.

Το έργο

Μια μαύρη κωμωδία μαγικού ρεαλισμού. Μια αλληγορία για τη φθορά και την πτώση της εξουσίας που μιλά έμμεσα για τον κίνδυνο της φασιστικής ιδεολογίας, για την ανθρώπινη παρέμβαση στην ισορροπία της Φύσης, για την αγωνία του ανθρώπου μπροστά στο μυστήριο του θανάτου.

Η υπόθεση

Η Εμίλια Μάρτυ, μία μυστηριώδης λυρική τραγουδίστρια, επισκέπτεται ένα δικηγορικό γραφείο στην Πράγα και βοηθά στη δικαίωση των κληρονόμων μιας παμπάλαιης διαθήκης. Καθώς εμπλέκεται όλο και περισσότερο στη διαλεύκανση της 100ετούς δικαστικής υπόθεσης «Μακρόπουλος», αποκαλύπτεται η πολλαπλή ταυτότητά της: έχει ζήσει σε διάφορες χώρες του κόσμου, με διαφορετικά ονόματα, αλλά διατηρώντας πάντοτε τα ίδια αρχικά: Ε. Μ.

Μας λέει η σκηνοθέτης. «Έπειτα από 25 ολόκληρα χρόνια συνεχούς προσπάθειας, παραδίδουμε επιτέλους στο ελληνικό κοινό την πρώτη, αυθεντική μορφή του έργου, μέσα από μια παράσταση βασισμένη στην αισθητική των noir comics και στελεχωμένη με ένα ζηλευτό καστ πρωταγωνιστών και συντελεστών, που τιμούν το ανέβασμά της.

Χιούμορ, φαντασία, αγωνία και μυστήριο ανταγωνίζονται στην κατάκτηση της ψυχής του θεατή.
Ένα όνειρο ζωής πραγματοποιήθηκε. Η σκηνή θα δείξει τα υπόλοιπα: ευστοχίες, αστοχίες, παραλείψεις, έμπνευση, σκηνική μαγεία…

Άλλωστε, όπως λέει και η ηρωίδα “…η Τέχνη έχει νόημα, μόνο όταν δεν ξέρει κανείς τα πάντα…”. Ευχαριστώ απ’ την καρδιά μου όλους τους συναδέλφους μου, που ενσάρκωσαν το όνειρό μου, καθώς και τους συντελεστές της παράστασης που το υλοποίησαν».

INFO

Μετάφραση: Σόνια Ντορνιάκοβα-Στάμου -Κερασία Σαμαρά-Σκηνικά-Κοστούμια: Τόνια Αβδελοπούλου- Ιστορική προσέγγιση: Ηρακλής Λογοθέτης-Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας
Παίζουν: Κώστας Αρζόγλου, Ρήγας Αξελός, Κερασία Σαμαρά, Περικλής Λιανός, Δημήτρης Καραβιώτης, Ευθύμης Χρήστου, Αλίκη Αβδελοπούλου, Τζώρτζης Παπαδόπουλος, Ξένια Παυλοπούλου και ο μικρός Αλέξης Ρηγόπουλος.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή στις 8 μ.μ., Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 9 μ.μ.

Διαβάστε επίσης:

4 ακόμη παραστάσεις για το έργο «Ο αδερφός μου ο Αμαντέους»

Γιοβάννα: «Η μητέρα μου δεν χαιρόταν με τη χαρά μου – Δεν με χάιδεψε, δεν με αγκάλιασε ποτέ» (Video)

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Δράμα, θρίλερ και η γαλλική υπερπαραγωγή «Οι Τρεις Σωματοφύλακες: Ντ’ Αρτανιάν»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 13:07