search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 21:33
MENU CLOSE

Οργή στην Ευρώπη για τα σχόλια Κινέζου πρέσβη – Τι είπε για τα πρώην σοβιετικά κράτη

24.04.2023 17:51
kina parisi

Αντιδράσεις στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκάλεσαν τα σχόλια του πρέσβη της Κίνας αφού ο κορυφαίος διπλωμάτης στο Παρίσι αμφισβήτησε την κυριαρχία των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

Οι δηλώσεις του πρεσβευτή της Κίνας στη Γαλλία Lu Shaye, ο οποίος είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι οι πρώην σοβιετικές χώρες δεν έχουν «αποτελεσματικό καθεστώς στο διεθνές δίκαιο», έχουν προκαλέσει δυσάρεστη έκπληξη, ειδικά στα κράτη της Βαλτικής.

Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία πρόκειται να καλέσουν τους κινέζους εκπροσώπους για να ζητήσουν διευκρινίσεις, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Gabrielius Landsbergis.

Αξιωματούχοι από την Ουκρανία, τη Μολδαβία, τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, επίσης έκαναν επικριτικά σχόλια.

Ο Λου προχώρησε στη συγκεκριμένη διατύπωση απαντώντας σε ερώτηση εάν η Κριμαία , η οποία προσαρτήθηκε παράνομα από τη Ρωσία το 2014, ήταν μέρος της Ουκρανίας.

«Ακόμη και αυτές οι πρώην σοβιετικές χώρες δεν έχουν αποτελεσματικό καθεστώς στο διεθνές δίκαιο, επειδή δεν υπήρχε διεθνής συμφωνία για την υλοποίηση του καθεστώτος τους ως κυρίαρχων χωρών», είπε ο Λου, αφού πρώτα σημείωσε ότι η περιοχή ήταν «στην αρχή ρωσική» και στη συνέχεια «προσφέρθηκε στην Ουκρανία κατά τη σοβιετική εποχή».

Οι δηλώσεις φάνηκε να αποκηρύσσουν την κυριαρχία των χωρών που έγιναν ανεξάρτητα κράτη και μέλη των Ηνωμένων Εθνών μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 – και έρχονται εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία υπό το όραμα του ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η χώρα πρέπει να είναι μέρος της Ρωσίας.

Η Κίνα έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ή να ζητήσει απόσυρση των στρατευμάτων της, αντίθετα προτρέπει σε αυτοσυγκράτηση «όλα τα μέρη» και κατηγορώντας το ΝΑΤΟ ότι τροφοδοτεί τη σύγκρουση. Συνέχισε επίσης να εμβαθύνει τους διπλωματικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη Μόσχα.

Ωστόσο, μετά τον σάλο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση, εκδίδοντας ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η Κίνα σέβεται την κυριαρχία όλων των πρώην σοβιετικών χωρών.

«Αναμένουμε από την Κίνα να εξηγήσει τη θέση της κατηγορηματικά»

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι το ζήτημα της Κίνας θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα.

«Μιλήσαμε πολύ για την Κίνα (τις τελευταίες ημέρες), αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε να συζητάμε γιατί είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα για την εξωτερική μας πολιτική», είπε ο Μπορέλ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα θίξουν επίσης την κατάσταση στη Μολδαβία και τη Γεωργία, καθώς αυτές οι χώρες «βλέπουν τον πόλεμο (στην Ουκρανία) πολύ κοντά, αισθάνονται την απειλή», πρόσθεσε.

Η Μολδαβία είναι μια μικρή χώρα στα νοτιοδυτικά σύνορα της Ουκρανίας που έχει παγιδευτεί στα διασταυρούμενα πυρά της εισβολής της Ρωσίας.

Η Γεωργία, η οποία μοιράζεται σύνορα με τη Ρωσία ανατολικότερα, έχει βρεθεί επίσης στο επίκεντρο, μετά τις διαμαρτυρίες που ξέσπασαν εξαιτίας ενός αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για ξένους πράκτορες, παρόμοιο με εκείνο που εγκρίθηκε στο Κρεμλίνο για την πάταξη της πολιτικής διαφωνίας.

«Για εμάς η Γεωργία είναι μια πολύ σημαντική χώρα και να θυμάστε ότι έχει συγκεκριμένα ζητήματα ασφάλειας επειδή το έδαφός της είναι μερικώς κατεχόμενο από τη Ρωσία», είπε ο Μπορέλ.

Την Κυριακή, έγραψε στο Twitter ότι τα σχόλια του Κινέζου πρέσβη ήταν «απαράδεκτα» και «η ΕΕ μπορεί μόνο να υποθέσει ότι αυτές οι δηλώσεις δεν αντιπροσωπεύουν την επίσημη πολιτική της Κίνας».

Διαβάστε επίσης:

Σουδάν: Απογειώθηκε το C-27 για να παραλάβει από το Τζιμπουτί τους Έλληνες πολίτες

ΗΠΑ: Νέο βίντεο ντοκουμέντο με… UFO έδωσε στη δημοσιότητα το Πεντάγωνο

Παρίσι: Τραγικός θάνατος για 45χρονη – Πιάστηκε το παλτό της στις πόρτες του μετρό και ξεκίνησε ο συρμός

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 21:31