search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 19:24
MENU CLOSE

Νέα Ζηλανδία: Ηλιακό τσουνάμι «σκόρπισε» απίστευτα χρώματα στον ουρανό (Videos)

25.04.2023 12:01
aurora australis

Οι Νεοζηλανδοί θαύμασαν ένα «ηλιακό τσουνάμι» στο ουρανό, που προκάλεσε ενθουσιασμό στους «κυνηγούς του Σέλαος».

Το περασμένο βράδυ οι «κυνηγοί» των φωτεινών μετεώρων ανέβασαν στα social media φωτογραφίες από την μωβ, πορτοκαλί και πράσινη λάμψη που φώτισε τον ουρανό πάνω από το Κράισττσερτς, το Ουέλινγκτον και το Όκλαντ.

Η ασυνήθιστα έντονη δραστηριότητα που προκαλείται από τη ηλιακή καταιγίδα είχε ως αποτέλεσμα το φαινόμενο να είναι ορατό πολύ βορειότερα από τα σημεία που εμφανίζεται το «Αυστραλιανό Σέλας», ακόμα και σε πόλεις όπου η φωτορύπανση καθιστά αθέατο το εντυπωσιακό φαινόμενο.

Το «ηλιακό τσουνάμι» που προκαλεί τα φωτεινά μετέωρα στον νυχτερινό ουρανό έφτασε σε επίπεδα πρωτόγνωρα για τη Νέα Ζηλανδία μετά το 2017, όπως σημείωσε ο Ντέβλιν Λίντεν, επικεφαλής του προγράμματος Ηλιακού Τσουνάμι στο Πανεπιστήμιο του Όταγκο.

Το φαινόμενο στη Νέα Ζηλανδία ήταν εντυπωσιακό και πολλοί το παρατηρούσαν για πρώτη φορά.

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπω το Σέλας», δήλωσε ο φωτογράφος Κρις Λίερχαϊμερ, που έσπευσε να φωτογραφήσει τις πράσινες λάμψεις που εμφανίστηκαν στο ουρανό πάνω από το λιμάνι του Κράισττσερτς.

Το Σέλας δημιουργείται από διαταραχές όπως οι ηλιακές καταιγίδες και οι εκρήξεις στη επιφάνεια του Ήλιου. Οι βίαιες ηλιακές διαταραχές επηρεάζουν το μαγνητικό πεδίο της Γης και έτσι δημιουργούνται κύματα που κινούνται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας και έχουν ως αποτέλεσμα αυτές τις εκπληκτικές πολύχρωμες λάμψεις που φαίνονται στον ουρανό.

Διαβάστε επίσης:

NASA: Εκτοξεύει δύο μικροσκοπικούς δορυφόρους για να παρακολουθεί τις καταιγίδες

Τζο Μπάιντεν: Ανακοινώνει σήμερα την υποψηφιότητά του

Φρίκη στην Αϊτή – Εξαγριωμένο πλήθος έκαψε ζωντανά μέλη συμμορίας – Πολύ σκληρές εικόνες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 19:23