search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 09:06
MENU CLOSE

Εκλογές 2023 – Τσίπρας: «Θα ζήσουμε άλλα 4 χρόνια γόνων, αυλικών και κολλητών;»

25.04.2023 22:43
TSIPRAS_XANIA

Πρωτιά και ισχυρή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ομιλίας του στα Χανιά.  Όπως τόνισε οι εκλογές αυτές δεν είναι «χαλαρής ψήφου» εξηγώντας ότι κάθε ψήφος στην απλή αναλογική έχει αξία.

Απευθυνόμενος στοχευμένα προς τους 450 περίπου χιλιάδες νέους που φέτος θα ψηφίσουν για πρώτη φορά λέγοντάς τους «η ψήφος είναι το δικό σας όπλο μην τη χαρίσετε», καθώς και πως θα είναι το πιο αποφασιστικό χτύπημα στο «καθεστώς Μητσοτάκη» που επί 4 χρόνια τους «στοχοποίησε».

Θέτοντας τα διλήμματα των εκλογών στην αρχή της ομιλίας του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Θα ζήσουμε άλλα τέσσερα χρόνια κάτω στο καθεστώς Μητσοτάκη και τη χειρότερη Δεξιά της μεταπολίτευσηςΘα ζήσουμε άλλα τέσσερα χρόνια γόνων, επιγόνων, ανηψιών, αυλικών και κολλητών; Ή θα δώσουμε μια ευκαιρία στην αλλαγή, την πρόοδο, την εντιμότητα, το δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη;».

Μάλιστα επέλεξε να θέσει το παραπάνω δίλημμα και με έναν διαφορετικό τρόπο:

«Θα πανηγυρίζουν τη νύχτα της Κυριακής των εκλογών ο Μητσοτάκης, τα τζάκια, οι βαρόνοι της διαπλοκής, τα funds και τα κοράκια που αρπάζουν σπίτια, οι Πάτσηδες και οι ολιγάρχες της διεφθαρμένης ελίτ; Ή θα πάρει μια ανάσα ο δημοκρατικός λαός, εκείνοι που βλέπουν τη ζωή τους να συνθλίβεται ανάμεσα σε απλησίαστες τιμές, εξευτελιστικούς μισθούς και πλειστηριασμούς;».

Εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση σημείωσε αναφέρθηκε στις αποστάσεις που χωρίζουν τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη από όλα εκείνα που ΔΕΝ έκαναν στη συνέχεια. Τόνισε δε πως το αίσθημα που κυριαρχεί στην κοινωνία είναι το «ως εδώ» με την ανασφάλεια, την ακρίβεια, την διαφθορά, την οικογενειοκρατία, την αναξιοκρατία, κλπ.

Χαρακτήρισε «κοροϊδία» τα όσα σήμερα τάζει ο πρωθυπουργός «γιατί τι άλλο είναι πέρα από κοροϊδία, να βγαίνει σε προεκλογικό σποτ ο πρωθυπουργός που κυβερνά 4 χρόνια τώρα, και ρήμαξε το ΕΣΥ, αποτελείωσε το κράτος, συρρίκνωσε το εισόδημα, και να τάζει καλύτερους μισθούς, αποτελεσματικό κράτος, και τη Δημόσια Δωρεάν Υγεία; Είναι σα να βγαίνει ο λύκος και να υπόσχεται ότι θα φυλάει περισσότερα πρόβατα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ αναφέρθηκε στις εκλογές για πρώτη φορά με απλή αναλογική επισημαίνοντας πως «ό,τι ψηφίζεις θα αντιστοιχείται με δικαιοσύνη σε δύναμη μέσα στο κοινοβούλιο» και πως «δεν υπάρχουν μπόνους και κόλπα για να βαφτίζουν αυτοδύναμες, τις κυβερνήσεις μειοψηφίας».

«Ζητώ από τον ελληνικό λαό, ισχυρή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ»

Προειδοποίησε πως αυτό δεν σημαίνει πως αυτές είναι εκλογές χαλαρής ψήφου, αντιθέτως η ψήφος βγάζει κυβέρνηση. Γι’ αυτό, τόνισε «ζητώ από τον ελληνικό λαό, ισχυρή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Πρωτιά και ισχυρή εντολή για να σχηματίσουμε την επόμενη ημέρα κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, που θα είναι μια ισχυρή και μακράς πνοής προοδευτική κυβέρνηση». 

Διεμήνυσε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις τελευταίες μέρες είναι φοβισμένος που σε λίγο εγκαταλείπει το «πιο αγαπημένο του κτίριο» το Μέγαρο Μαξίμου και προσπαθεί να περάσει τον φόβο του στους πολίτες.

Εξ ου και, τον κατηγόρησε, «μια ασχολείται με το πώς θα κλέψει βουλευτές του ενός, την άλλη πώς θα εκβιάσει τον άλλο, την παράλλη πώς θα αποκλείσει τον τρίτο». Σημείωσε πως δεν λέει λέξη για το πρόγραμμά του «πέρα από φτηνές αντιγραφές» παραπέμποντας στην αναφορά που είχε κάνει λίγο πριν για τις προεκλογικές δεσμεύσεις των τελευταίων ημερών για καλύτερους μισθούς, καλύτερο ΕΣΥ και αποτελεσματικότερο κράτος.

Θέτοντας και πάλι το θέμα του ντιμπέιτ των δύο αρχηγών, κι ενώ νωρίτερα ο Κ.Μητσοτάκης το άφησε ανοιχτό για τις δεύτερες κάλπες, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε για τον αντίπαλό του πως «ενώ λέει ότι το δίλημμα είναι Μητσοτάκης ή Τσίπρας, κρύβεται και «το βάζει έντρομος στα πόδια σε κάθε μου πρόσκληση για τηλεοπτική αντιπαράθεση».

«Φοβάται όπως ο διάολος το λιβάνι να βρεθεί απέναντί μου»

«Φοβάται όπως ο διάολος το λιβάνι να βρεθεί απέναντί μου και να συζητήσουμε για το πρόγραμμα και τη πολιτική μας» πρόσθεσε. Κι αυτό σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, διότι, δεν έχει απαντήσεις: ούτε για την αισχροκέρδεια που έχει τη δική του σφραγγίδα, ούτε για τις παράνομες παρακολουθήσεις που ο ίδιος οργάνωσε, ούτε για το έγκλημα στα Τέμπη, ούτε για την πανδημία. Αντιθέτως είπε, θέλει όλα αυτά να ξεχαστούν «και να συζητάμε μόνο για τον Βαρουφάκη, τον Βελόπουλο και τον Κασιδιάρη».

Οι 4 άξονες του ρεαλιστικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ

Παρουσιάζοντας το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι αυτό συνοψίζεται σε 4 άξονες:

·       Αύξηση μισθών. 

·       Μείωση τιμών. 

·       Ρύθμιση χρεών. 

·       Δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος.

Προσθέτοντας πως αυτά «μπορούν να γίνουν πράξη, με τρόπο ασφαλή, με απόλυτη συναίσθηση των συσχετισμών, με  ρεαλισμό»  

Οι Κασσάνδρες, σημείωσε, «μας λένε δεν γίνονται αυτά» όταν «αυτοί δίνουν 10 δις τα δισεκατομμύρια για απευθείας αναθέσεις, αλλά δεν βρίσκουν ρεαλιστικό οποιοδήποτε μέτρο υπέρ της λαϊκής πλειοψηφίας».

Ειδικότερα σημείωσε ότι είναι ρεαλιστικός στόχος: 

-η αύξηση του βασικού μισθού στα 880 ευρώ και η θέσπιση ετήσιας  τιμαριθμικής αναπροσαρμογής ώστε κάθε χρόνο αν ανεβαίνει ο πληθωρισμός, να ανεβαίνει και ο μισθός. Διότι

«αυτό δεν θα στηρίξει μόνο χιλιάδες νοικοκυριά, αλλά θα τονώσει τη ζήτηση, θα αναζωογονήσει την αγορά, θα παράγει θέσεις εργασίας».

-η αύξηση μετά από 14 χρόνια, κατά 10% όσο ήταν ο πληθωρισμός, του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων. Διότι «η οικονομία το αντέχει» και «τα 10 δις που μοιράστηκαν μεταξύ τους με τις απευθείας αναθέσεις θα έφταναν για αξιοπρεπείς μισθούς στο δημόσιο για χρόνια. Αξιοπρεπείς μισθοί στο δημόσιο σημαίνουν μεγαλύτερη παραγωγικότητα, καλύτερες σχέσεις με τον πολίτη, και βέβαια τόνωση της ζήτησης και της αγοράς».

-η μείωση των τιμών:

·       Με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης. Στην Ισπανία, ακόμα και μηδενικό ΦΠΑ είχαν στα είδη βασικής κατανάλωσης. 
·   Με μείωση επίσης του  ΕΦΚ στα καύσιμα.   Στο κατώτερο δυνατό επίπεδο που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και κατάργηση του στο αγροτικό πετρέλαιο.  

Παρενθετικά εδώ τόνισε πως «το δημόσιο ταμείο αντέχει το κόστος, πολύ περισσότερο που η μείωση των τιμών θα έχει ως συνέπεια αύξηση της αγοραστικής κίνησης και των κρατικών εσόδων, ενώ θα είναι τεράστια η ανάσα για τα λαϊκά στρώματα και τη μεσαία τάξη. 4,5 δις ήταν τα υπερέσοδα στα δημόσια ταμεία το 2022, η κρατική αισχροκέρδεια, από τη διατήρηση του υψηλού ΦΠΑ ενώ οι τιμές σκαρφάλωσαν την ανηφόρα για να δίνουν «επιδοτήσεις στις μεγάλες εταιρείες ενέργειας, στις μεγάλες εταιρείες πετρελαιοειδών, για να μένουν υψηλά οι τιμές και να αβγατίζουν τα κέρδη τους. Αυτό θα τελειώσει με μας, η μεγάλη αναδιανομή του πλούτου, θα τελειώσουν τα υπερκέρδη»


– να επανέλθει η ΔΕΗ στο κράτος και να λειτουργεί με κύριο μέλημα τη στήριξη του καταναλωτή και της παραγωγής. «Ναι είναι ρεαλιστικό.

Γιατί αυτό σημαίνει Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, και το κόστος να ξαναγίνει Δημόσια είναι αμελητέο μπροστά στα δισεκατομμύρια των επιδοτήσεων που έχουν ήδη δοθεί για να κρατούν υψηλά τα κέρδη τους ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας».

-η ρύθμιση χρεών:

·       Με την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης. 

·       Με τη διαφάνεια, τη φορολόγηση και τον έλεγχο στη δράση και τις συναλλαγές των funds. Που έχουν αγοράσει τα δάνεια των ανθρώπων σε πολύ χαμηλότερη τιμή της αξίας τους. Δε θα βγάλουν τα υπερρκέρδη που υπολογίζανε θα σωθούν όμως τα σπίτια της μεσαίας τάξης

-ένα νέο κράτος που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και απαιτήσεις του πολίτη, που δε θα τρομάζει τον πολίτη, ένα κράτος αξιοκρατίαςσύγχρονο και αποτελεσματικό.

-ένα ισχυρό, αποτελεσματικό Εθνικό Σύστημα Υγείας που να δίνει αξιοπρεπή φροντίδα περίθαλψης, δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη αλλά είναι ρεαλιστικό με σχέδιο και με πόρους.

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση Pulse: Στο 6% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Τα σενάρια για τις έδρες

Τζώρτζια Κεφαλά: Υποψήφια στις εκλογές 2023 με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

Μητσοτάκης: Όχι σε κυβέρνηση ανοχής, όχι συγκυβέρνηση με άλλο πρωθυπουργό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 09:06